Dalmacija Split

novo istraživanje

Kerum dostigao Ivaniševića, Ževrnja vodi u utrci za župana

novo istraživanje

Razlika između dvojice vodećih kandidata u anketi za poteštata svedena je na razinu statističke greške / Ante Čizmić / CROPIX

Prema anketi koju su obavili studenti Sveučilišnog odjela za stručne studije u Splitu, pod vodstvom profesora Onesina Cvitana, najviše građana koji će uskoro birati splitskoga gradonačelnika glasovalo bi za Vjekoslava Ivaniševića, kandidata HDZ-a i Bloka umirovljenici zajedno (BUZ), njih 13,2 posto, Željku Kerumu, kandidatu HGS-a, povjerenje bi dalo 12,9 posto birača, a Ivi Baldasaru, kandidatu koalicije SDP-HNS-HSU 9,4 posto građana.

Prof. Cvitan kratko je prokomentirao rezultate ankete riječima da su se Ivanišević i Kerum gotovo izjednačili, pa je teško u ovom trenutku reći tko bi od njih dvojice, da se nađu u drugom krugu lokalnih izbora, odnio prevagu, jer je razlika jako mala, u granicama statističke greške. Istraživanje kojim su na terenu koordinirali sociologinja Sanja Mikačić i pravnik Ivan Cvitan, provedeno je anonimno, pisanim putem, na uzorku od 3816 ispitanika.

Četvrta - Visković

Broj anketiranih po kotarevima i mjesnim odborima određen je proporcionalno broju birača (2,5 posto od 151.000 birača) za svaku izbornu jedinicu na području grada Splita.

Upitnik sadrži 10 pitanja i to: o osobnim obilježjima ispitanika, o listama za Gradsko vijeće i Skupštinu Županije splitsko-dalmatinske, kao i javno poznata imena kandidata za splitskoga gradonačelnika i župana splitsko-dalmatinskog.

Na pitanje “Tko bi, po vama, bio poželjna osoba za gradonačelnika Splita?”, osim prve trojice, neloše su prošli i nezavisna Anđelka Visković, koju bi za gradonačelnicu biralo 5,7 posto građana, a slijedi je Luka Podrug iz HČSP-a sa 4,4 posto.

Anketirani Splićani odgovarali su i na pitanje tko im je najpoželjnija osoba za gradonačelnika u drugom krugu, ako do njega dođe, a rezultati su: Vjekoslav Ivanišević (HDZ-BUZ) 13,3 posto, Željko Kerum (HGS) 13,0 posto, Ivo Baldasar (SDP, HNS, HSU) 9,8 posto, nezavisna kandidatkinja Anđelka Visković 7,3 posto i nezavisni kandidat Damir Vidošević 5,3 posto.

Anketari su od ispitanika saznali koje stranke ili nezavisne liste preferiraju. Vodi HDZ sa 13,5 posto, SDP, HNS i HSU dobivaju 9,6 posto, HGS je treći sa 9,3 posto, a nezavisna lista don Ivana Grubišića 8,1 posto.

Splićane se pitalo i za koga bi glasovali za Županijsku skupštinu, a tu bi koalicija HDZ-BUZ, predvođena Antom Sanaderom, dobila 13,3 posto glasova građana, druga bi bila Nezavisna lista don Ivana Grubišića sa 12,9 posto, SDP bi s Arsenom Baukom osvojio 6,3 posto, a HGS sa Željkom Kerumom 6 posto.

U rubriku “poželjna osoba za župana” anketirani su Splićani upisali sljedeće: za HDZ-ovca Zlatka Ževrnju odlučilo se 18,7 posto ispitanika, za nezavisnog Ivana Grubišića glasovalo bi 17,5 posto, a treći je Marko Skejo iz HČSP-a s povjerenjem 4,8 posto potencijalnih birača.

Saša Ljubičić

Naslovnica Split
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last