StoryEditorOCM
Dalmacijaimotska rijeka onečišćena i na samom izvoru

Samo videonadzor Vrljiku spašava

Piše PSD.
7. siječnja 2009. - 20:46
Nismo svjesni koliko nam rijeka znači za život i opstanak pučanstva na cijelom području Imotske krajine, kaže tajnik Ribolovnog društva ‘Šaran’ Ante Mikulić

Hraniteljicu života Imotske krajine, rijeku Vrljiku, treba odmah zaštititi, posebno izvorišta, kao i nekoliko kilometara nizvodno. Isto tako Vrljiku treba početi štititi u susjednoj Bosni i Hercegovini, u slijevu Buškog blata, jer je poznato da upravo većina podzemnih voda u izvorišta Vrljike dolazi s toga područja, zaključak je ovo nedavno održane radionice u organizaciji Zelene akcije pod nazivom “Promocija zaštite pograničnih rijeka i održiva uporaba resursa u graničnom području Hrvatske i Bosne i Hercegovine”. Ova radionica organizirana je u okviru CARDS 2004. projekta.

Suorganizatori radionice bili su i članovi Ribolovnog društva “Šaran” iz Prološca, Hrvatske vode, kao i ekološke udruge. Analizirano je trenutačno stanje, problemi, potencijali i budućnost života u vodnom području rijeke Vrljike, a s obzirom na zaštitu i korištenje toga prirodnog resursa.

RIJEKA_VRLJIKA2-070109.1

Viđenje zaštite rijeke Vrljike od Ribolovnog društva Šaran i ekoudruga bio je i najzanimljiviji dio radionice. - Ni svjesni nismo koliko nam ta rijeka znači za život i opstanak pučanstva na cijelom području Imotske krajine. Svi zajedno nismo učinili mnogo da zaštitimo tu Božju blagodat - riječi su tajnika Ribolovnog društva Ante Mikulića.

- Predložio sam da bi se sva izvorišta Vrljike te njezin dio nizvodno do Perinuše pokrio nadzornim kamerama. Taj nadzor, ma koliko koštao, nije skup jer bi se 24 sata nadgledao najvitalniji dio rijeke. Također, i fizička zaštita na tom potezu bila bi od i te kakve koristi. Sadašnja željezna ograda oko glavnog izvorišta na Opačcu, mišljenja smo, ni izdaleka nije dovoljna da se zaštiti izvorište. Potrebna je i hitna kontrola mnogobrojnih septičkih jama, i to kod svih mještana koji gravitiraju izvorištu, kao i zabrana gradnje čvrstih objekata u krugu od 150 metara od izvorišta. Tu nismo učinili mnogo i zato je i naš apel, ali i svih sudionika radionice, da se podignu standardi zaštite izvorišta Vrljike na najveću moguću razinu - čuli smo od Ante Mikulića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:52