Dalmacija Split

uporna kiša poremetila otvaranje

BOŽIĆNI SAJAM Malo otvorenih kućica i malo svita

uporna kiša poremetila otvaranje

Iako je zbog kiše   izostao program na Rivi, dio zakupaca kamenih kućica stidljivo je tijekom jutra opremao svoje prostore, dok većina njih do podne nije ni otvorila vrata posjetiteljima, kojih je također bilo malo

Otvaranje ovogodišnjega Božićnog sajma, u organizaciji Grada Splita, jučer nije proteklo onako kako je bilo zamišljeno, zbog uporne kiše i juga koji nam ne daju mira već skoro 15 dana.

Iako je zbog toga izostao prigodni program na pozornici na Rivi, dio zakupaca kamenih kućica stidljivo je tijekom jutra opremao svoje prostore, dok većina njih do podne nije ni otvorila vrata posjetiteljima, kojih, s obzirom na vremenske neprilike, i nije bilo u broju vrijednom spomena.

Ipak, uspjeli smo obići neke od obrta koji su nudili baš zanimljive proizvode. U jednoj od kućica zatekli smo Jasnu Škulje, vlasnicu obrta “Itana” iz Samobora, koja prodaje pamučne majice za djecu, bodije, babarine, pregače i dekorativne jastuke s božićnim motivima.

Posebna su atrakcija šaljivi natpisi na spomenutim proizvodima, a put do srca roditelja, navijača Hajduka zasigurno će naći babarini s isprintanim Torcidinim parolama poput “I pape i dida bili su Torcida”, “I kad gube i kad tuku uvijek vjerni svom Hajduku” i ostale u tom stilu. Prodaju se po cijeni od 20 kuna i baš su zgodan dar za Božić.

Ručna izrada

Gospođa Nena Rubić iz Katuna s Jasnom dijeli kućicu, a u svojoj polovici naslagala je vlastite proizvode isključivo ručne izrade: prekrasne adventske vijence i vijence za vrata, kukičane uštirkane figurice i ukrase, unikatni nakit, nekoliko vrsta meda, propolisa...

- Sve radim sama, a koristim prirodne materijale poput slame ili divlje loze za izradu vijenaca, dok sam šiške nabavila na Kupresu, ima ih i s Raba i Paga. Ljudi već znaju da ih skupljam, pa mi ih donose iz svih krajeva - priča nam Nena.

Blaženka Benkus, rodom iz Varaždina, zadnjih godinu i pol dana živi u Primoštenu baš zbog posla koji radi, a to je - oslikavanje svile. Njezin obrt zove se “Butterfly”, a svoj je proizvod razvijala punih deset godina.

- Počelo je sve iz hobija i sada mi je ovo posao kojim se isključivo bavim. Svaki je svileni šal unikat, a prigodno se na ovom sajmu prodaje za 120 kuna - kaže simpatična Blaženka i dodaje kako su turisti oduševljeni njezinim proizvodom, zbog čega se i doselila u Dalmaciju.

Njezin “susjed” Bojan Podhraški iz Huma na Sutli jedini u Hrvatskoj, kako nam je kazao, “puše staklo”, što znači da od tekućeg stakla puhanjem izrađuje razne, neponovljive oblike. Ovdje se mogu naći kristalni unikati vaza, zdjela, čaša, pepeljara, lampa, ukrasnih svijeća, a u prodaji su i kristalne bočice rakije od višnje, šljive, kruške - sve redom odlične ideje za božićni dar.

- Ovdje sam drugu godinu, prošle je bilo dobro, ali nas, kao ni sada, vrijeme nije poslužilo. Ipak, Splićani su bili zainteresirani za naše proizvode, jer nismo često na tržištu - kazao nam je Bojan.

Piše NIKOLINA LULIĆ
Snimio PAUN PAUNOVIĆ/cropix

U ‘Marula’ veselo

Jedina kućica koja nije bila u nizu s ostalima koje su postavljene duž Rive uz klupe bila je ona konobe Marul, u kojoj je već jučer bilo veselo, s obzirom na to da se nudilo kuhano crno i bijelo vrhunsko vino, razne rakije poput medice i višnjevače slavonske proizvodnje, potom fritule i kroštule splitske proizvodnje, a posebna je poslastica bakalar bjanko, kojega se porcija prodaje po cijeni od 20 kuna.

Bit će, najavljuje glavni kuhar Marula Dane Tahirović, i kulena, slavonskih kobasica, a posjetitelje svaki dan očekuje - iznenađenje! Iako je trajanje sajma predviđeno do 29. prosinca, kućica konobe Marul ostat će, na radost svih gurmana, do 15. siječnja.

Naslovnica Split