StoryEditorOCM
Dalmacijailegalni deponij svega i svačega, unatoč obećanjima, daleko od sanacije

Rudine pune smeća: ‘Kad zapuše, širi se nepodnošljiv smrad’

Piše PSD.
12. studenog 2011. - 16:01
DEPONIJ_RUDINE1-111111

Ne mogu biti bezobrazan pa obećati kada će se sanirati ilegalni deponij u Rudinama. Gotovo dvadeset godina stvaralo se to odlagalište smeća, sanacija će trajati godinama, a za nju će trebati milijuni i milijuni kuna.

Odgovor je to gradonačelnika Joška Berketa SDP-ovu gradskom vijećniku Filipu Plećašu koji ga je na sjednici Gradskog vijeća upitao dokle se stiglo sa sanacijom tog deponija i kada će ona biti završena.
- Obećali ste prije dvije godine kako će se započeti s hitnom sanacijom, prije godinu dana ste kazali kako će se u proračunu osigurati novac za taj posao te kako će se donijeti odluka da se u Rudine otpad više ne vozi. Ništa od toga nije napravljeno, a nema ni naznaka ni garancija da će to biti učinjeno iduće godine - kazao je Plećaš gradonačelniku, najavljujući čak i prosvjede građana.

Dosta im je obećanja

Pusta obećanja o sanaciji ilegalnog odlagališta svega i svačega u Rudinama, koja se godinama slušaju, građanima su već dozlogrdila, pa su očito radikalne mjere, odnosno prosvjedi, jedino što mogu učiniti.
- Više smo otupili na pusta obećanja koja zadnjih 15 godina svakodnevno slušamo. Deponij je tu više od 20 godina, međutim, zadnjih par godina nagomilalo se toliko smeća da je to postalo nepodnošljivo. Tu se prije palilo smeće, čim malo zapuše, osjeća se smrad koji se širi sa smetišta. Mi ovo nismo dužni više trpjeti – žale se ugroženi građani.

DEPONIJ_RUDINE2-111111

A da je stanje uistinu katastrofalno, potvrdio nam je i predsjednik Mjesnog odbora Rudina Jurica Botić, koji drži kako je Mjesnom odboru sanacija deponija najveći prioritet.
- Deponij nam je čak na prvome mjestu, jer je nedopustivo ovakvo stanje ispod civilizacijskog minimuma koje ugrožava zdravlje tamošnjih stanovnika. Građani nisu dužni udisati smrad koji se širi s deponija, a ovim putem moram kazati da Grad nema više pravo na tu vrstu luksuza da se pitanje sanacije i dalje odgađa, bez obzira na to koja je vlast odgovorna za nastanak problema.

Revoltirani građani najavili prosvjed

I ovi ljudi koji žive uz deponij gradu plaćaju sva davanja, pa bi valjda trebali imati uvjete života kao i svi drugi. Mnogi će se pitati zašto su tu gradili i to još bespravno? S tim se ne slažemo, jer su cijela Kaštela poviše Magistrale izgrađena bespravno i to ne može biti opravdanje za ovakvo stanje - kazao je Botić, potvrdivši kako su građani zbog revolta Mjesnom odboru uputili dopis, odnosno obavijest da organiziraju prosvjede. Na naš upit zna li se kada će oni biti, Botić je tek kazao - uskoro.

Gradonačelnik Joško Berket izjavio je pred vijećnicima kako će Grad zatražiti od Fonda za zaštitu okoliša novac za sanaciju divljeg deponija. - Moram kazati kako “Cemex”, tvrtka koja posluje u našem gradu, tom istom Fondu godišnje na ime zakonske obveze, odnosno naknade za CO2 plati gotovo 48 milijuna kuna. Bilo bi dobro, a mi ćemo to predložiti, da Fond barem dio toga novca vrati opet u naš grad. Ako u tome uspijemo, novac ćemo investirati u sanaciju rudinskog deponija - kazao je Berket.

JAKOV ŽARKO
FOTO: DUJE KLARIĆ / CROPIX


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 19:32