StoryEditorOCM
DalmacijaSILA PROMINILA STOLJETNE OBIČAJE

Otvaraju se uljare - svi hitno u berbu maslina, pojest će ih muhe!

Piše PSD.
27. rujna 2014. - 00:58

Prije je bilo loza pa maslina, jer se najprije bralo grožđe, a zatim išlo u maslinike, a ove je godine nevrime okrenulo stoljetne navike pa smo prvi put napravili ulje, a nakon ulja pravit ćemo vino. Pogledajte datum, još ima do kraja devetog miseca, a mi smo dobili prve vriće s maslinama i evo prve litre maslinova ulja - govori tako Damir Simunić iz Podstrane nadomak Splita, vlasnik Uljare “Simunić” koja je, eto, imala čast prva otvoriti sezonu.

Drago je Damiru što se posao kreće, ima već naručenih maslinara, no krivo mu je što je kišna godina, a pogotovo kišno ljeto umanjilo urod i donijelo samo probleme.

- Urod je posvuda znatno umanjen, ako se izvuče 30 posto od lani, bit će dobro, no, ne možemo sada mnogo učiniti, treba spasiti što se spasiti može i što prije put maslinika - kaže Damir dok prati prve litre pravog maslinova ulja.

Najgora godina

Kad je već priroda nametnula raniju sezonu, u Uljari “Simunić” su odredili da makar nešto bude dobro u takvoj lošoj godini pa je prvi u ovoj uljarskoj godini bio priznati agronom, ali i njihov dugogodišnji prijatelj dr. Lovre Bućan, stručnjak Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. Ponosan je na to Marin Simunić, Damirov sin, koji s ocem vodi uljaru, a sretan je što je od oca mogao preuzeti obiteljski posao, ali i prijatelje i stručnjake u jednom.

- Imamo ovu uljaru već četrnaest godina, nekad je bolje, nekad gore, no gore od ove godine nije bilo, zadovoljni smo što nam se javljaju ljudi iz Podstrane, ali i iz Makarske, sa Šolte, a evo naš prijatelj i stručnjak nam stiže čak iz Mravinaca. Kad barba Lovre kaže da triba brati, mi znamo da posao u uljari kreće - priča Marin slažući kašete s oblicama, levantinkama i drugim sortama.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji masline se ubrzo pretvaraju u ulje koje daje život i zdravlje, a kada je riječ o ekološkom uzgoju, tada je njegova vrijednost još veća. Zna to najbolje stručnjak i maslinar Lovre Bućan, jer u maslinarstvu je odavno, a posebno uživa u svom masliniku u Mravincima.

- Imam 220 maslina, uložio sam u ekološki uzgoj, ali ove godine maslinama ništa ne može pomoći. Kad je trebalo grijati, kišilo je cijeli srpanj, donijelo nam mnogo vlage i maslinovu muhu. Kad smo mislili da će barem rujan biti bolje, to se nije dogodilo, a ono što nije uništila maslinova muha, “obrala” je neku večer bura pa sam veliki dio uroda našao na tlu. Volio bih da sam ubrao koji dan prije, ali što je, tu je, imam nešto manje od devetsto kilograma, a u najboljoj godini znao sam imati čak tri tone - kaže Bućan.

Bit će i popusta

Zato kao dugogodišnji agronom, vrstan stručnjak, koji je jedno vrijeme bio i pomoćnik ministra poljoprivrede, svima savjetuje:

- Berite masline što prije, jer su sada masline najbolje i svaki dan čekanja osiromašit će vam urod - poručuje dr. Bućan.

Kad je već ova godina bila katastrofalna, nada se kako bi dogodine moglo biti bolje, a dobru volju odmah mu vraća prijatelj Damir:

- Lovre, evo dobili smo litru za deset kila maslina, dobro je to, a pogledajte ovu zlatno zelenu boje, e to je pravo ulje, a još kad je malo gorko, trpko, takvo je najbolje, ovo vam je mravinačko iz uljare u Podstrani, zamislite koja kombinacija - govori Damir Simunić.

Sezona u podstranjskoj uljari počela je prije nego drugdje, nakon Mravinaca na redu su šoltanski, makarski i domaći maslinici iz Podstrane jer već ovoga vikenda stižu i kilogrami maslina s tih područja. Za članove maslinarskih udruga, kaže Marin, imaju i popust pa umjesto 1,20 kuna po kilogramu, preradu plaćaju deset lipa manje po kilogramu.

- Danas je teško svima, posebno u poljoprivredi, a još kad nas pogodi ovakva loša godina, ljudima makar malo treba pomoći - kaže Marin Simunić.

Zbog loše godine ne nadaju se velikim količinama poput nekadašnjih 200 do 350 tona po sezoni, no što je, tu je, maslina i ulje će, i nakon ove godine i maslinovoj muhi usprkos, i dalje ostati poznati eliksir i nezaobilazni dio svake trpeze.

OJDANA KOHAREVIĆ
Snimio VOJKO BAŠIĆ/CROPIX

Štambuk: Ne kupite plodove s tla, poprskajte ih insekticidom

Kako je uvijek dobro poslušati i još jedno mišljenje, upitali smo za savjet i mr. Stanislava Štambuka, stručnog savjetnika u Savjetodavnoj službi RH:

- Treba brati što prije, randman, što znači postotak ulja, neće biti visok, no, tu se ne da puno pomoći - napominje mr. Štambuk, savjetujući još nešto važnije svim maslinarima: ‘Nemojte kupiti masline s tla, jer je među njima dosta zaraženih maslinovom muhom. Bilo bi dobro maslinike potpuno očistiti ili masline na tlu poprskati insekticidom’, savjetuje mr. Štambuk.

Tko se može obraniti od tri generacije...

U jednoj sezoni obično se razviju tri generacije maslinove muhe, a zabilježen je razvoj čak i šest generacija. Prva generacija maslinove muhe javlja se krajem lipnja i početkom srpnja, kada su plodovi masline atraktivni za napad. Odrasla ženka prvo odlaže jaja u najrazvijenije plodove. Ženka leglicom probada pokožicu ploda te ispod nje odlaže jedno oplođeno jaje. Jedna ženka može odložiti i do 300 jaja po maslini. Već nakon dva dana ličinka izlazi iz jajeta, čiji razvoj u plodu traje do 14 dana, nakon čega se u njemu kukulji. Odrasli oblici druge generacije lete u kolovozu i odlažu jaja u plodove. U njima se razvija ličinka koja se kukulji u tlu. Treća generacija javlja se u jesen. Ličinke te generacije razvijaju se u plodovima, a na kraju razvoja spuštaju se na tlo i tamo se kukulje.

Štetočine prešle sve granice

Znamo da ovo neće olakšati muke maslinara kod nas, ali maslinova muha napala je sve maslinike i u susjednim zemljama pa se s ovim nametnikom bore i u susjednoj Italiji i ne tako dalekoj Grčkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 09:41