StoryEditorOCM
S mora i krajaMALI VAKULA

Izvadite lumbrele, ovaj vikend nas očekuje kiša i jugo! DHMZ je za dio Dalmacije upalio i meteoalarm, imamo detalje

Piše Ivan Šolić - Mali Vakula
9. veljače 2024. - 22:16

Jedna od najtvrdoglavijih zimskih anticiklona u novijoj povijest konačno je „digla“ sidro i napušta Europu dok nam jedan duboki sustav nad jugom Velike Britanije isporučuje neugodan, topao i vlažan oceanski zrak. U subotu prema večernjim satima u Genovskom zaljevu će se formirati najpopularnija ciklona u Dalmaciji - Genovska ciklona, za koju je karakteristična obilnija (i višednevna) oborina.

image

Genovska ciklona

Meteociel.fr

Subotnje jutro će definitivno biti najpovoljniji period ovog vikenda kada će oborine biti povremene i ne odveć obilne, u odnosu na drugi (znatno nepovoljniji) dio dana, naročito prema večernjim satima i u noći na nedjelju kada će uslijediti vrhunac oborina, koje će mjestimice biti obilnije, za što je najveća vjerojatnost u unutrašnjosti Dalmacije. Iako nestabilna, povremeno uz kišu i pljuskove, drugi dio nedjelje će uz obalu i na otocima sjeverne i srednje, kada je o količini oborina riječ, biti znatno povoljniji od noći i jutra dok će se u Zagori i u južnoj Dalmaciji veći dio dana zadržati loše vrijeme. Novost u nedjelju je da bi se kroz oblake povremeno moglo pojaviti i sunce.

Iznadprosječne temperature zraka ove zime nisu nikakva novost, a baš takve će Dalmatinke i Dalmatince pratiti u vikendu koji je pred nama- iznadprosječne, dvoznamenkaste, u Splitu i preko 15 C! Zbog juga i naoblake, neće biti velikih oscilacija između jutarnjih i dnevnih temperatura u Dalmaciji. Adio „Zeus“, stiže „Genovka“ i vrijeme primjereno- jeseni !?

image

Akumulirana količina oborina za vikend u Dalmaciji

Meteociel.fr

UPALJEN METEOALARM, VRIJEME STVORENO ZA KNJIGU (ILI FILM)

DHMZ je „upalio“ narančasti alarm za područje sjeverne, srednje i južne Dalmacije na jako i vrlo jako jugo s olujnim udarima koji će dosezati vrijednosti između 65 i 100 km/h! Također, za splitsku regiju (uz upozorenje na jugo) upaljen je i meteoalarm na mogućnost izraženijih pljuskova s grmljavinom, uz vjerojatnos za grmljavinu veću od 60%! Pogled na sinoptičke modele otkriva kako će jugo cijelu subotu otežavati odvijanje pomorskog prometa, a najjači udari nas očekuju u drugom dijelu dana i prema večeri. Jako i vrlo jako jugo će obilježiti i nedjelju, ali ipak uz znatno slabije udare u odnosu na subotu. S obzirom na navedene loše meteo-parametre; olujno jugo, iznadprosječne temperaturu i oborine, biometeorološke prilike na području gotovo cijele Dalmaciji bit će izrazito nepovoljne stoga, ne ulazite u nepotrebne diskusije s vašim bračnim partnerima, a ukoliko ste u prilici, naš savjet-prespavajte nadolazeći vikend ili ga pak provedite uz dobru knjigu ili film.

image

Olujno jugo za vikend

Meteociel.fr

ZIMSKI „UPDATE“- HOĆE LI VELJAČA PROĆI BEZ ZIME?

Za kraj, naša rubrika u kojoj analiziramo trendove mogućeg povratka zime u Dalmaciju. Za sve ljubitelje snijega i zimskih radosti, nemamo dobre vijesti. Po povratku zime u veljači, ne da se ništa ne događa, već su i dobri trendovi za povratak zime od polovice veljače, doslovce, isparili sa dugoročnih sinoptičkih karata... U iščekivanju povratka zime i minusa, veća je vjerojatnost da ćemo sredinom veljače dočekati anticiklonu sa sjeverozapada Afrike i novu porcuju mini-proljetnih temperatura. Zimoljupci ove zime, čini se, baš nemaju sreće...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 01:15