stdClass Object ( [id] => 1001370 [title] => Tito i Gorbačov s Brača: prvi nije bravar, ali je cijeli život bio radnik i time se ponosi. Drugi nije državnik, ali ima vrlo zanimljivu životnu priču [alias] => tito-i-gorbacov-s-braca-prvi-nije-bravar-ali-je-cijeli-zivot-bio-radnik-i-time-se-ponosi-drugi-nije-drzavnik-ali-ima-vrlo-zanimljivu-zivotnu-pricu [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Brač ima svog Tita i Gorbačova. Tito s prezimenom Kuščević živi u Nerežišćima, povijesnoj bračkoj prijestolnici, a Slobodan Lukšić zvani Gorbačov stanuje u pitoresknim Mircima, mjestu nadomak Supetra.

Tito Kuščević ugledao je svijet u vihoru Drugoga svjetskog rata, dvadeset četvrtog dana hladne veljače 1943. godine. Njegov otac Stjepan nalazio se u partizanima i s puškom u ruci se borio protiv okupatora. Kad je čuo da mu se rodio sin i ujedno prvo muško dijete odlučio je:

- Zvat će se Tito, nikako drugačije!

I bi tako...

Nakon samo dva mjeseca majka Marija je zajedno s Titom pred neimaštinom i okupatorskom čizmom odlučila spas potražiti u zbjegu, u egipatskom El Shattu. U tim pustinjskim uvjetima uspio je preživjeti i nakon godinu i pol dana ponovno se sa svojom majkom vratio u Nerežišća. I od tada je pupčanom vrpcom vezan za svoja Nerežišća koja nikada nije napustio. Odrastao je u obitelji s četiri sestre i jednim bratom. Završio je osnovnu školu, odslužio vojni rok, zaposlio se i oženio sa svojom Tonkom. Zajednički su odgojili sina Stjepana i kćerku Mirjanu.

---

image
---

- Osobno sam se lako nosio s činjenicom da nosim ime Tito, a jesu li drugi imali problema s mojim imenom ne znam. Nosio sam ga kao što se nose i druga imena i nikada mi nije palo na pamet da bi ga trebalo mijenjati. Ni u onom ni u ovom sistemu - pojasnio je brački Tito, uz napomenu kako se nikada nije bavio politikom, ali se ponekad politika znala baviti njime.

Tako je nakon demokratskih promjena devedesetih godina prošlog stoljeća s pojedincima imao određenih problema. Bilo je onih koji su mu zamjerali te mu postavljali pitanje “Kada ćeš već promijeniti ime?” Isto tako bio je jedan od petnaestorice kojem su pod okriljem noći na kuću iscrtali zvijezdu petokraku.

Na naš upit tko je to učinio, odgovorio je:

- Zna se, ali teško je to dokazati. Međutim, nisam se bojao, ali isto nije to nimalo ugodno na taj se način obračunavati s ljudima s kojima živiš u istom mjestu. Onima koji su to učinili sigurno to ne služi na čast. Vjerojatno je to bilo zbog toga, pojasnio je Tito, što nosim ime koje nosim, a u prethodnom sustavu bio sam član Partije, a potom sam se učlanio u SDP.

- Znate, ja vam ne minjam bandiru, ali čovik ponajprije treba biti čovik.

Dakle, mijenjale su se i stvarale države i politički sustavi, ali je Tito uvijek ostao Tito. Za vrijeme Domovinskog rata bio je uključen na poslovima čuvanja i promatranja svoga mjesta. Za to je nagrađen Spomenicom Domovinskog rata, ali on smatra da nagrade i priznanja trebaju pripasti onima koji su bili na bojišnici.

S druge strane, ispričao nam je, bilo je i onih kojima je njegovo ime bilo simpatično i izazvalo bi osmijeh zadovoljstva ili iznenađenja na njihovu licu.

Za vrijeme socijalizma nije uživao nikakve pogodnosti zato što se zvao Tito.

- Jednostavno niti sam to tražio niti mi je to itko nudio.

Služio je vojni rok u mornarici kao radiotelegrafist pa bi ga ponekad oficiri zapitali za njegovo ime. Nakon povratka s odsluženja vojnog roka zaposlio se u Poljoprivrednoj zadruzi, a potom je prešao u “Favorit”, tvornicu žvakaćih guma i bombona koja je bila u vlasništvu zagrebačke Plive. U to vrijeme bila je to jedina jugoslavenska tvornica žvaka koje su se proizvodile po američkoj Wrigleyevoj licenciji.

Tu je bio kuhar smjesa za žvakaće gume i na tom poslu je s pedeset pet godina života i trideset pet godina radnoga staža otišao u mirovinu. Dobio je i otpremninu te je od „Plive“ uspio otkupiti i paket dionica što je bio pun pogodak. Istodobno je njegova Tonka otišla u mirovinu bez otpremnine i bez dionica.

- Cijeli život sam bio radnik, nikada nisam bio na nikakvoj funkciji, trudio sam se živjeti časno i pošteno i tako sam odgajao svoju djecu.

Brački Tito nam je otkrio kako nikada nije bio ni na sudu ili, oslobodi Bože, u zatvoru. Uz to ni stambene kredite nikada nije koristio. Sve što je uradio-uradio je sa svojih deset prstiju i žuljevitim rukama. Trebalo je odgojiti i podići dvoje djece, urediti kuću za stanovanje. Uz to uzgaja više od 800 trsova loze, šezdeset maslina i dvadeset trešanja, a tu je i vrt za uzgoj verdure. U svemu tome pomaže mu, koliko može, i njegova Tonka.

---

image
---

Prisjetit će se kako je u mladosti volio igrati balun i to za svoj mjesni klub “Mladost”, na poziciji centarhalfa.

- Ali nije vam to kao danas. Kad si bio centarhalf nisi smio ići naprid isto kao što centarfor nije imao što raditi u obrani - vratio je film događaja u ne baš tako blisku prošlost.

