Dalmacija Split

splićani u panici

U eksploziji u Sjevernoj luci ozlijeđena petorica radnika, dvoje teško i liječnici se bore za njihov život: poznat je uzrok, kupola silosa na visini od 30 metara potpuno je raznesena

splićani u panici

16:31 - Iako se ranije tvrdilo da su u eksploziji u silosu u splitskoj Sjevernoj luci ozlijeđena četvorica radnika, prema najnovijim informacijama iz splitskog KBC-a ozlijeđeno je pet osoba, od kojih su dvije u životnoj opasnosti, doznaje se u splitskome KBC-u. 

Neslužbeno se doznaje kako dvojica teško ozlijeđenih radnika na 35 posto tijela ima opekline između drugoga i trećeg stupnja. Riječ je o dubokim i za život opasnim opeklinama. Teško ozlijeđeni pacijenti smješteni su u Jedinicu intezivnog liječenja splitskoga KBC-a te su podvrgnuti operativnim zahvatima i još se ne može govoriti o prognozama, doznaje se u bolnici.

Petorica ozlijeđena u eksploziji silosa u Sjevernoj luci, dva radnika hitno operirana

14:13 - Kako doznajemo do dr. Joška Juričića, dežurnog kirurga KBC-a Split, dvojica radnika koji su nastradali u eksploziji životno su ugrožena i trenutno se operiraju. Jedan je smješten na Križinama, a drugi u bolnici na Firulama.

- Stigli su s opkelinama 2. i 3. stupnja po cijelom tijelu. Dvoje stradalih koji nisu životno ugroženi još se obrađuju u ambulantama Brzo smo reagirali jer smo se pripremali kao da nam stiže 50 ozlijeđenih - kazao je dr. Juričić

 13:23 - Od četvorice ozlijeđenih, kako neslužbenio doznajemo, dvojica su teže ozlijeđena. Radi se o težim opeklinama ruku, nogu i cijelog tijela. Najteže ozlijeđeni je jedan od njih kojemu su ugroženi prsti ruke i prijeti mu amputacija.

U trenutku transporta do bolnice, kako doznajemo s Hitne medicinske pomoći SD Županije, svi ozlijeđeni su bili pri svijesti i kontaktibilni. 

Prvi operirani pacijent koji se nalazi na Križinama opečen je na površini od oko 35 posto tijela i kako neslužbeno doznajemo, opekline su s drugog na treći stupanj

13:05 - Kako neslužbeno doznajemo, trojica ozlijeđenih bit će smještena na Odjel plastične kirurgije na Križinama, dok je jedan od njih hitno operiran na Firulama. Zbog hitne operacije s Križina je došao plastični kirurg. Kod svih ozlijeđenih radi se o opsežnim opeklinama.

Pogledajte videa iz Sjeverne luke: ušli smo u područje oko uništenog silosa, eksplozija je uzrokovala ogromnu štetu

Svjedok nesreće opisao dramu u Sjevernoj luci: Gledao sam kako silos leti u zrak, a unutra su mi bili sestra i zet. On je spaljen, a ona je pobjegla u zadnji čas! U strahu sam...

Izbjegnuta još veća tragedija: turski brod prekrcan žitom isplovio svega pola sata prije eksplozije!

12:45 - Od splitskih vatrogasaca doznajemo da su ozlijeđena četiri radnika. Ostali su na sigurnom. Neslužbeno doznajemo da je jedan od radnika ispričao policiji kako su ljudi u silosima bili spaljeni, po rukama i nogama.

 

12:37 - Kolima Hitne pomoći trojica ozlijeđenih prevezena su na Hitni kirurški prijam KBC-a Split. Kako doznajemo iz nesužbenih izvora, njihove ozljede nisu opasne po život, a radi se o opeklinama. Jednom od njih amputiran je prst.

Zavisno o težini ozljeda, ozlijeđeni će vrlo vjerojatno biti smješteni na Kliniku za kirurgiju i Odjel plastične kirurgije.

12:27 - Prema neslužbenim informacijama, u eksploziji u Sjevernoj luci ozlijeđena su tri radnika.

Snažna eksplozija potresla Split! Grunulo je u silosu u Sjevernoj luci

Također, iz neslužbenih izvora doznajemo da je najvjerojatniji uzrok eksplozija nakupljenog plina uslijed skladištenja i kemijske reakcije. Točnije, do eksplozije je došlo jer silos na visini od 30 metara nije redovito provjetravan.

Iz Lučke uprave javili su nam o dva ozlijeđena radnika. 

Od siline eksplozije raznesena je kupola silosa na visini od 30 metara.

Predstavnici sigurnosnog i operativnog sektora Lučke uprave Split stigli su na teren. Njihovi stručnjaci utvrđuju točne uzroke nesreće, a prema prvim informacijama, eksplozija nije podmetnuta.

Policija je prekinula promet starom solinskom cestom, stvaraju se velike gužve na izlazu iz grada.

Naslovnica Split