StoryEditorOCM
Dalmacijakoji ludi zakon

Zašto Općini smetaju vrata stara sto godina?

Piše PSD.
13. lipnja 2014. - 10:20
Najavljeno prisilno uklanjanje dvokrilnih kovanih vrata na ulazu u nekadašnju župnu kuću na rivi, koju je prije četiri godine kupio i u turistički objekt preuredio građevinar Kruno Žulj, Općina ipak nije provela. U zakazano vrijeme u 8 sati ujutro nisu došli komunalni redari, a ni policija, koja je Općini trebala pružiti asistenciju. Samo je spremno čekao Kruno Žulj sa svojim odvjetnikom.

Odustajanje od izvršenja pojasnio je Tonči Topić, pročelnik općinskog Odjela za gospodarenje prostorom.

– Zbog vrata kojima je zagrađena općinska površina, vodi se sudski spor. Sud je donio privremenu mjeru i čekat ćemo i poštovati odluku suda – rekao je Topić.

Kruno Žulj je pojasnio kako je župna kuća građena 1914. godine i da su između nje i susjedne kuće još tada bila postavljena vrata. Žulj ih je samo promijenio prigodom renoviranja zgrade. Riječ je o prolazu za susjednu kuću, u koju se ne bi moglo ući nego preko tih 70-ak kvadrata uknjiženih kao državna imovina.

Pritisak na poduzetnika

Općinski sud u Makarskoj je na moje traženje donio privremenu mjeru koja se odnosi na zabranu poduzimanja bilo kakve radnje koja bi mi mogla nanijeti štetu – kaže Žulj.

Postavlja se pitanje zbog čega se nakon stotinu godina postojanja vrata sada žele skinuti, i to silom. Siguran je da se na njega vrši pritisak. Prije dvije godine spor Žulja i Općine s načelnikom Joškom Roščićem nastao je zbog 4,4 tisuće kvadrata zemljišta na istoku Baške Vode, planiranom za gradnju hotela.

Izmjenom Prostornog plana iz 1985., koji je hotelsku gradnju predviđao, dovedena je u pitanje izgradnja turističkog objekta zbog izmjene trase kolnog puta.

Pokazuje Žulj i prošlogodišnje rješenje općinske koncesije za škrinju za sladoled slastičarnice u prizemlju njegove kuće na rivi. Rješenje je izdano tek 22. kolovoza, a sezona traje do 1. rujna. Znači da je za tih osam dana za škrinju za sladoled javna površina koštala 7,5 tisuća kuna, računa Žulj. Isto tako je Općina rješenje za uklanjanje željeznih vrata slala poduzeću “Grassor” d.o.o. koje drži slastičarnu, iako je kuća Kruna Žulja.

Joško Roščić je navode negirao i dodao da nije uopće upoznat s rješenjem o uklanjanju kovanih vrata jer je to u ingerenciji pročelnika Topića.

Ana Dragičević
Snimio Ivo Ravlić / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:29