Ljubitelj je i igre na balote, ali je sve teže pronaći desetak igrača njegovih godina pa mu ostaju karte odnosno briškula i trešeta.
Iako je bio komunist, njegovo dvoje djecu čuvale su - časne sestre. U Nerežišćima tada nije bilo jaslica ni dječjeg vrtića, a on i supruga su radili i to im je bio jedini izlaz. Časne sestre nisu im činili probleme oko toga što ni oni ni djeca ne prelaze crkveni prag i ni to što nisu vjenčani po crkvi. Međutim, s druge strane nekoliko puta mu je Partija prigovorila i upitala što njegova djeca rade kod časnih sestara. Ipak, partijsku sud mu je to progledao kroz prste. Tito Kuščević je priznao da je kao dijete kršten, pričešćen i krizman.

- Bila je greška Partije što je ljudima zabranjivala odlazak u crkvu. Znam, dosta ljudi koji bi bili dobri članovi Partije da im je bilo dozvoljeno ići u crkvu - kazao je s vremenskim odmakom od nekoliko desetljeća.

Prije tridesetak dana Tito je zajedno sa svojom Tonkom proslavio - zlatni pir. U jednom restoranu na njihovoj pedesetoj obljetnici braka okupilo se četrdeset uzvanika. Bilo nas je više, kazali su u glas „zlatni mladenci“ nego prije pedeset godina na svadbenoj svečanosti. U mladosti su inače voljeli ići na plesne zabave, a omiljeni instrument im je bila harmonika koja im je svirala i na „zlatnome piru“. I sada, rekoše, kada čuju harmoniku srce im zaigra. „Kroz život su se „izlavurali“ (naradili) i trebali su biti „šparenjuoži“ (štedljivi), a međusobno uvažavanje i razumijevanje su njihov recept za dug zajednički život.

- Kod mladih danas toga nema, ili ima vrlo malo, pa sve često završava brakolomom.

Kroz život je uspio kupiti novi „fićo“ i stari renault 4, a sada vozi fiat pandu star više od jednog desetljeća. On i žena uživaju mirovine, ali im obje „penzije“ iznose tek nešto više od pet tisuća kuna. Ipak, oni se ne žale, najvažnije je da su zdravi i da ne treba ići po „likarima“. Za ostalo će se snaći kao i čitavoga života. Radost im pričinjavaju unuci Adela, Tino, Marin i Duje.
Tito Kuščević je strastveni lovac i to na zečeve.

- Ne propuštam niti jedan lovni dan, jedino me bolest može spriječiti, nikakva hladnoća ili nevrijeme meni nisu prepreka. Pušku preko ramena i pas Astra ispred sebe te ugodno lovačko društvo ispunjava me srećom i zadovoljstvom.

A u Supetru za Gorbačova znaju – svi. Ali ako upitate za Slobodana Lukšića nisam siguran da ćete dobiti točan odgovor, a riječ je o istoj osobi. To najbolje svjedoči kako je Gorbačov postalo ime pod kojim se prepoznaje u široj javnosti dobroćudni Slobodan Lukšić.

---

image
---

- Pitate me kako sam od Slobodana postao Gorbačov? Pa jednostavno. Kad sam se iz Zagreba vratio na svoj Brač, u svoja Mirca, zaposlio sam se u tadašnjoj bračkoj “Dalmi” na dužnosti tehničkog direktora. Kada sam prvoga dana došao na posao dio radnika je kazao: “Eno, ga isti je Gorbačov, još mu samo maća fali na glavi.” I od tada sam - Gorbačov. Tvrde da sam svojim likom i pojavom puno podsjećao na tadašnjeg lidera Sovjetskog Saveza koji je tada bio planetarno popularan. Nisam se ljutio ni tada ni sada. A, što bi mi vrijedilo i da sam se ljutio - kazao je, uz osmijeh, Gorbačov.

Slobodna Lukšić ugledao je svijet na pragu Drugog svjetskog rata, na Veliku Gospu 1940. godine što znači da će mu ovogodišnji rođendan 15. kolovoza biti jubilarni, jer će na rođendanskoj torti pogasiti osamdesetu svijeću. Odrastao je u brojnoj obitelji s dvanaestero djece, a on je bio jedanaesti po redu. Imao je još tri brata i osam sestara. Danas su uz njega žive još tri sestre.

Otac se zvao Bartul, ali su ga svi zbog posla zvali „meštar Bore“, a majka Anđelka. Na njegovoj rodnoj kući i danas iznad ulaznih vrata stoji kamena ploča s isklesanim zidarskim alatima te godinom 1934. kao trajan znamen na njihovo zidarsko porijeklo.

Za svoju obitelji i pretke kazat će da su bili radnička obitelji i bavili su se kamenom i graditeljstvom.

- Nama je kamen u krvi, a zidarstvo odnosno graditeljstvo ima tradiciju dugu više od 250 godina.

Tim poslom bavio se njegov pra-pra nono, pranono, nono i otac, a poslije i njegova braća. Gradili su i radili po Braču i izvan Brača. I on u kamenu i o kamenu puno zna, a najdraži mu je „sivac“. Jednostavno to je genetski. Nisu se bavili poljoprivredom, a ono što su naslijedili zaslužan je njegov barba koji se kao imućan vratio iz Amerike, pokupovao je dosta zemlje, a s obzirom da nije imao potomaka to je pripalo Slobodanu i njegovoj braći.

---

image
Iz obiteljskog albuma Slobodana Lukšića Gorbačova
---

Zanimljivo je kako je Gorbačov umjesto u zidare završio na školovanju za električara. Sastali su se, naime, otac i njegova tri brata koji su zaključila kako bi bilo dobro da Slobodan, kao najmlađi među njima, odabere neko drugo zanimanje jer nikada se u životu ne zna koja vremena dolaze i koja zanimanja mogu upasti u krizu.

