StoryEditorOCM
S mora i krajaIMA LI JOŠ PUNO?

Prekipjelo putnicima ‘Prometove‘ linije: ‘Staju na svakoj stanici, vozaju nas dva i pol sata, prije bi došli u Šibenik!‘

Piše Mladen Nejašmić
7. veljače 2024. - 16:38

Novo pravilo splitskog "Prometa" izazvalo je nezadovoljstvo putnika iz Šestanovca koji se koriste autobusnom linijom 68 od Splita do njihova općinskog središta.

Naime, zbog reoorganizacije linijskog prometa unutar splitskih granica značajno je produžena vožnja (i) prigradskih pruga. Umjesto sat i pol, koliko je do sada prosječno trajalo putovanje iz županijskog središta do Šestanovca, putnici se sada "truckaju" dodatnih od pola sata do 45 minuta, ovisno o gužvi na istočnom izlazu iz Splita u smjeru Omiša.

Posebno se to odnosi na svakodnevne polaske vozila javnog prijevoznika s kolodvora na splitskom Sukoišanu u 15.15 i 20.25 sati. Negodovanja putnika uglavnom se odnose na zaustavljanje autobusa na svakoj gradskoj stanici i na svim ostalima duž rute putovanja, što do sada nije bio slučaj.

Treba nam živaca i vremena

Nezamislivo im je da unatoč voznom redu gradskih linija, možda i češćem nego ikada do sada, pogotovo nakon uvođenja novih relacija, na stajalištima duž rute moraju se zaustavljati i međugradski autobusi.

Kalvariju putovanja najviše osjete putnici na polasku pruge broj 68 u 15.15 sati. Putovanje počinje iz Splita prema Omišu, a zatim do Zakučca i Gata, onda slijedi skretanje u Kostanje i vožnja do Podgrađa, ali i natrag istom trasom do spoja s cestom prema Blatu na Cetini i Šestanovcu.

- To nije ništa drugo nego pristojna fatura koja iziskuje živaca i vremena. Ispada da je brže doći iz Splita do osamdesetak kilometara udaljenog Šibenika, nego do tridesetak kilometara bližeg Šestanovca - kažu naši sugovornici.

Još prije nekoliko godina putnici s tog dijela dalmatinskog zaleđa su prihvatili takav vozni red. Međutim, često zaustavljanje na splitskim stanicama prelilo je čašu njihova strpljenja.

Predlažu ukidanje takve prakse i vraćanje na staro, smatrajući nestvarnim da za 50 kilometara, koliko dijeli Šestanovac od Splita, treba odvojiti više od dva ili dva i pol sata. Pogotovo tijekom ljetnih mjeseci kada samo od Splita do Omiša treba više od sat vremena.

Iako je "Prometova" ideja o linijskom povezivanju Zakučca, a zatim Kostanja i Podgrađa sa Splitom i Omišem, u početku bila ciljana na poboljšanje povezanosti i dostupnosti manjih mjesta duž puta, takvo što, smatraju, nije potrebno prakticirati u gradu koji je itekako umrežen postojećim linijama.

‘Dostupni smo svima‘

Stoga se putnici s pravom žale na gubitak vremena i neefikasnost novog sustava. Ističu da su takve promjene neprihvatljive, posebno za one koji putuju iz poslovnih ili obiteljskih razloga te apeliraju na brzu intervenciju "Prometa" kako bi se situacija poboljšala.

Autobusna linija 68 bila je dugi niz godina glavna poveznica između Splita i Šestanovca, no sada se suočava s izazovima koji zahtijevaju hitne korake kako bi se zadovoljstvo putnika vratilo na prethodnu razinu.

Iz splitskog prijevoznika tvrde da se radi o javnom linijskom prijevozu koji pod jednakim uvjetima mora biti dostupan svim korisnicima. Isto tako, napominju, da je spomenuta relacija prilagođena potrebama putnika u dogovoru s općinama i gradovima na trasi koji su ujedno i suvlasnici "Prometa".

Što se tiče samog vremena putovanja, ono je, kažu u splitskoj prijevozničkoj tvrtki, u skladu s duljinom trase i uvjetima na prometnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 08:35