StoryEditorOCM
Dalmacijapopucale veze između proizvođača sira iz otoka i mljekara

Sirana ‘Batlam’ ‘pomuzla’ proizvođače mlijeka

Piše PSD.
4. srpnja 2009. - 15:41

Sirana “Batlam” u Otoku, koja je na tržište uspješno plasirala kvalitetni kravlji i kozji sir te miješani sir od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, i koju se forsiralo kao nositelja razvoja mljekarstva u cetinskome kraju, već mjesecima je desetkovala proizvodnju i otkup mlijeka od kooperanata, kojima je ostala dužna pozamašne iznose. Ispalo je da je sirana “pomuzla” proizvođače mlijeka.

− Svi veći proizvođači koji su jedno vrijeme davali mlijeko sirani u Otoku vratili su se mljekari MILS u Splitu, koja im plaća redovito, prema ugovoru. Nema izgleda da itko više daje svoje mlijeko “Batlamu” jer su prevareni – kaže Ivan Putnik, predsjednik Udruge mljekara Dalmacije, dodajući da njegovi kolege od “Batlama” potražuju više od 500 tisuća kuna.

− Dug je puno manji, iznosi oko 350 tisuća. Isplatit ću sve bivše kooperante čim meni plate trgovački lanci. Moja potraživanja iznose 500-600 tisuća kuna, a kupci kasne s plaćanjem šest-sedam mjeseci. Jedino “Merkur 5” plaća u ugovorenom roku. Zato smo obustavili prodaju neurednim kupcima i organizirali vlastitu maloprodaju na tržnicama u Rijeci, Zagrebu i Splitu − kaže Ivan Jukić, direktor i vlasnik sirane “Batlam”.

Vlasnik uzvraća: U mlijeko su ulijevali vodu

Jukić dodaje da će isplatiti sve kooperante iako su mu neki od njih davali loše mlijeko.

− Bilo ih je koji su u mlijeko ulijevali vodu, u čijem je mlijeku bilo antibiotika ili koji su krave hranili pivskim dropom pa bi se proizvedeni sir uskvasao. Zbog takvih smo bacili sira i mlijeka u vrijednosti većoj od milijun kuna – tvrdi Jukić.

Mljekari te Jukićeve optužbe odbacuju. Vele da je primao njihovo mlijeko bez ikakvih prigovora i tek kad ih je trebao isplaćivati, počeo je s pričama o manama mlijeka. Mljekari i Otočani kažu da sirana “Batlam” ne radi mjesecima. Vlasnik Jukić i to demantira:

− Od listopada prošle do veljače ove godine dnevno smo prerađivali 2350 litara mlijeka. Proizvodnju nikako nismo prekidali, ali smanjili smo je na 250 litara. Imamo jednog kooperanta za kravlje mlijeko i četiri koji nam daju kozje mlijeko. Trenutačno smo u velikoj rekonstrukciji pogona. Sve će biti gotovo do rujna, kad ćemo u dogovoru s partnerima prerađivati 2500 litara mlijeka dnevno – obećava Jukić. 

toni paštar / epeha
snimio: vito perić / epehA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 21:17