I tako nakon što je završio Osnovnu školu Gorbačov je u Splitu 1955. godine upisao Tehničku školu, smjer slaba struja. Poslije toga je upisao Elektrotehnički fakultet i tu je upoznao ljubav svoga života Jakicu Petković s kojom se vjenčao 1966. godine. U braku su dobili sina Bartula i kćerke Đenku i Ivanu i svi su stekli fakultetsko obrazovanje.

Na poziv svoje sestre Marije prekinuo je fakultet, napustio Split, i zaposlio se početkom 1963. godine u tadašnjoj tvornici žarulja TEŽ. Tamo je brzo napredovao pa je u tom kolektivu s 2200 zaposlenih među kojima je bilo 1850 žena postao rukovoditelj kadrovskih i općih poslova. O svima njima brinuli su se, sa sjetom u glasu se prisjetio brački Gorbačov, specijalist medicine rada, ginekolog, stomatolog, dva psihologa, tri socijalna radnika, dva inženjera zaštite na radu…

- Svoj posao radio sam profesionalno, ali sam uvijek nastojao uspostaviti ljudski kontakt, saslušati i imati razumijevanja za probleme. Tada je i radnicama bilo lakše - uzvratio je na naše pitanje kako je uspio s tolikim brojem žena izići na kraj.

U međuvremenu je doživio tešku prometnu nesreću:

- Stradali su mi vratni pršljenovi, doktori su mi rekli kako takav sudar preživi jedan od tisuće.

Bilo je to 1982. godine. Šest mjeseci je bio u skafanderu. U međuvremenu je zov Brača, pojasnio je Gorbačov, postao sve jači, jednostavno nije mu mogao odoljeti. Vratio se u Mirca, a obitelj je ostala u Zagrebu pa su nakon godinu dana zamijenili stan sa Splitom.

Gorbačova je u Mircima dočekalo pravo rasulo. Kuću je trebalo temeljito obnoviti, uhvatio se posla i uglavnom sve napravio sa svojih deset prstiju. S kamenom je na „ti“, a elektrika mu je prva struka, a dobro se snalazi s vodom i drugim obrtima.

I ne samo to. Uhvatio se i maslinarstva te je postao pravi zaljubljenik u tu mediteransku uljaricu. Obrađuje tisuću stabala maslina, a kada se vratio u Mirca do nijednog svog maslinika nije mogao stići jer su putovi bili obrasli dračom i žbunjem. U život je vratio 550 zapuštenih maslina i zasadio novih 450 i to gotovo u cijelosti iz svog rasadnika. Sve je u maslinicima odradio ručno uz pomoć poluga, mašklina i motike dok drugi to rade uz pomoć bagera i drugih strojeva.

---

image
---

- Ovo su moje lipotice - tepao je svojim mladim maslinama Gorbačov, dok smo zajedno obilazili jedan od svojih maslinika.

Prvi je ili među prvima u Hrvatskoj proizveo ekološko ulje, ali i ulje uz dodatak limuna. Za dobiti takvo ulje, otkrio je Gorbačov, treba zajedno samljeti sto kilograma maslina i četrdeset kilograma limuna.

U stanju se žestoko satima sporiti sa stručnjacima kojima priznaje njihovo znanje, pogotovo ono knjiško, ali i on koji se svakodnevno druži s maslinama ima velika iskustva. Zbog toga je stekao poštovanje među maslinarskim stručnjacima.

Ne miruje ni u društvenim aktivnostima. Tako već desetak godina uspješno vodi Maticu umirovljenika otoka Brača koja je nepolitička organizacija i okuplja veliki broj „penzića“ koji se druže, zabavljaju i idu na zajedničke izlete. Dvadeset pet godina je jedan od glavnih organizatora ljetne slikarske izložbe u Mutnim kalama po čemu su Mirca postala nadaleko poznata.

Ples je velika ljubav Gorbačova. Na plesnom podiju teško mu je naći ravnoga. Tu ljubav nosi u sebi od rane mladosti i sada usprkos bolesti ne može odoljeti izazovu pa kad god je u prilici od gušta „zabala“, a na njegovom plesnom umijeću mogu mu i mnogi mlađi pozavidjeti. Brački glazbenik Srđan Žuvić napisao je i uglazbio pjesmu pod nazivom „Gorbačov“ koju je posvetio našem sugovorniku. U fakultetskim klupama u Splitu družio se sa Zdenkom Runjićem dok je u Zagrebu aktivno kuglao s Nikolom Dragašem, najuspješnijim hrvatskim kuglačem svih vremena.

Za vrijeme Domovinskog rata bio je predsjednik Mjesne zajednice Miraca i ujedno šef Križnog stožera. Neko vrijeme u njegovoj kući se nalazio i Križni štab zbog čega je dobio i telefonsku liniju, a s ponosom će istaknuti kako u njegovim Mircima niti jedna kuća, a bilo ih je trideset čiji vlasnici nisu Hrvati, nije oštećena.

- Niti kamenčić nije bačen na njih, a i spomenik poginulim u Drugom svjetskom ratu je ostao neoštećen. Dakle, ništa nije devastirano niti oštećeno.

Isto tako na prvim demokratskim izborima u konkurenciji šest kandidata izabran je za predsjednika Mjesne zajednice i to u prvom krugu jer je dobio 75 posto glasova. Ništa mu nije teško učiniti za svoja Mirca i danas pomaže onoliko koliko može.

Za sebe će kazati da je osvjedočeni antifašist. Nedavno je zaslužio i Zahvalnicu od Udruge antifašista Brača jer su, dodat će, fašizam i antifašizam dva suprotna svijeta, borba dobra i zla. Član je i SDP-a. U Mircima posljednjih tridesetak godina nikada se nije dogodilo da na spomenik palim borcima u Drugom svjetskom ratu nije postavljeno cvijeće ili zapaljena svijeća. Doduše, priznat će Gorbačov, bilo je godina kada je ispred spomenika bio samo on.

