StoryEditorOCM
Dalmacijabiljke šokirane klimatskim promjenama

Podbacio urod u Cetinskom kraju

Piše PSD.
6. srpnja 2008. - 21:30

Nakon obilnih kiša, dolazi suša, a potom bi moglo doći do zahlađenja. Kasni i vegetacija, pa sve ukazuje na to da poljoprivrednici neće baš ‘trljati ruke od sreće’

Poljoprivredna sezona u Cetinskom kraju, prema mišljenju struke, bit će ispod prosjeka. Razlog tomu su klimatske promjene, koje su zahvatile i našu zemlju.

U proljeće, u vrijeme sjetve, vremenski uvjeti su bili “jesenji”. Sušno razdoblje koje traje i nije sušno, kaže struka, jer je kiša pala prije nekoliko dana, ali biljke doživljavaju šokove.

Naime, nakon obilnih kiša koje su ipak kratko trajale, nastupa sušno razdoblje, a potom bi opet moglo doći do zahlađenja. Inače, kasni i vegetacija, pa sve ukazuje na to da poljoprivrednici neće baš “trljati ruke od sreće” u vrijeme žetve.

- Onaj tko se dobro pripremio i tretirao zemlju, prvenstveno stajskim gnojivom, a potom obavio ostale potrebne zahvate, može se nadati dobrom urodu, ali ova godina neće biti zabilježena kao uspješna - kažu poljoprivredni stručnjaci, koji godinama prate situaciju u Cetinskom kraju.

Vremenski uvjeti ove sezone više pogoduju poljoprivrednim kulturama koje pružaju korijenje u dublje, a one kulture koje su na površini, “vape” za vodom. Iz meteorološke postaje Sinj, dobili smo podatke o prosječnim temperaturama u zadnjem tjednu, koje se kreću od 32 do 35 stupnjeva Celzijevih.

Kiše je u zadnjem mjesecu napadalo dovoljno za određene vrste poljoprivrednih kultura, pa će tako urod krumpira i sličnih kultura biti dobar, dok će grahorice i rajčice te paprike nešto podbaciti, kažu poljoprivrednici.

U Cetinskom kraju ima oko 12.000 hektara obrađenih poljoprivrednih površina. Najviše je, prema dostupnim podacima, zasađeno i posijano: krumpira na 2500 ha, kukuruza na 2100 ha, pšenice na 1250 ha, povrća na 2400 ha, ječma na 3400 ha, te krmnog bilja na 250 ha, raži na 90 ha i zobi na 100 ha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 03:03