StoryEditorOCM
Dalmacijavozački eldorado

Kaštela postaju hrvatski rekorder: na 15 kilometara ceste imat će čak 9 benzinskih postaja i 3 punionice plina

16. srpnja 2018. - 14:40

Kaštela bi uskoro mogla biti hrvatski rekorder po broju benzinskih postaja i punionica plina u odnosu na broj stanovnika i registriranih vozila.

Naime, nakon što je prošlog tjedna na magistrali u Kaštel Novom otvorena treća punionica plina, na kojoj potrošači osim plina na raspolaganju imaju i kupnju nekoliko vrsta goriva, u gradu podno Kozjaka u idućih dvadesetak dana otvorit će se još tri nove benzinske postaje, od kojih su dvije na Jadranskoj magistrali, a jedna, i to prva kojoj se veseli cijeli grad, otvara se na staroj kaštelanskoj cesti, između trgovačkih centara "Konzum" i "Lidl". Tako će u Kaštelima uskoro biti čak devet benzinskih postaja i tri punionice plina.

U Kaštel Štafiliću privode se kraju radovi na "šminkanju" još jedne "Croduxove" benzinske crpke, i to pokraj nekadašnjega Kerumova prodajnog centra, a u vlasništvu "Croduxa" generala Ivana Čermaka bit će i spomenuta postaja na staroj cesti u Kaštel Gomilici, čije se otvaranje uskoro očekuje. Još jednu benzinsku postaju na području Kaštel Štafilića gradi investitor Cro-can centra iz Sesveta, a za nju se pretpostavlja da će biti postaja tvrtke "Zovko".

Dokaz je to kako su Kaštela postala meka za tvrtke koje se bave distribucijom goriva, a kako i ne bi kada se kroz grad protežu dvije ceste duge oko 15 kilometara, od kojih samo Magistralom tijekom turističke sezone prođe dnevno 45 tisuća vozila.
Krenete li iz pravca Solina prema Trogiru, prva benzinska postaja je u Kaštel Starom, a u vlasništvu je Ine. Sljedeći objekt na kojemu vam se pruža mogućnost da "nalijete" svoga limenog ljubimca je postaja "Petrola" u Kaštel Štafiliću, a samo tristo metara dalje, prije nekadašnje tvrtke "Kaštelanski staklenici", uskoro svoja vrata otvara i tvrtka "Zovko". Za razliku od smjera Solin – Trogir, u obrnutom pravcu od Planog prema Solinu puno je veći broj opskrbljivača plinom i gorivima.

Prva postaja na kojoj vam se pruža mogućnost punjenja goriva je "Croduxova", a svoja vrata kupcima će otvoriti za nekoliko dana. Dvjestotinjak metara dalje smještena je postaja "Petrola", nakon koje se poviše groblja u Kaštel Novom nalazi nedavno otvorena punionica plina na kojoj se toči i gorivo, a u vlasništvu je lokalne tvrtke "Lisana commerce".

Prođete li tu postaju, put vas vodi do Kaštel Starog gdje se dugi niz godina nalazi Inina postaja koja je, baš kao i ona sa sjeverne strane, otprije dvije godine dobila novo ruho. Naime, prigodom izgradnje i rekonstrukcije državne ceste D8 kroz Kaštela obje postaje Ine kompletno su renovirane i preuređene.

Od Kaštel Starog nema postaja sve do Gomilice, gdje je smještena privatna punionica plina bez mogućnosti točenja goriva, a posljednja u pravcu prema Solinu, na samom izlazu iz Kaštela, postaja je "Croduxa".

Do sada su građani Kaštela, ali i vozači koji prolaze kroz Kaštela, gorivo mogli točiti jedino na postajama koje su smještene poviše Magistrale, no uskoro će to moći napraviti i na staroj cesti. Za dvadesetak dana "Crodux" će između "Konzuma" i "Lidla" otvoriti svoju treću kaštelansku postaju kojoj se mnogi u gradu raduju, posebno mještani Sućurca, Gomilice i Kambelovca. Oni su do sada, ako su trebali natočiti gorivo, morali voziti do Kaštel Starog, a nakon puštanja u promet proširene državne ceste (Magistrale), do povratka kući trebali su voziti do Raduna i za povratak kući prijeći preko tamošnjeg mosta.

Na staroj cesti na području Kaštel Sućurca smještena je punionica plina u vlasništvu tamošnje tvrtke "Adria plin".

Usporedimo li stanje u okolnim gradovima, Kaštela su apsolutni rekorder po broju objekata za distribuciju goriva i plina, jer, primjerice, od Trogira pa sve do Primoštena, kada je u pitanju Magistrala, postoji jedna jedina postaja, i to ona tvrtke "Perić" koja se nalazi u neposrednoj blizini spojne ceste za novi most Čiovo.

Krenemo li u pravcu Omiša, na tom potezu koji je znatno opterećen gustim prometom, posebno ljeti, od Sirobuje do Omiša tek su tri benzinske postaje. Jedna na samoj Sirobuji, i to ona "Lukoila", jedna privatna je u Dugom Ratu, a treća Inina na samom ulazu u Omiš. Zanimljivo, vozite li se od Omiša prema Makarskoj, nema ni jedne benzinske postaje. Prve dvije nalaze se na samom ulazu u grad.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:06