Od bračkog Gorbačova doznali smo još jednu zanimljivost. U njihovu obiteljsku kuću u Mircima, kod oca Bore, često je znao navratiti i pjesnik Tin Ujević, koji je po majci Bračanin, a odmarao se u Supetru pa je hodajući dolazio u Mirca koja su mu bila mnogo omilila. Dio svojih putopisa posvetio je upravo Mircima. O tim susretima Gorbačovu je njegov otac nebrojene puta pričao.

Otac bi Tina bio ugostio i zajednički su blagovali, uz neizbježni bocun vina na stolu i satima pričali o svemu i svačemu.

- I moj otac je, posvjedočio je Gorbačov, poslije napornog dana ili nedjeljom volio popiti žmul vina. Jednom zgodom se Tin obratio mome ocu „Meštre Bore, ti mene stalno hraniš i napajaš, a ja tebi ne dajem ništa. To nije u redu”. Zatim je Tin Ujević iz svog trošnog kaputa izvadio bilježnicu stavio je na stol i rekao mome ocu: „Evo u ovoj bilježnici su moje neobjavljene pjesme. Drugo ti nemam što dati jer novaca nemam”.

Moj otac je malo ostao zatečen, ali se brzo pribrao i ovako odgovorio velikom pjesniku: Tin, a ča je tebi!? Da si mi do škvaru, tajentu ili zidorsku žicu jo bi to uze, ali pisme, ča ćedu meni pisme”!?

I moj je otac bilježnicu s neobjavljenim pjesmama vratio Tinu. Od tada je prijateljstvo zidara i pjesnika bilo još čvršće.

Gorbačov pravi planove kao da je još jedan život pred njime. Nema stajanja ni predaha. Sreću mu čine i donose njegova djeca i sedam unučadi. To su Marija Laura, Kristina, Bartul, Lucijana, Jakov i blizanci Karlo i Klara. Uskoro će u svojim „Kamenim dvorima“ urediti i otvoriti svoj hram ulja. Isto tako otvorit će i muzej starina u kojemu će izložiti bruštuline, mažinine, konjske samare… i druge alate koji polako prelaze u zaborav. On za obradu kamena koristi tajentu staru preko stotinu godina koju je naslijedio od svoga oca. Uz kamen i masline njegova ljubav je i poezija osobito ona koja priča o kamenu.

Gorbačov živi sam u svojoj kući koju je obnovio i uredio. Žena mu je umrla 2005. godine. Od tada sam se brine za sebe. Sam kuha, pere, pegla i obavlja sve druge poslove. Muči ga i bolest, ali se one ne predaje. Nadomak ruke su mu pumpice za disanje i pregršt tableta.

- Dokle ide-ide. Treba biti zdrav u glavi pa je onda sve nekako lakše. To savjetujem svima onima koji nisu dobrog zdravlja. Nakon smrti možda završim u beskonačnosti svemira, možda u tom prostranstvu pronađem svoju zvijezdu na kojoj ću nastaviti svoj život - zaključio je brački Gorbačov.

---

Tito o Titu


Što mislite o Josipu Brozu Titu?

- Sve najbolje.

A, o novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću?

- I ja sam mu dao glas.

---

---

Gorbačov o Gorbačovu


Velika mi je želja upoznati Gorbačova i s njime malo popričati. Svakako bih ga pitao kako sada s vremenskim odmakom gleda na pad Berlinskog zida i komunizma.

Jesu li se ostvarile njegove vizije i je li danas svijet bolji nego onda kada je zahvaljujući najviše njemu došlo do velikih promjena u Europi, ali i u svijetu!?

