StoryEditorOCM
DalmacijaODGOĐENA INVESTICIJA

Najavili otvaranje luksuznog hotela od 50 milijuna eura u lipnju, a ni građevinsku dozvolu još nemaju!?

Piše Dijana Turić/Markarska kronika
28. ožujka 2018. - 19:17

Otvaranje hotela Romana sa 4+ zvjezdice, koji bi poslovao u sklopu postojećeg ekskluzivnog apartmanskog kompleksa na Biloševcu kraj Makarske, lani je svim medijima posebnim priopćenjem najavljeno za lipanj ove godine.

Početak dogovorene gradnje hotela lti Romana Makarska, koji je ujedno trebao biti i prvi hotel brenda lti u Hrvatskoj, svečano je objavljen u srpnju prošle godine potpisivanjem menadžerskog ugovora između grupe DER Touristik Hotels (DTH) i društva Romana d.o.o.. Međutim, hotel u kojemu je od ovoga ljeta trebalo raditi 200 radnika još se nije počeo graditi, niti je ishodovana građevinska dozvola, tako da od najavljenog pompoznog lipanjskog otvaranja nema ništa.

Hotelom, čim bude izgrađen, trebala bi upravljati grupa DTH, a vrijednost najavljene investicije društva Romana d.o.o. iznosila bi 50 milijuna eura. Christian Grage, CEO & direktor grupe DTH, hotel lti Romana Makarska sa 267 obiteljskih soba i apartmana najavio je kao kompleks koji će biti ''putokaz u strateškom razvoju grupe kao i demonstrativni projekt koji je po kvaliteti i operativnim standardima izvan hrvatskih granica''. Hvale na sve strane tada je bilo i iz Uprave Romane iz koje nam je rečeno da su u grupi DTH našli ''pouzdanog partnera za ostvarenje navedenih planova''. Ipak, od gradnje zasad nema ništa. Nijemci, istina, nisu odustali, ali nisu bili otvoreni ni za pružanje ikakvih informacija.

Prva adresa za pojašnjenje razloga zastoja u provedbi investicije "teške" 50 milijuna eura bio nam je vlasnik tvrtke Romana, hercegovački poduzetnik Marinko Sulić koji je prije četiri godine prodao projekt hotela njemačkoj grupi. Prema njegovim riječima, sva pojašnjenja oko najavljene gradnje možemo dobiti od bivšeg direktora hotela Romana Ivana Gujinovića koji je zadužen za poslovne kontakte s njemačkim partnerima.

- Jedino što mogu reći jest da bi hotel lti Romana trebao biti otvoren do sezone 2019. godine i da će grupa DTH njime upravljati 15 godina. Nikakvih problema u suradnji nema, građevinska dozvola bit će dobivena uskoro, a ona nije ni bila presudna za odgođeni početak radova, već se njemačka grupa počela baviti autobusnim prijevozom pa se projekt malo odgodio - kaže nam Sulić.

Nakon što smo dobili početne informacije, namjeravali smo doznati više detalja o početku gradnje hotela pa smo kontaktirali Ivana Gujinovića koji nas je uputio na grupu DTH sa sjedištem u Kölnu. Potom smo pokušali stupiti i u kontakt s predsjednikom Uprave Romana d.o.o. Žarom Malićem, koji je ujedno i direktor tvrtke Pago Croatia, ali nam je njegova tajnica kazala da je gospodin na sastanku i da će nam uzvratiti poziv, što se, nažalost, nije dogodilo. Upite smo odaslali i grupaciji DTH, ali odgovore također nismo dobili. Na njihovome webu pak još uvijek nema ni spomena hotelu u Makarskoj. Od hrvatskih hotela kojima upravlja DTH spominje se samo zdanje u Poreču.

Isti slučaj je i s web stranicom brenda Iti. Kod njih se navode hoteli na Ibizi, Tenerifima, u Egiptu, Bugarskoj, Maroku, Tunisu, Turskoj i Austriji, ali ni slova nema o Hrvatskoj i Makarskoj.

Ekskluzivni apartmani otvoreni 2016.

Budući hotel Romana trebao bi poslovati u sklopu sadašnjeg kompleksa vrijednog također oko 50 milijuna eura koji je prve goste primio početkom lipnja 2016. godine, a vrata je za ovu sezonu otvorio prošlog tjedna. Njegovim apartmanskim dijelom Makarska je nakon 33 godine napokon dobila veliki i ekskluzivni hotelski kompleks i to sa 105 apartmana i 400 ležajeva. Sadašnji hotel sagrađen je na 15 tisuća kvadrata, dok parcela cijelog kompleksa Romana obuhvaća 23 tisuće kvadrata. Romana ima šest etaža i pet katova, a u njoj u srcu sezone radi oko 150 djelatnika. Kompleks uz trgovinu, mjenjačnicu, restoran, kavanu, noćni klub, sushi restoran i wine bar, ima 17 bazena od čega tri velika za sve goste te 14 tzv. swim up na terasama soba prvog kata.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:08