StoryEditorOCM
S mora i krajaRITAM RAZLIČITOSTI

Djeca iz ‘Vrtuljka‘ u Podstrani učila o ukrajinskoj kulturi, Laura (6): ‘Simbol majke me podsjetio na moju mamu Ivanu‘

Piše Ana Franić
28. ožujka 2023. - 14:00

Raznolika je vrtićka skupina u područnom objektu Dječjeg vrtića "Vrtuljak" u Podstrani gdje se provodi projekt "Ritam različitosti". Riječ je o posebnom likovnom programu financiranom sredstvima Europske unije pod nazivom "Nastavak unapređenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Dječjeg vrtića "Vrtuljak" na području Splita, Šestanovca, Podstrane i Zadvarja".

U skupini su djeca iz Hrvatske, ali i djeca porijeklom iz Australije, Ukrajine, Velike Britanije i Rusije. 

Kako bi se bolje upoznali i naučili kulturu drugih zemalja, odgojiteljice Tina Knezovć, Ksenija Kovačić i Lorena Maleš veliki naglasak stavljaju na razvoj empatije, solidarnosti, razumijevanja i poštivanja različitosti unutar skupine.

image

Simboli majke, vode i sunca

DV "Vrtuljak"

U suradnji s pedagoginjama Mirjanom Bakotić i Ivom Donelli te profesoricom likovne kulture i umjetnosti Mijom Mijaljicom djeca putem likovnih, glazbenih i istraživačkih aktivnosti otkrivaju jedinstvo različitosti svijeta. 

Djeca uče o različitim državama, a ovog puta učili su o Ukrajini. U sklopu istraživanja kulture i tradicije Ukrajine djeca su izrađivala tradicionalni ukrajinski Rušnyk odnosno ukrajinski vijenac, ali i land art s tradicionalnim ukrajinskim simbolima majke, sunce, vode i ljepote. 

image

Petar Bešlić i Luka Kolovrat s tradicionalnim ukrajinskim vijencem

DV "Vrtuljak"

- Slikala sam simbol majke. On mi se najviše svidio. Bio je ljepši od svih. Simbol majke me podsjetio na moju mamu Ivanu. Osjetila sam ljubav – objasnila je 6-godišnja Laura zadani zadatak. 

Gabrijela (7) je ovaj zadatak podsjetio na prijatelja. 

- Ima trokuta i krugova. Taj me simbol podsjeća na Vitu jer se volim igrati s njim – iskreno će Gabrijel.

image

Autoportret s ukrajinskim vijencem u kombiniranoj tehnici napravila je djevojčica tonka Kaštelančić

DV "Vrtuljak"
 

Nakon što su se upoznali s Ukrajinom, djeca su došla do najboljeg zaključka, a to je da unatoč mnogim razlikama postoji jedna stvar koja povezuje sve kulture svijeta - ljubav i prijateljstvo. 

image

Djevojčica Laura Erceg napravila je autoportret s ukrajinskim vijencem u kombinirajoj tehnici (flomaster i vodene boje)

DV "Vrtuljak"
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 08:06