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dvojica ‘mladića‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => dvojica ‘mladića‘ 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-01-17 10:53:34 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Ivica Radić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-01-26 10:54:32 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2020-01-26 10:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12723710.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12620786.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12663938.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12663856.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12663928.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12663876.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12663926.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12663906.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12663884.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12663880.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12663850.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12663898.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/hanza media","Ivica Radi\u0107","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Tito Ku\u0161\u010devi\u0107 i Slobodan Luk\u0161i\u0107 Gorba\u010dov","Tito s prezimenom Ku\u0161\u010devi\u0107 \u017eivi u Nere\u017ei\u0161\u0107ima, povijesnoj bra\u010dkoj prijestolnici, Pero Kurti\u0107 s nadimkom Lenjin u Supetru, novovjekom bra\u010dkom sredi\u0161tu, a Slobodna Luk\u0161i\u0107 zvani Gorba\u010dov stanuje u pitoresknim Mircima","","","","","","","","","","Iz obiteljskog albuma Slobodana Luk\u0161i\u0107a Gorba\u010dova"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1289","k_12723710_1280.jpg":"1280x1280","k_12723710_1024.jpg":"1024x1024","k_12723710_640.jpg":"640x640","k_12723710_480.jpg":"480x480","k_12723710_340.jpg":"340x340","k_12723710_220.jpg":"220x220","o_12723710_1280.jpg":"1280x859","o_12723710_1024.jpg":"1024x687","o_12723710_640.jpg":"640x429","o_12723710_480.jpg":"480x322","o_12723710_340.jpg":"340x228","o_12723710_220.jpg":"220x147","h_12723710_1280.jpg":"1280x854","h_12723710_1024.jpg":"1024x683","h_12723710_640.jpg":"640x427","h_12723710_480.jpg":"480x320","h_12723710_340.jpg":"340x227","h_12723710_220.jpg":"220x147","pp_12723710_1280.jpg":"1006x1280","pp_12723710_1024.jpg":"805x1024","pp_12723710_640.jpg":"503x640","pp_12723710_480.jpg":"377x480","pp_12723710_340.jpg":"267x340","pp_12723710_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","k_12620786_1280.jpg":"1280x1280","k_12620786_1024.jpg":"1024x1024","k_12620786_640.jpg":"640x640","k_12620786_480.jpg":"480x480","k_12620786_340.jpg":"340x340","k_12620786_220.jpg":"220x220","o_12620786_1280.jpg":"1280x960","o_12620786_1024.jpg":"1024x768","o_12620786_640.jpg":"640x480","o_12620786_480.jpg":"480x360","o_12620786_340.jpg":"340x255","o_12620786_220.jpg":"220x165","h_12620786_1280.jpg":"1280x854","h_12620786_1024.jpg":"1024x683","h_12620786_640.jpg":"640x427","h_12620786_480.jpg":"480x320","h_12620786_340.jpg":"340x227","h_12620786_220.jpg":"220x147","pp_12620786_1280.jpg":"1006x1280","pp_12620786_1024.jpg":"805x1024","pp_12620786_640.jpg":"503x640","pp_12620786_480.jpg":"377x480","pp_12620786_340.jpg":"267x340","pp_12620786_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","k_12663938_1280.jpg":"1280x1280","k_12663938_1024.jpg":"1024x1024","k_12663938_640.jpg":"640x640","k_12663938_480.jpg":"480x480","k_12663938_340.jpg":"340x340","k_12663938_220.jpg":"220x220","o_12663938_1280.jpg":"1280x854","o_12663938_1024.jpg":"1024x683","o_12663938_640.jpg":"640x427","o_12663938_480.jpg":"480x320","o_12663938_340.jpg":"340x226","o_12663938_220.jpg":"220x146","h_12663938_1280.jpg":"1280x854","h_12663938_1024.jpg":"1024x683","h_12663938_640.jpg":"640x427","h_12663938_480.jpg":"480x320","h_12663938_340.jpg":"340x227","h_12663938_220.jpg":"220x147","pp_12663938_1280.jpg":"1006x1280","pp_12663938_1024.jpg":"805x1024","pp_12663938_640.jpg":"503x640","pp_12663938_480.jpg":"377x480","pp_12663938_340.jpg":"267x340","pp_12663938_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","k_12663856_1280.jpg":"1280x1280","k_12663856_1024.jpg":"1024x1024","k_12663856_640.jpg":"640x640","k_12663856_480.jpg":"480x480","k_12663856_340.jpg":"340x340","k_12663856_220.jpg":"220x220","o_12663856_1280.jpg":"1280x854","o_12663856_1024.jpg":"1024x683","o_12663856_640.jpg":"640x427","o_12663856_480.jpg":"480x320","o_12663856_340.jpg":"340x226","o_12663856_220.jpg":"220x146","h_12663856_1280.jpg":"1280x854","h_12663856_1024.jpg":"1024x683","h_12663856_640.jpg":"640x427","h_12663856_480.jpg":"480x320","h_12663856_340.jpg":"340x227","h_12663856_220.jpg":"220x147","pp_12663856_1280.jpg":"1006x1280","pp_12663856_1024.jpg":"805x1024","pp_12663856_640.jpg":"503x640","pp_12663856_480.jpg":"377x480","pp_12663856_340.jpg":"267x340","pp_12663856_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1284","k_12663928_1280.jpg":"1280x1280","k_12663928_1024.jpg":"1024x1024","k_12663928_640.jpg":"640x640","k_12663928_480.jpg":"480x480","k_12663928_340.jpg":"340x340","k_12663928_220.jpg":"220x220","o_12663928_1280.jpg":"1280x856","o_12663928_1024.jpg":"1024x684","o_12663928_640.jpg":"640x428","o_12663928_480.jpg":"480x321","o_12663928_340.jpg":"340x227","o_12663928_220.jpg":"220x147","h_12663928_1280.jpg":"1280x854","h_12663928_1024.jpg":"1024x683","h_12663928_640.jpg":"640x427","h_12663928_480.jpg":"480x320","h_12663928_340.jpg":"340x227","h_12663928_220.jpg":"220x147","pp_12663928_1280.jpg":"1006x1280","pp_12663928_1024.jpg":"805x1024","pp_12663928_640.jpg":"503x640","pp_12663928_480.jpg":"377x480","pp_12663928_340.jpg":"267x340","pp_12663928_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1289","k_12663876_1280.jpg":"1280x1280","k_12663876_1024.jpg":"1024x1024","k_12663876_640.jpg":"640x640","k_12663876_480.jpg":"480x480","k_12663876_340.jpg":"340x340","k_12663876_220.jpg":"220x220","o_12663876_1280.jpg":"1280x859","o_12663876_1024.jpg":"1024x687","o_12663876_640.jpg":"640x429","o_12663876_480.jpg":"480x322","o_12663876_340.jpg":"340x228","o_12663876_220.jpg":"220x147","h_12663876_1280.jpg":"1280x854","h_12663876_1024.jpg":"1024x683","h_12663876_640.jpg":"640x427","h_12663876_480.jpg":"480x320","h_12663876_340.jpg":"340x227","h_12663876_220.jpg":"220x147","pp_12663876_1280.jpg":"1006x1280","pp_12663876_1024.jpg":"805x1024","pp_12663876_640.jpg":"503x640","pp_12663876_480.jpg":"377x480","pp_12663876_340.jpg":"267x340","pp_12663876_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1271","k_12663926_1280.jpg":"1280x1280","k_12663926_1024.jpg":"1024x1024","k_12663926_640.jpg":"640x640","k_12663926_480.jpg":"480x480","k_12663926_340.jpg":"340x340","k_12663926_220.jpg":"220x220","o_12663926_1280.jpg":"1280x847","o_12663926_1024.jpg":"1024x677","o_12663926_640.jpg":"640x423","o_12663926_480.jpg":"480x317","o_12663926_340.jpg":"340x225","o_12663926_220.jpg":"220x145","h_12663926_1280.jpg":"1280x854","h_12663926_1024.jpg":"1024x683","h_12663926_640.jpg":"640x427","h_12663926_480.jpg":"480x320","h_12663926_340.jpg":"340x227","h_12663926_220.jpg":"220x147","pp_12663926_1280.jpg":"1006x1280","pp_12663926_1024.jpg":"805