StoryEditorOCM
S mora i krajaNeretvani odahnuli

Hidroelektrana Dabar se gradi protuzakonito, sud u Banjoj Luci poništio građevinsku dozvolu: ‘Ima nade za deltu Neretve‘

Piše Stanislav Soldo
30. kolovoza 2024. - 18:35

Hidroelektrana Dabar, jedna od šest hidroelektrana u okviru projekta Gornji horizonti u gornjem toku rijeke Neretve gradi se protuzakonito.

 Okružni sud u Banjoj Luci presudio je u korist Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH" iz Sarajeva, poništivši rješenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. Osporenim rješenjem odobrena je izgradnja infrastrukturnih objekata hidroelektrane „Dabar“ d.o.o. Trebinje, na slivu rijeke Zalomke, u okviru projekta Gornji horizonti. Ovu Odluku tužio je i Centar za životnu sredinu iz Banja Luke.

image

Delta Neretve

Vojko Basic/Cropix

Međutim, ovom presudom, sud je usvojio tužbeni zahtjev Aarhus centra u BiH i odbio tužbeni zahtjev Centra za životnu sredinu, navodeći, između ostalog, da Centar za životnu sredinu nije pokazao pravni interes da sudjeluje u ovom postupku, iako je ekološka udruga čiji je cilj promicanje zaštite okoliša na razini BiH.

Zaštita okoliša

Zašto je presuda značajna?

Ovo je važan korak u zaštiti okoliša i očuvanju hercegovačkih rijeka. Hidroelektrana "Dabar" planirana je u sklopu projekta Gornji horizonti, čime bi se preusmjerile velike količine vode iz rijeka Zalomke, Bune, Bunice, Bregave i Neretve, čime bi se napravila nepopravljiva ekološka šteta i ugrozio biološki minimum ovih rijeka.

Kršenje zakona i međunarodnih konvencija

Tijekom postupka, Aarhus centar u Bosni i Hercegovini ukazao je na niz pravnih i proceduralnih nepravilnosti, među kojima su: Nepravilna primjena zakona: Rješenje o odobrenju za građenje nije bilo u skladu s relevantnim odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju Republike Srpske, Zakona o zaštiti okoliša i Zakona o vodama.

Nepoštivanje Aarhuške konvencije: Konvencija, čija je potpisnica i Bosna i Hercegovina, nalaže obavezno sudjelovanje javnosti u donošenju odluka koje se tiču okoliša, što u ovom slučaju nije ispoštovano.

image
Vojko Basic/Cropix

Konvencije

Nepostojanje odgovarajuće procjene utjecaja na okoliš: Procjena utjecaja na okoliš, koja je temelj za izdavanje okolišne dozvole, nije adekvatno provedena, a okolišna dozvola je izdana prije završetka potrebnih istražnih radova.

Zanemarivanje međunarodnih ekoloških standarda: Projekt Gornji Horizonti krši odredbe Espoo konvencije, Bernske konvencije i Ramsarske konvencije usmjerene na očuvanje okoliša i zaštitu prirodnih staništa.

Aarhus centar u BiH, u suradnji s Centrom za životnu sredinu i drugim organizacijama za zaštitu okoliša, nastavit će se boriti protiv projekata koji ugrožavaju prirodne resurse i biološku raznolikost Bosne i Hercegovine. Ova presuda predstavlja značajan iskorak u pravnom okviru zaštite okoliša, te šalje jasnu poruku da će se suprotstaviti svakom pokušaju degradacije okoliša bez odgovarajućih procjena i sudjelovanja javnosti. Važno je istaknuti da su obje ove udruge zasebno tužile još četiri građevinske dozvole za HE "Dabar", te se i po tim tužbama očekuje pravni epilog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 06:29