Dalmacija Split

tri tjedna na čelu tvrtke

Zoran Barac, novi direktor "Parkova i nasada": Splitu ćemo dati zeleni katastar

tri tjedna na čelu tvrtke

Zoran Barac, direktor ‘Parkova i nasada’

Zoran Barac, novopečeni direktor “Parkova i nasada”, na novoj je dužnosti točno tri tjedna. Iako je već devet godina djelatnik ove komunalne tvrtke, u razgovoru nam je priznao da se na novoj funkciji osjeća pomalo – čudno.

− Došao sam iz kolektiva i sada sam u poziciji da njime upravljam, tako da mi je sve još neobično. No, ja sam timski igrač i poštujem sve svoje kolege, s kojima odlično surađujem i u sve njih imam potpuno povjerenje – kazao nam je Barac na početku razgovora.

Prvi i najvažniji zadatak bit će mu, naravno, financijska konsolidacija ove komunalne tvrtke, koja će i ovu poslovnu godinu završiti s oko dva milijuna kuna gubitka.

Staklenici stari više od 40 godina

U tom smislu namjerava poduzeće više otvoriti tržištu, a ne obavljati poslove samo za grad, s obzirom na to da prema društvenom ugovoru ima pravo 25 posto prihoda ostvariti radeći za treće osobe – bilo fizičke bilo pravne.

Da ne bi bilo nedoumica, zbog loše financijske situacije, naglasio je, ne namjerava nikoga otpuštati.

Što se tiče budućih iskoraka “Parkova i nasada”, dok im je on na čelu, namjera mu je konačno napraviti zeleni katastar u kojem će se naći svaka biljka na području grada, kao i svaki komad komunalne opreme, te potpuno modernizirati proizvodnju.

− Radimo u staklenicima starijima od 40 godina, tako da već predstavljaju i svojevrsnu opasnost. Želja mi je imati tehnološki maksimalno naprednu proizvodnju, gdje ćemo saditi naše domaće autohtone vrste, koje bismo jednog dana mogli i izvoziti. Zeleni katastar i modernizaciju proizvodnje svakako namjeravam financirati iz europskih fondova – najavljuje novi direktor.

Ne odustaje od ‘Praznika cvijeća’

Inače, Zoran Barac je prije nego što ga je Gradsko vijeće imenovalo na novu funkciju radio kao voditelj informatike, a posljednjih pet godina bio je glavni i odgovorni u organizaciji “Praznika cvijeća”, manifestacije koja je zadnjih godina postala prepoznatljiva u širim okvirima, kako Hrvatske, tako i Europe. Taj će posao i dalje obavljati, bez obzira na obveze, jer se tijekom vremena dobro uhodao.

Što se tiče uređenja novih zelenih površina, Barac kaže da to ovisi o Gradu Splitu, no na “Parkovima” je, zaključuje, da one postojeće održavaju hortikulturno uredne na maksimalno profesionalnoj razini.

NIKOLINA LULIĆ
FOTO: VOJKO BAŠIĆ / CROPIX

Iz životopisa

Zoran Barac, inače 49-godišnji diplomirani inženjer elektrotehnike, rođen je u Splitu, a u “Parkovima i nasadima” radi od 2005. godine kao voditelj informatike. Prije toga živio je u Kanadi i radio u jednoj brokerskoj kući, a potom u Zagrebu u privatnoj tvrtki. Oženjen je i otac jednog djeteta, navija za Hajduk, a posebna mu je strast košarka, kojom se kao mlađi ozbiljnije bavio, a danas na veteranskim turnirima.


Naslovnica Split