x1024","pp_12663926_640.jpg":"503x640","pp_12663926_480.jpg":"377x480","pp_12663926_340.jpg":"267x340","pp_12663926_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1259","k_12663906_1280.jpg":"1280x1280","k_12663906_1024.jpg":"1024x1024","k_12663906_640.jpg":"640x640","k_12663906_480.jpg":"480x480","k_12663906_340.jpg":"340x340","k_12663906_220.jpg":"220x220","o_12663906_1280.jpg":"1280x839","o_12663906_1024.jpg":"1024x671","o_12663906_640.jpg":"640x419","o_12663906_480.jpg":"480x314","o_12663906_340.jpg":"340x222","o_12663906_220.jpg":"220x144","h_12663906_1280.jpg":"1280x854","h_12663906_1024.jpg":"1024x683","h_12663906_640.jpg":"640x427","h_12663906_480.jpg":"480x320","h_12663906_340.jpg":"340x227","h_12663906_220.jpg":"220x147","pp_12663906_1280.jpg":"1006x1280","pp_12663906_1024.jpg":"805x1024","pp_12663906_640.jpg":"503x640","pp_12663906_480.jpg":"377x480","pp_12663906_340.jpg":"267x340","pp_12663906_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1235","k_12663884_1280.jpg":"1280x1280","k_12663884_1024.jpg":"1024x1024","k_12663884_640.jpg":"640x640","k_12663884_480.jpg":"480x480","k_12663884_340.jpg":"340x340","k_12663884_220.jpg":"220x220","o_12663884_1280.jpg":"1280x823","o_12663884_1024.jpg":"1024x658","o_12663884_640.jpg":"640x411","o_12663884_480.jpg":"480x308","o_12663884_340.jpg":"340x218","o_12663884_220.jpg":"220x141","h_12663884_1280.jpg":"1280x854","h_12663884_1024.jpg":"1024x683","h_12663884_640.jpg":"640x427","h_12663884_480.jpg":"480x320","h_12663884_340.jpg":"340x227","h_12663884_220.jpg":"220x147","pp_12663884_1280.jpg":"1006x1280","pp_12663884_1024.jpg":"805x1024","pp_12663884_640.jpg":"503x640","pp_12663884_480.jpg":"377x480","pp_12663884_340.jpg":"267x340","pp_12663884_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","k_12663880_1280.jpg":"1280x1280","k_12663880_1024.jpg":"1024x1024","k_12663880_640.jpg":"640x640","k_12663880_480.jpg":"480x480","k_12663880_340.jpg":"340x340","k_12663880_220.jpg":"220x220","o_12663880_1280.jpg":"1280x854","o_12663880_1024.jpg":"1024x683","o_12663880_640.jpg":"640x427","o_12663880_480.jpg":"480x320","o_12663880_340.jpg":"340x226","o_12663880_220.jpg":"220x146","h_12663880_1280.jpg":"1280x854","h_12663880_1024.jpg":"1024x683","h_12663880_640.jpg":"640x427","h_12663880_480.jpg":"480x320","h_12663880_340.jpg":"340x227","h_12663880_220.jpg":"220x147","pp_12663880_1280.jpg":"1006x1280","pp_12663880_1024.jpg":"805x1024","pp_12663880_640.jpg":"503x640","pp_12663880_480.jpg":"377x480","pp_12663880_340.jpg":"267x340","pp_12663880_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1274","k_12663850_1280.jpg":"1280x1280","k_12663850_1024.jpg":"1024x1024","k_12663850_640.jpg":"640x640","k_12663850_480.jpg":"480x480","k_12663850_340.jpg":"340x340","k_12663850_220.jpg":"220x220","o_12663850_1280.jpg":"1280x849","o_12663850_1024.jpg":"1024x679","o_12663850_640.jpg":"640x424","o_12663850_480.jpg":"480x318","o_12663850_340.jpg":"340x225","o_12663850_220.jpg":"220x145","h_12663850_1280.jpg":"1280x854","h_12663850_1024.jpg":"1024x683","h_12663850_640.jpg":"640x427","h_12663850_480.jpg":"480x320","h_12663850_340.jpg":"340x227","h_12663850_220.jpg":"220x147","pp_12663850_1280.jpg":"1006x1280","pp_12663850_1024.jpg":"805x1024","pp_12663850_640.jpg":"503x640","pp_12663850_480.jpg":"377x480","pp_12663850_340.jpg":"267x340","pp_12663850_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1268","k_12663898_1280.jpg":"1280x1280","k_12663898_1024.jpg":"1024x1024","k_12663898_640.jpg":"640x640","k_12663898_480.jpg":"480x480","k_12663898_340.jpg":"340x340","k_12663898_220.jpg":"220x220","o_12663898_1280.jpg":"1280x845","o_12663898_1024.jpg":"1024x676","o_12663898_640.jpg":"640x422","o_12663898_480.jpg":"480x317","o_12663898_340.jpg":"340x224","o_12663898_220.jpg":"220x145","h_12663898_1280.jpg":"1280x854","h_12663898_1024.jpg":"1024x683","h_12663898_640.jpg":"640x427","h_12663898_480.jpg":"480x320","h_12663898_340.jpg":"340x227","h_12663898_220.jpg":"220x147","pp_12663898_1280.jpg":"1006x1280","pp_12663898_1024.jpg":"805x1024","pp_12663898_640.jpg":"503x640","pp_12663898_480.jpg":"377x480","pp_12663898_340.jpg":"267x340","pp_12663898_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14821888 Threads: 1 Questions: 3133886700 Slow queries: 6979356 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234645537 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/tito-i-gorbacov-s-braca-prvi-nije-bravar-ali-je-cijeli-zivot-bio-radnik-i-time-se-ponosi-drugi-nije-drzavnik-ali-ima-vrlo-zanimljivu-zivotnu-pricu-1001370 [printLink] => /dalmacija/otoci/tito-i-gorbacov-s-braca-prvi-nije-bravar-ali-je-cijeli-zivot-bio-radnik-i-time-se-ponosi-drugi-nije-drzavnik-ali-ima-vrlo-zanimljivu-zivotnu-pricu-1001370?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 355195 [name] => Brač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brac [link] => /tag/brac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 531390 [name] => tito kuščević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-26 11:31:18 [main_article_id] => 0 [alias] => tito-kuscevic [link] => /tag/tito-kuscevic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 531391 [name] => slobodan lukšić gorbačov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-26 11:31:18 [main_article_id] => 0 [alias] => slobodan-luksic-gorbacov [link] => /tag/slobodan-luksic-gorbacov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dvojica ‘mladića‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tito i Gorbačov s Brača: prvi nije bravar, ali je cijeli život bio radnik i time se ponosi. Drugi nije državnik, ali ima vrlo zanimljivu životnu priču [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-22-22-23-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12723710.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/hanza media [mainImageDesc] => Tito Kuščević i Slobodan Lukšić Gorbačov [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12723710.jpg [title] => Tito Kuščević i Slobodan Lukšić Gorbačov Paun Paunović/hanza media ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12620786.jpg [title] => Tito s prezimenom Kuščević živi u Nerežišćima, povijesnoj bračkoj prijestolnici, Pero Kurtić s nadimkom Lenjin u Supetru, novovjekom bračkom središtu, a Slobodna Lukšić zvani Gorbačov stanuje u pitoresknim Mircima Ivica Radić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12663938.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12663856.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12663928.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12663876.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12663926.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12663906.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12663884.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12663880.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12663850.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12663898.jpg [title] => Iz obiteljskog albuma Slobodana Lukšića Gorbačova ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Brač ima svog Tita i Gorbačova. Tito s prezimenom Kuščević živi u Nerežišćima, povijesnoj bračkoj prijestolnici, a Slobodan Lukšić zvani Gorbačov stanuje u pitoresknim Mircima, mjestu nadomak Supetra.

