StoryEditorOCM
Dalmacijašćiga radi štete

Opet katastrofa u Starom Gradu: more prodiralo u kuće, ugostiteljske objekte, trgovine...

1. srpnja 2017. - 11:50

U noći s petka na subotu Starograjani su se borili s golemom šćigom, dakle, više plimnih valova koji su se pojavljivali od 1.30 pa sve do 6.30 sati. 

Ovakve pojave nisu rijetkost za duge i relativno uske zaljeve kakvi su u Vrboskoj i Starome Gradu, gdje je najteže bilo oko 3 sata kada je more dosezalo visinu od čak jednog metra iznad rive. 

Zbog toga je poplavio gotovo cijeli stari dio grada od Šiberije pa do povijesnog Tvrdalja, more je prodiralo u ugostiteljske objekte, trgovine, mjenjačnice, te konobe i prostorije za stanovanje privatnih kuća.

Vatrogasci su neposredno nakon dobevene obavijesti s raspoloživim ljudstvom i tehnikom izašli na intervencije. Naravno, cijelu noć su ispumpavali more iz prostorija u koje je ono prodrlo.

- Najviše su nastradali neki objekti u kojima su se pojavili novi poslodavci sa strane, jer se domaći ljudi ionako pripreme za ovakve situacije – kazao je Antoni Ivanković, zapovjednik DVD-a Stari Grad, koji sa svojim ljudima od ranog jutra radi na raščišćavanju javnih površina na kojima se jednostavno razasulo blato, smeće i prljavština da bi se život vratio u normalu.

Dakle, more je nosilo sve pred sobom, automobile, kontejnere za otpatke ..., oštećivalo metalne ograde i slične objekte, no većina brodica je zahvaljujući velikom iskustvu njihovih vlasnika spašena. 
Zbog navedenih okolnosti svoj dio posla na terenu su morali odraditi policija, komunalne službe, te Lučka uprava SDŽ i Kapetanije Split – Ispostave u Gradu, jer su neki kontejneri i drugi predmeti završili u moru pa je bilo potrebno upozoriti na pojačane mjere opreza u plovidbi.

Šćiga je ovaj put bila pravi tsunami, govore Starograjani, čude se i turisti, a doista je bilo teško gledati neke ljude kako se s drvenim ogradicama, pa i kantama bore protiv poplave, kao što je to činio djelatnik mjenjačnice s naše fotografije. 

Djelatnici HEP-a su od ranog jutra angažirani na uspostavljanju elektroopskrbe budući da su mnogi ostali bez električne struje, radi čega bi štete mogle biti još veće. 

U nemilosti je, tako da kažemo, i mladi gradonačelnik Antonio Škarpa već na samom početku svoje političke karijere.

- Nažalost nije bilo nikakvih najava da bi se ovo moglo dogoditi, a i da je sa šćigom se vrlo teško nositi. Mi smo poduzeli smo sve što je u našoj moći da pomognemo našim sugrađanima. Također je u Gradskoj upravi otvorena mogućnost prijave šteta, a posebna Komisija će tijekom dana utvrditi kolike su posljedice ovog događaja. Ovisno o veličini štete kontaktirati ćemo nadležne službe Županije Splitsko-dalmatinske i odlučiti o eventualnom proglašenju elementarne nepogode - rekao je starogrojski poteštat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 04:55