StoryEditorOCM
Dalmacijazastrašujući podaci

Bolest ne bira spol: 30 muškaraca u Hrvatskoj umrlo je lani od raka dojke

18. ožujka 2018. - 00:52
dubrovacka_bolnica18062007-1

Solinska Udruga žena liječenih na dojci "Salonitanka" slavi svoj 16. rođendan te ga obilježava nizom događanja.

- Tijekom godine kroz našu udrugu oko 550 članica ostvari neku od svojih potreba ili aktivnosti, a sve uz podršku naših 60-ak volontera koji su uvijek spremni pridonijeti radu udruge i našoj osnovnoj djelatnosti, edukaciji i prevenciji raka dojke – veli nam predsjednica udruge Jasna Leleković,kazujući da je niz događaja posvećen proslavi ove obljetnice udruge započeo kako i priliči, rezanjem rođendanske torte u Teatrinu solinske Gradske knjižnice.

U njihovih šesnaest godina mogu se, vele, pohvaliti brojnim aktivnostima, prvenstveno su tu redoviti preventivni pregledi u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Split, ultrazvučni i mamografski.

- Članice smo i krovne udruge "Europa Donna" Hrvatska, pa se tako svake godine prve subote u listopadu pridružujemo njihovoj humanitarnoj akciji "Dan ružičaste vrpce", koja ima za cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. U tom mjesecu organiziramo i akciju u prirodi "Šetnjom do zdravlja", uvijek na nekoj drugoj lokaciji, koja završava uz zdravi doručak, a tijekom 14 godina održavamo i vježbe pilatesa pod vodstvom fizioterapeuta – niže predsjednica, ističući kako svim snagama treba raditi na prevenciji raka dojke jer se smrtnost od ove bolesti, veli, nije smanjila.



Pritom navodi da je lani u našoj zemlji čak 2300 žena umrlo od te bolesti, što je 30 posto umrlih od ukupnog broja oboljelih.

- Uvijek kažemo da je naša pobjeda kad nam se žene vraćaju na preglede, osviještene da je najmanje jedanput godišnje potreban pregled dojki. One isto tako dovode svoje kćeri te tako dalje promiču svijest o potrebi redovitih pregleda i na svoje ukućane, pogotovo ako spadaju u rizičnu skupinu. Rak ne bira ni dob ni spol.

Nisu samo žene na udaru, obolijevaju i muškarci, lani ih je u Hrvatskoj umrlo 30, a sve nam više dolazi i mlađih djevojaka - ističe naša sugovornica, te pojašnjava detalje novog projekta koji namjeravaju provoditi i u suradnji s osnovnim školama.

- Budući da je dobna granica osoba koje obolijevaju sve niža, u suradnji s liječnicima pripremili smo novi projekt. Naime, imamo dvije silikonske lutke na kojima su prikazane sve promjene na ženskom tijelu. Namjera nam je posjetiti osme razrede i uz kratku prezentaciju pojasniti kako se može samopregledati, na što treba obratiti pozornost prilikom tuširanja – pojašnjava nadalje, dodajući da se njihova udruga priključuje i drugim akcijama "Europa Donne" Hrvatska, te se prikupljaju sredstva za intraoperativni linearni akcelerator, uređaj za intraoperativno zračenje koji Hrvatska još uvijek nema, a koji bi donio novu metodu zračenja dojki.

- Nastojimo za članice osmisliti i druge aktivnosti koje bi im pomogle da zdravije i kvalitetnije žive. Trudimo se naše žene "izvući iz kuće", da se druže, jer i to je važno, organiziramo radionice o zdravoj hrani, posjećujemo kazališta, muzeje, izložbe, idemo na izlete, kao što će biti i ovaj rođendanski, kao nagrada za volontere, 7. travnja u dolinu rijeke Gacke - govori predsjednica.

Proslavi udruge na svoj su se način uključili i iz Kulturno-umjetničkog društva "Salona", odnosno članice njihove ženske klape.

- U mjesecu kada se obilježava Dan žena prigoda je prikazati i promovirati i ženski kulturni amaterizam, a budući da se u ožujku odvija i akcija Dan narcisa, kada se raznim manifestacijama podiže svijest građana o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, došle smo na ideju prirediti susret ženskih klapa te ga darujemo ovoj udruzi, odnosno svim ženama koje se bore za svoje zdravlje - kazala je Jadranka Kulašin, u ime svojih kolegica, članica ženske klape KUD-a "Salona".

- Na sve to nas je potaknula i priča naše, nažalost preminule članice Sandre Grgić,koja je umrla od agresivnog karcinoma dojke. Snažno se borila protiv te opake bolesti, a u toj borbi držala ju je također i ta ljubav za pjevanjem, pa je i u najtežim trenucima, između kemoterapija, dolazila na naše koncerte, pokazujući tako volju za životom – govori Jadranka, smatrajući da je ovakav kulturni događaj izvrstan medij kako bi se progovorilo o ovom javnozdravstvenom problemu.

- Želja nam je da se ovakvi koncerti nastave u suradnji s drugim udrugama koje se, poput ove, bave ranjivim skupinama stanovništva – zaključuju iz KUD-a, a iz Udruge "Salonitanka" pozivaju na ovaj lijepi događaj, kao i sve građane na "Dan narcisa", koji će se u jutarnjim satima 24. ožujka održati u Solinu.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:17