Tito Kuščević ugledao je svijet u vihoru Drugoga svjetskog rata, dvadeset četvrtog dana hladne veljače 1943. godine. Njegov otac Stjepan nalazio se u partizanima i s puškom u ruci se borio protiv okupatora. Kad je čuo da mu se rodio sin i ujedno prvo muško dijete odlučio je:

- Zvat će se Tito, nikako drugačije!

I bi tako...

Nakon samo dva mjeseca majka Marija je zajedno s Titom pred neimaštinom i okupatorskom čizmom odlučila spas potražiti u zbjegu, u egipatskom El Shattu. U tim pustinjskim uvjetima uspio je preživjeti i nakon godinu i pol dana ponovno se sa svojom majkom vratio u Nerežišća. I od tada je pupčanom vrpcom vezan za svoja Nerežišća koja nikada nije napustio. Odrastao je u obitelji s četiri sestre i jednim bratom. Završio je osnovnu školu, odslužio vojni rok, zaposlio se i oženio sa svojom Tonkom. Zajednički su odgojili sina Stjepana i kćerku Mirjanu.

---

image
---

- Osobno sam se lako nosio s činjenicom da nosim ime Tito, a jesu li drugi imali problema s mojim imenom ne znam. Nosio sam ga kao što se nose i druga imena i nikada mi nije palo na pamet da bi ga trebalo mijenjati. Ni u onom ni u ovom sistemu - pojasnio je brački Tito, uz napomenu kako se nikada nije bavio politikom, ali se ponekad politika znala baviti njime.

Tako je nakon demokratskih promjena devedesetih godina prošlog stoljeća s pojedincima imao određenih problema. Bilo je onih koji su mu zamjerali te mu postavljali pitanje “Kada ćeš već promijeniti ime?” Isto tako bio je jedan od petnaestorice kojem su pod okriljem noći na kuću iscrtali zvijezdu petokraku.

Na naš upit tko je to učinio, odgovorio je:

- Zna se, ali teško je to dokazati. Međutim, nisam se bojao, ali isto nije to nimalo ugodno na taj se način obračunavati s ljudima s kojima živiš u istom mjestu. Onima koji su to učinili sigurno to ne služi na čast. Vjerojatno je to bilo zbog toga, pojasnio je Tito, što nosim ime koje nosim, a u prethodnom sustavu bio sam član Partije, a potom sam se učlanio u SDP.

- Znate, ja vam ne minjam bandiru, ali čovik ponajprije treba biti čovik.

Dakle, mijenjale su se i stvarale države i politički sustavi, ali je Tito uvijek ostao Tito. Za vrijeme Domovinskog rata bio je uključen na poslovima čuvanja i promatranja svoga mjesta. Za to je nagrađen Spomenicom Domovinskog rata, ali on smatra da nagrade i priznanja trebaju pripasti onima koji su bili na bojišnici.

S druge strane, ispričao nam je, bilo je i onih kojima je njegovo ime bilo simpatično i izazvalo bi osmijeh zadovoljstva ili iznenađenja na njihovu licu.

Za vrijeme socijalizma nije uživao nikakve pogodnosti zato što se zvao Tito.

- Jednostavno niti sam to tražio niti mi je to itko nudio.

Služio je vojni rok u mornarici kao radiotelegrafist pa bi ga ponekad oficiri zapitali za njegovo ime. Nakon povratka s odsluženja vojnog roka zaposlio se u Poljoprivrednoj zadruzi, a potom je prešao u “Favorit”, tvornicu žvakaćih guma i bombona koja je bila u vlasništvu zagrebačke Plive. U to vrijeme bila je to jedina jugoslavenska tvornica žvaka koje su se proizvodile po američkoj Wrigleyevoj licenciji.

Tu je bio kuhar smjesa za žvakaće gume i na tom poslu je s pedeset pet godina života i trideset pet godina radnoga staža otišao u mirovinu. Dobio je i otpremninu te je od „Plive“ uspio otkupiti i paket dionica što je bio pun pogodak. Istodobno je njegova Tonka otišla u mirovinu bez otpremnine i bez dionica.

