StoryEditor
S mora i krajagdje s mališima?

Solinski roditelji na mukama, u jaslicama ostalo neupisanih skoro 90 mališana. Ravnateljica ‘Cvrčka‘ otkriva kako namjeravaju riješiti taj problem

Piše Mia Sesartić
10. lipnja 2022. - 11:31

Unatoč otvaranju novog velikog vrtića prošle godine na Arapovcu, te za jesen najavljenom otvaranju novog objekta u Rupotini, u kojem će se nalaziti i vrtić, ukupno 89 djece čiji roditelji ispunjavaju uvjete upisa trenutačno se vodi kao neupisano za novu pedagošku godinu u Dječjem vrtiću “Cvrčak” u Solinu.

Riječ je, kako doznajemo, redom o mališanima jaslične dobi, a spomenuti broj odnosi se na područje Solina, budući da ta ustanova pod svojom ingerencijom ima i vrtićke kuće na području općina Klis i Muć, ali i Dugopolje, dok se ne obave formalnosti oko odvajanja, odnosno osnivanja dugopoljske pedagoške ustanove.

Najveći interes u centru

Prema riječima Anđele Biuk, ravnateljice “Cvrčka”, na natječaju za upise u oglašenih 325 slobodnih mjesta na razini cijele ustanove, zaprimljeno je ukupno 447 zahtjeva, a, kao i do sada, najveći interes roditelja, što se tiče Solina, bio je za centar grada, predjele Srednja strana, Sveti Kajo i Priko vode, ali i u Mravincima.

– Nakon provedenog postupka upisa, ostalo je neupisanih 89 djece jaslične dobi čiji roditelji ispunjavaju uvjete upisa. Grad Solin je, shodno potrebama roditelja, predvidio zato u novom objektu u Rupotini otvoriti još jednu jasličnu skupinu kako bi dio djece bio upisan te smo obavijest o tome postavili na našim službenim internetskim stranicama kako bi roditelji mogli iskazati interes – veli ravnateljica, ističući kako kod vrtićkog primarnog programa imaju mjesta za svu djecu u objektima na području Solina.

Važno je istaknuti da predškolski odgoj u gradu uz Jadro nije samo u domeni javne ustanove, nego i privatnih vrtića i obrta za čuvanje djece.

– Kao što je poznato, Grad je izjednačio cijene boravka djece u svim vrtićima. Također, treba uzeti u obzir dupliranje zahtjeva u spomenutim ustanovama jer su roditelji na taj način željeli povećati šanse za upis. Očekujemo da će konačan broj neupisane djece biti znatno manji nakon provedenog žalbenog roka i revidiranih zahtjeva – tvrdi Biuk i dodaje kako očekuje da će zbog svega navedenog ipak ta brojka od 89 jasličara biti manja za njih tridesetak.

Zanimalo nas je i što je s upisima u vrtiće na području općine Klis, budući da smo prije mjesec i pol pisali o pritužbama dijela roditelja koji, unatoč tome što ispunjavaju uvjete o zaposlenju majki i očeva, strahuju da će njihovi mališani ostati bez mjesta u vrtiću.

U Klisu (samo) sedam mjesta

U “Svetom Roku” bilo je tako oglašeno sedam slobodnih upisnih mjesta, a u vrtiću “Sveti Ante” u Prugovu, koji teritorijalno također pripada Klisu, pet mjesta. Od sedam mjesta u kliškom objektu jedno se odnosilo na vrtićki desetosatni program, a šest je bilo mjesta u jaslicama.

Kako doznajemo od čelnice “Cvrčka”, situacija je ostala ista, pa se shodno tome, što se tiče Klisa, u jasličnu skupinu upisalo šestero djece, a u primarnom vrtićkom programu također šestero, od kojih je petero upisano u Prugovu.

– Ostalo je ukupno devetero neupisanih jaslične dobi čiji roditelji ispunjavaju uvjete upisa i desetero vrtićke dobi čiji roditelji također imaju svu potrebnu dokumentaciju – navodi Biuk. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2022 11:32