StoryEditorOCM
Dalmacija172 broda

Konačno startala 74. Viška regata!

Piše S. Barčot
12. listopada 2018. - 14:23
viska_regata1-111018

12:23 - Po zapadnjaku od 5-6 čvorova startala je 74. Viška regata, i to s pomoćnog starta od Šolte prema Visu. Među regatnim krstašima zajedrila je i falkuša "Mikula", tradicionalni brod komiških ribara.

11:28 - Nikad veća flota na tradicionalnoj Viškoj regati krstaša, ukupno 172 broda s preko 1200 jedriličara, zbog bonace prinuđena je na odgodu starta.

Pa su posade na "motorima" prešle 11 nautičkih milja od Splita do južne strane Šolte gdje čekaju odluku Regatnog odbora JK Labuda, organizatora ove omiljene regate za kraj sezone.

Predviđanje je da će start do Visa biti označen u podne jer se očekuje maestral na čijim bi "krilima" brodovi trebali stići do viške luke, u ciljnu liniju. Trenutno sada svi "plutaju" nadajući se skorim čvorovima vjetra.

8:56 - Start 74. Viške regate pomaknut je s 9 sati na 11, a 172 prijavljena broda krenut će u utrku ispred uvale Lirka, s južne strane Šolte.

NAJAVA

74. Viška regata u organizaciji J.K. LABUD i ove godine privlači jedriličare iz cijele Europe. Regatni ured do danas ujutro je ONLINE zaprimio točno 165 prijava. Ured za prijave će biti otvoren danas u četvrtak 11. listopada od 9 sati do 18.30 sati. Do sada su prijave izvršile posade iz 10 europskih država. Na startu prve etape SPLIT - VIS u ovaj petak 12. listopada, očekuje se preko 170 jedrilica i oko 1200 jedriličara.

Uzrok velikog interesa za sudjelovanjem je ograničenje na 150 prijavljenih jedrilica, koje je ove godine ukinuto zbog povoljnih vremenskih uvjeta sa privez u Viškoj luci, a prijave je zasigurno potakla i dobra vremenska prognoza sa suhim vremenom i zapadnim vjetrom. I ove godine će razvrstavanje krstaša biti izvršeno za krstaše razreda Open na podrazred racing (regatnih) i cruising (navigacijskih) krstaša. Ovim se daje mogućnost jedrilicama koje nemaju vrhunsko jedrilje da budu pobjednici u okviru svojih skupina.

Uz višegodišnjeg partnera regate ULTRA BENETEAU yacht charter, tradiciju suradnje nastavlja i Strumento Marino koji je osigurao 9Regatta Vip satova kao poklon najuspješnijim skiperima.

Za posade s jedrilica koje će biti vezane na plutačama ili na sidru i ove godine je osiguran besplatan prijevoz s "kraja" i na" kraj" s 2 dva plovila, koje će do 24 h biti u stalnom transferu.

Višani će na svoje doći u subotu, uživajući u regati u Viškoj vali, ali i mnogim drugim zabavnim programima koje su Grad Vis i turistička zajednica pripremili za natjecatelje, goste i mještane Visa. U nedjelju u 9 sati predviđen je start druge etape na realiciji VIS – SPLIT, a pobjednik se na velikom mulu ACI-ja očekuje već nešto iza 12 sati.

OPEN RACING I CRUSING podrazredi:

Podskupinu OPEN Cruising ili navigacijsku skupinu činit će jedrilice koje imaju samo jedno prednje jedro i samo jedan spinnaker ili gennaker, a jedra im nisu izrađena od laminata.

DOGAĐANJA U VISU:

U petak od 15 sati kreće tradicionalna podjela fažola i brujeta za sudionike regate, a potom i prigodna prodaja kolača (O.Š.Vis) ispred općine. Ako bude dovoljno prijava na Facebook stranicihttps://www.facebook.com/viskaregata/ u petak navečer u 19 sati, održat će se i 7. po redu Otvoreno prvenstvo Visa u sporom pušenju kubanskih cigara u organizaciji cigar kluba MAREVA iz Splita. Domaćin natjecanja kao i prošlih godina biti će caffe "BEJBI".

Subota u Visu starta  "Regatom u Viškom portu", koja uvijek privlači mnoštvo gledatelja zbog svoje atraktivnosti. Dan se nastavlja domjencima i degustacijama u organizaciji Turističke zajednice Visa i grada Visa, počevši od 18 sati i dodjelom pokala pobjednicima regate u luci VIS, te domjenka za koje brinu učenici S.Š. ANTUN MATIJAŠEVIĆ Karamaneo - VIS, a nastavlja se pratećom prodajom autohtonih viških sorti vina, rakija i likera te ostalih viških specijaliteta ( trg ispred općine ).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:31