Dalmacija Split

splitski cvit

Nela Sisarić: Ples i kazalište su moja najveća ljubav

splitski cvit
Predstavljanje kandidatkinja novoga ciklusa “Splitskog cvita” započinje plesom jer prva među njima je Nela Sisarić, teatrologinja, plesačica, direktorica “Iks festivala”, međunarodnog festivala suvremenog kazališta, te Studija za suvremeni ples “Kinkin”. Ljubav prema kazalištu i plesu Nela Sisarić, kako kaže, njeguje oduvijek, a tijekom godina sve više je otkrivala ljubav prema suvremenom plesu.

- Suvremenim plesom počela sam se ozbiljnije baviti još 1999. godine u Studiju “Athena”, Mala scena Doma mladih, pod vodstvom Kiline Cremone, a zatim sam odlučila znanje dodatno obogatiti u Italiji jer sam sedam godina bila članica nekoliko kazališnih skupina u Bologni baveći se na taj način eksperimentalnim i inovativnim kazalištem – govori o sebi.

U Bologni je željela napraviti i korak više pa je tako 2006. godine završila D.A.M.S. na Sveučilištu u Bologni, smjer izvedbene umjetnosti, a zatim nastavila sa specijalizacijom za redatelja/scenografa na Akademiji za dramsku umjetnost u Rimu u suradnji s Teatrom Metastasio u Pratu 2007. godine.

Iste, 2007. godine odlazi na poslijediplomski studij projektnog menadžmenta Sveučilišta u Padovi i Sveučilišta u Trstu “Planiranje i upravljanje aktivnostima suradnje i obrazovanja za srednjeistočnu Europu i Balkan” i magistrira na temu izmjena dobrih praksi međunarodne suradnje Italija – Hrvatska na području kazališta inovacije.

Iste godine radi kao glavna asistentica u tehničkom uredu i kao dio produkcijskog sektora na festivalu Vie scena contemporanea u produkciji ERT – Emilia Romagna Teatro Modena na programu European project on culture.

Zatim radi s “Montažstrojem” na projektu “Srce moje kuca za nju”, a godinu nakon toga sudjeluje sa slovenskim plesačima Rosanom Hribar i Gregorom Luštekom na produkciji “To whom it may concern” u koprodukciji Zagrebačkog plesnog centra i Festivala Fronta iz Slovenije. Postala je i članica mreže “Kliker” – prve mreže suvremenog plesa za djecu i mlade u Hrvatskoj, jedna od suorganizatora mreže Nomadske plesne akademije Hrvatska, te direktorica vrlo popularnog “Iks festivala”.

- Doista sam ugodno iznenađena nomininacijom jer me veseli što u Splitu postoji zajednica dobrih žena koje se međusobno poštuju i znaju što znači usmjeravati druge i raditi za bolji i ljepši Split - kaže o svojim dojmovima Nela Sisarić.

U njezinu je životopisustoji i kako je dobitnica EUNIC stipendije za mlade lidere u kulturi. Tako sada pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture stažira u Tanzquartier u Beču, gdje se upoznaje s austrijski iskustvima suvremenog plesa.

Uz ples i kazalište, objavila je dvije knjige – “Sve zbog pogleda”, za koju je dobila nagradu “Anto Gardaš” Društva hrvatskih književnika kao najbolje prozno djelo za djecu u 2008. godini, a napisala je i knjigu “Kako svaka smijuša završi na plakušu”.

OJDANA KOHAREVIĆ

Kako nominirati

Kandidatkinje za nagradu ‘Splitski cvit’ možete nominirati na adresu Udruge ‘Naš kvart’ Vinogradska 55, Split, ili na e-mail [email protected]


Naslovnica Split
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last