StoryEditorOCM
Dalmacijaopćinski načelnik Zadvarja čudi se podizanju optužnice

PROTUPRAVNA GRADNJA Branko Krnić: Kanjon Cetine nije devastiran

Piše PSD.
5. svibnja 2010. - 19:01

− Radovi u zaštićenom području kanjona Cetine obavljani su po usvojenom Prostornom planu Općine Zadvarje, na temelju kojega je napravljeno idejno rješenje, odnosno stručna podloga za dobivanje lokacijske dozvole − izjavio je svojedobno načelnik općine Zadvarje Branko Krnić, pravdajući realizaciju projekta općinskih vlasti na gradnji šetnice s vidikovcem, biciklističkim stazama i križnim putem, koju su odmah na početku zaustavili inspektori za zaštitu okoliša.

Pola godine nakon toga Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je splitskom Općinskom sudu optužni prijedlog protiv načelnika općine Zadvarje Branka Krnića i upravitelja Zadruge “Duare” Josipa Pucekovića, zbog počinjenja kaznenog djela protupravne gradnje.

Optužni prijedlog tereti ih za izvođenje građevinskih radova unutar značajnog krajobraza kanjona Cetine, odnosno vodopada Gubavica, a da za to nisu ishodili potrebne dozvole nadležnih tijela. Razlog podizanja optužnice od Državnog odvjetništva navodni je nastavak radova jednoga od dvojice optuženih unatoč izričitoj zabrani Uprave za zaštitu okoliša.

To je, prema kazivanju mještana Zadvarja, utvrdila Građevinska inspekcija, koja je obišla teren na zahtjev Državnog odvjetništva. Načelnik Krnić nije htio komentirati optužni prijedlog, tvrdeći da je prvu informaciju o tome dobio od potpisnika ovih redaka.

Zadvarski općinski načelnik Branko Krnić na vidikovcu
iznad vodopada Gubavice / Mario Todorić / CROPIX
Očitovat će se, kaže, kad vidi za što ga optužuju. Samo nam je kratko rekao da “svoje mišljenje nije promijenio i čvrsto stoji uz izjave iznesene prije pola godine u dnevnom tisku”.

Puceković: Stvarno ne znam zašto me se optužuje

Tada je tvrdio da se ne radi ni o kakvoj devastaciji, dapače, time bi se tisućama posjetitelja omogućilo da kanjon gledaju iz druge perspektive. Posebno je naglasio da tim dijelom prolazi i tematska staza, zajednički projekt Općine Zadvarje i Županijske razvojne agencije. Puno rječitiji bio je drugooptuženi zagrebački poduzetnik i upravitelj Zadruge “Duare” Josip Puceković.

− Stvarno ne znam za što me se optužuje i zbog čega me se stavlja u isti koš s predstavnicima općinskih vlasti. Sve što smo radili, radili smo legalno i transparentno. Dvanaestak montažnih kućica nalazi se na zemljištu u vlasništvu zadrugara na skladištenju. Riječ je o objektima namijenjenima za razne svrhe, posebice za sajamske svečanosti. Koristili su se za vrijeme Božićnog sajma u Splitu, a uskoro ih nekoliko šaljemo na Brač. Svi naši zahvati u prostoru bili su podizanje suhozida uokolo skladišnog prostora, za što imamo rješenje Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima − zaključio je Josip Puceković.

mladen nejašmić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 11:32