StoryEditorOCM
Dalmacijaparcela razdora

Grad uzurpirao crkveno zemljište i zasuo ga šutom, padre Mario odlučio stati na kraj bezobrazluku: Kad nećete urediti parkiralište i da dijelimo dobit popola, dižemo zid!

4. siječnja 2019. - 14:31
starigrad

Padre Mario R. Marinov OP, starješina dominikanskog samostana sv. Petra Mučenika u Starome Gradu, svojim je sugrađanima već više od dva desetljeća poznat kao svestrani svećenik, ali ponajviše kao obnovitelj samostana, koji tu utvrdu vjere istodobno doživljava i kao posebno rasadište kulture.

No, njegova je dužnost da se brine i o ostaloj imovini samostana, primjerice o zemljištu ispod Gradskoga groblja, što je dobro poznato gradskim ocima, a kojim se godinama, nažalost, mnogi koriste na potpuno neprimjeren način, bespravno i besplatno.

– U vrijeme proširivanja groblja dopustili smo gradskoj upravi privremeno odlaganje materijala na našoj parceli. Zatim smo tijekom više od deset godina u nekoliko navrata i usmeno i pismeno zahtijevali da se na stotine kubika tog materijala ukloni ili da se za "okupirani" prostor uplaćuje pravična naknada.

Samo jednom stigao nam je odgovor da je Grad za zemljište površine oko 900 četvornih metara spreman plaćati tisuću kuna mjesečno, što je više nego smiješno pa smo to s rezignacijom odbili.

Zbog toga smo 29. listopada prošle godine naš zadnji dopis uputili na sve relevantne adrese, s imperativom da se zemljište do kraja godine napokon očisti ili da, u protivnom, Grad po osnovi njegova korištenja samostanu od 1. siječnja ove godine uplaćuje 3000 kuna mjesečno – kaže padre Mario R. Marinov.

Ne može se pojmiti zašto se tako odnose kad je samostan u više navrata bio posve dobrohotan prema Gradu. Bez naknade su im ustupili dobar dio terena za prilaz s ceste do groblja.

Isto tako, kad se gradio zid oko samostanskog imanja, samostan je bez naplate Gradu ustupio prostor za nogostup uz cestu, a uz ulicu što sa zapada omeđuje samostansko zemljište ostavljeno je Gradu 1,50 metara terena da bi cesta bila prohodna i za automobile, što je svojedobno i učinjeno.

Ostalo je još 30-ak metara sužene ulice, pa su prošlom poteštatu ponudili da slobodno iskoristi 1,50 do dva metra samostanskog zemljišta za njezino proširenje, ali to je ostalo samo na ponudi.

– Aktualni gradonačelnik Antonio Škarpa pažljivo je saslušao, a činilo se i prihvatio, naš prijedlog da se zemljište ispod groblja uredi kao parkiralište, jer ljudi ionako tamo bespravno parkiraju svoja vozila, ljeti tu bude i do 40 automobila.

Predlagali smo da dobit od parkirališta ide popola, no u međuvremenu su se uređivala neka druga parkirališta, a ovo je zanemareno iako je zbog groblja trebalo imati prioritet.

Zato smo odlučili našu parcelu uskoro ograditi kamenim zidom da bismo to doveli u red, ali još uvijek smo spremni ustupiti Gradu uz cestu prostor za nogostup širok 80 centimetara – govori starješina dominikanskog samostana i ujedno se pita bi li itko u Starome Gradu učinio nešto slično za opće dobro.

Ipak, ako Grad i dalje bude ignorirao njihove zahtjeve, padre Mario će već tijekom veljače biti prinuđen zatražiti pomoć odvjetnika. Na koncu, i provincijal od njega traži da se problem napokon riješi, a ni on nije takav da bi svoje obveze prebacivao na drugoga.

Volio bi s gradskom upravom postići prihvatljiv sporazum, pa da novac koji s te strane bude uplaćivan iskoristi za uređenje samostanskog dvorišta, što bi također bilo na ponos drevnoga grada i pripadajuće mu Faroske hore.

Ali ako se mjerodavni budu ponašali prema samostanu kao do sada, to zasigurno neće ići. Dakle, gradski oci, vi ste na potezu.

– Gradska uprava doista je upoznata s tim što bi padre Mario želio učiniti sa samostanskom parcelom ispod Gradskoga groblja. U tom smislu moram naglasiti da mi ni u jednom trenutku nismo svojatali predmetno zemljište, niti smo se oglušili u pogledu prijedloga da se na njemu izgradi parkiralište.

Naprotiv, znamo da je riječ o urbanoj zoni, koja uz to ima i svoju kulturno-povijesnu vrijednost, pa bismo njegovim uređenjem dodatno pridonijeli vizuri grada, ali i ukupnoj kvaliteti života naših sugrađana.

Ovdje stvarno nije riječ ni o kakvom nemaru ili bježanju od rješavanja problema, nego je posrijedi zaokupljenost mnogim drugim projektima što smo ih u proteklom razdoblju morali pokrenuti i realizirati. Dakle, uopće ne sumnjam da ćemo već uskoro postići zajednički dogovor na obostrano zadovoljstvo – izjavio je starogradski poteštat Antonio Škarpa.

 

Vjerska i kulturna institucija

Dominikanski samostan sv. Petra Mučenika diljem Hrvatske i u inozemstvu slovi kao ugledna vjerska i kulturna institucija upravo po dugogodišnjem djelovanju padre Marija.

Na njegov poticaj obnovljene su obje fortifikacijske kule - torjuni, uredio je i otvorio veliki dio samostanskog kompleksa za prijem studenata i redovnika, za muzejsku zbirku s vrijednim umjetničkim djelima i lapidarijem unikatnih arheoloških eksponata, te polivalentnu dvoranu Stratiko i prostoriju za meditaciju.

No, najvažnije je da je tu sređena vrijedna samostanska knjižnica s 20 tisuća svezaka, koja čuva neke značajne rukopise, inkunabule i "cinquecentine".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:41