Dalmacija Split

uz brojne znanstvenike

Počeo znanstveni skup o monografijama o Dioklecijanovoj palači

uz brojne znanstvenike

FOTO: CROPIX

Znanstveni skup pod nazivom "Dioklecijanova palača u monografijama Georgea Niemanna (1841.-1912.) i Ernesta Hebrarda (1875.-1933.) na kojem će dva dana petnaestak znanstvenika iz Hrvatske, Austrije, Francuske, Njemačke, Engleske i Slovenije raspravljati o monografijama ove dvojice autora posvećenih Dioklecijanovoj palači, počeo je danas u Muzeju grada Splita.

Predsjednik Organizacijskog odbora prof. Joško Belamarić istaknuo je da se skup održava u povodu 100. godišnjice smrti Georgea Niemanna i objavljivanja Hebrardove knjige. "Niemann i Hebrard zaslužuju osobitu pažnju jer su svojim publikacijama o Dioklecijanovoj palači položili temelje znanstvenom istraživanju njenih arhitektonskih oblika u sklopu općeg razvoja graditeljstva", rekao je Belamarić.

Niemann je s trojicom sinova nekoliko godina u Splitu proučavao Dioklecijanovu palaču te je uspio pripremiti monografiju folio-formata s 23 table i 162 nacrta, rekao je Belamarić dodavši da je knjiga tiskana 1910. godine.

"Hebrardova monografija objavljena je 1912. godine i komplementarna je Niemannovoj", istaknuo je Belamarić. Naglasio je kako se u Niemannovoj monografiji u prvom redu željelo donijeti što točnije i detaljnije arhitektonske snimke, a Hebrardova je pak rekonstrukcija izvornog izgleda palače i ona je u mnogo čemu ostala mjerodavna i danas.

"Austrijskim i francuskim istraživačima Niemannu i Hebrardu od velike je pomoći na terenu bio splitski konzervator i arheolog don Frane Bulić", istaknuo je Belamarić.

Na dvodnevnom skupu govorit će se o svima koji su početkom 20. stoljeća proučavajući Dioklecijanovu palaču "brusili svoje metode".

(H)
Naslovnica Split