StoryEditorOCM
Dalmacijasmjena generacija

Poznat je nasljednik mons. Slobodana Štambuka: evo tko je novi biskup hvarsko-bračko-viški

9. ožujka 2018. - 13:04
Don Petar Palić

Mada se nagađalo da će hvarsko-bračko-viškog biskupa mons. Slobodana Štambuka (77) na toj dužnosti zamijeniti redovnik, to se ipak neće dogoditi. Njegov nasljednik će biti dr. don Petar Palić, dosadašnji generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije (HBK).    

Obznanio je to biskup Štambuk u petak u hvarskoj katedrali sv. Stjepana I., pape i mučenika, u nazočnosti svoje braće svećenika i redovnika.

Dakle, nastavlja se smjena jedne generacije predvodnika Katoličke crkve u Lijepoj Našoj u kojoj bi, navodno, zamjenu trebalo dobiti čak 11 od ukupno 19 biskupa.

Što se tiče hvarskog biskupa on je još preklani Papi Franji dao svoj mandat na raspolaganje i nije se baš malo čekalo na imenovanje njegovog nasljednika. Inače, njega je na tu dužnost još 30. ožujka 1989. postavio papa Ivan Pavao II. Svoju biskupsku službu stavio je pod zaštitu BDM, a za geslo uzeo riječi sv. Ivane Arške 'Neka je Bog uvijek prvi poslužen'. 

Biskup Štambuk istaknuo se u brizi za duhovna i materijalna dobra povjerene mu biskupije, osobito za svećenička zvanja. Član je Biskupske komisije za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu. Pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji vodio je Vijeće za pomorce i istodobno se brinuo za Rome, potom je vodio Vijeće za turizam, a još uvijek predsjeda Vijećem za misije. 

Kad je riječ o dr. don Petru Paliću, koji će za novog hvarskog biskupa biti ustoličen 'u duhu sve popularnijeg pape Franje', kažimo da je rođen 3. srpnja 1972. godine u Prištini (Republika Kosovo). Nakon osnovne škole pohađao je klasičnu gimnaziju u Skoplju i Subotici, te Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. godine. U biskupiji je obnašao službu predstojnika Katehetskog ureda, osobnog tajnika dubrovačkog biskupa, ravnatelja Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika. Od 2011. obnašao je službu generalnog vikara Dubrovačke biskupije. 

Inače, don Petar slovi za izuzetno sposobnog svećenika i vrsnog organizatora što je, između ostalog, potvrdio i 2003. kada je bio predsjednik Središnjeg odbora za pripremu posjeta pape Ivana Pavla II. Dubrovniku te predsjednik Organizacijskog odbora Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku godinu dana kasnije. Također je bio član Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju.

U listopadu 2005. upisao je postdiplomski studij na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu, a istodobno mu je mons. Egon Kapellari, biskup biskupije Graz-Seckau, povjerio upravu župe Dobl, kojom je upravljao do rujna 2008. godine. Na tom je Sveučilištu 2009. obranio doktorsku disertaciju iz teologije na temu 'Za kulturu života. Zauzimanje Crkve u Hrvatskoj za kulturu života na temelju enciklike Evanđelje života od 1995-2005)'.

Pred mons. Želimirom Puljićem, zadarskim nadbiskupom i predsjednikom HBK, u veljači 2017., preuzeo je službu generalnog tajnika HBK, koju je do tada samo godinu i pol dana obnašao mons. Enco Rodinis. A trootočna biskupija će ga već uskoro kao svog novog biskupa zasigurno dočekati raširenih ruku, baš kao što će bivšem biskupu poželjeti sretne umirovljeničke dane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:11