- Cijeli život sam bio radnik, nikada nisam bio na nikakvoj funkciji, trudio sam se živjeti časno i pošteno i tako sam odgajao svoju djecu.

Brački Tito nam je otkrio kako nikada nije bio ni na sudu ili, oslobodi Bože, u zatvoru. Uz to ni stambene kredite nikada nije koristio. Sve što je uradio-uradio je sa svojih deset prstiju i žuljevitim rukama. Trebalo je odgojiti i podići dvoje djece, urediti kuću za stanovanje. Uz to uzgaja više od 800 trsova loze, šezdeset maslina i dvadeset trešanja, a tu je i vrt za uzgoj verdure. U svemu tome pomaže mu, koliko može, i njegova Tonka.

---

image
---

Prisjetit će se kako je u mladosti volio igrati balun i to za svoj mjesni klub “Mladost”, na poziciji centarhalfa.

- Ali nije vam to kao danas. Kad si bio centarhalf nisi smio ići naprid isto kao što centarfor nije imao što raditi u obrani - vratio je film događaja u ne baš tako blisku prošlost.

Ljubitelj je i igre na balote, ali je sve teže pronaći desetak igrača njegovih godina pa mu ostaju karte odnosno briškula i trešeta.
Iako je bio komunist, njegovo dvoje djecu čuvale su - časne sestre. U Nerežišćima tada nije bilo jaslica ni dječjeg vrtića, a on i supruga su radili i to im je bio jedini izlaz. Časne sestre nisu im činili probleme oko toga što ni oni ni djeca ne prelaze crkveni prag i ni to što nisu vjenčani po crkvi. Međutim, s druge strane nekoliko puta mu je Partija prigovorila i upitala što njegova djeca rade kod časnih sestara. Ipak, partijsku sud mu je to progledao kroz prste. Tito Kuščević je priznao da je kao dijete kršten, pričešćen i krizman.

- Bila je greška Partije što je ljudima zabranjivala odlazak u crkvu. Znam, dosta ljudi koji bi bili dobri članovi Partije da im je bilo dozvoljeno ići u crkvu - kazao je s vremenskim odmakom od nekoliko desetljeća.

Prije tridesetak dana Tito je zajedno sa svojom Tonkom proslavio - zlatni pir. U jednom restoranu na njihovoj pedesetoj obljetnici braka okupilo se četrdeset uzvanika. Bilo nas je više, kazali su u glas „zlatni mladenci“ nego prije pedeset godina na svadbenoj svečanosti. U mladosti su inače voljeli ići na plesne zabave, a omiljeni instrument im je bila harmonika koja im je svirala i na „zlatnome piru“. I sada, rekoše, kada čuju harmoniku srce im zaigra. „Kroz život su se „izlavurali“ (naradili) i trebali su biti „šparenjuoži“ (štedljivi), a međusobno uvažavanje i razumijevanje su njihov recept za dug zajednički život.

- Kod mladih danas toga nema, ili ima vrlo malo, pa sve često završava brakolomom.

Kroz život je uspio kupiti novi „fićo“ i stari renault 4, a sada vozi fiat pandu star više od jednog desetljeća. On i žena uživaju mirovine, ali im obje „penzije“ iznose tek nešto više od pet tisuća kuna. Ipak, oni se ne žale, najvažnije je da su zdravi i da ne treba ići po „likarima“. Za ostalo će se snaći kao i čitavoga života. Radost im pričinjavaju unuci Adela, Tino, Marin i Duje.
Tito Kuščević je strastveni lovac i to na zečeve.

- Ne propuštam niti jedan lovni dan, jedino me bolest može spriječiti, nikakva hladnoća ili nevrijeme meni nisu prepreka. Pušku preko ramena i pas Astra ispred sebe te ugodno lovačko društvo ispunjava me srećom i zadovoljstvom.

A u Supetru za Gorbačova znaju – svi. Ali ako upitate za Slobodana Lukšića nisam siguran da ćete dobiti točan odgovor, a riječ je o istoj osobi. To najbolje svjedoči kako je Gorbačov postalo ime pod kojim se prepoznaje u široj javnosti dobroćudni Slobodan Lukšić.

---

image
---

- Pitate me kako sam od Slobodana postao Gorbačov? Pa jednostavno. Kad sam se iz Zagreba vratio na svoj Brač, u svoja Mirca, zaposlio sam se u tadašnjoj bračkoj “Dalmi” na dužnosti tehničkog direktora. Kada sam prvoga dana došao na posao dio radnika je kazao: “Eno, ga isti je Gorbačov, još mu samo maća fali na glavi.” I od tada sam - Gorbačov. Tvrde da sam svojim likom i pojavom puno podsjećao na tadašnjeg lidera Sovjetskog Saveza koji je tada bio planetarno popularan. Nisam se ljutio ni tada ni sada. A, što bi mi vrijedilo i da sam se ljutio - kazao je, uz osmijeh, Gorbačov.

Slobodna Lukšić ugledao je svijet na pragu Drugog svjetskog rata, na Veliku Gospu 1940. godine što znači da će mu ovogodišnji rođendan 15. kolovoza biti jubilarni, jer će na rođendanskoj torti pogasiti osamdesetu svijeću. Odrastao je u brojnoj obitelji s dvanaestero djece, a on je bio jedanaesti po redu. Imao je još tri brata i osam sestara. Danas su uz njega žive još tri sestre.

Otac se zvao Bartul, ali su ga svi zbog posla zvali „meštar Bore“, a majka Anđelka. Na njegovoj rodnoj kući i danas iznad ulaznih vrata stoji kamena ploča s isklesanim zidarskim alatima te godinom 1934. kao trajan znamen na njihovo zidarsko porijeklo.

Za svoju obitelji i pretke kazat će da su bili radnička obitelji i bavili su se kamenom i graditeljstvom.

- Nama je kamen u krvi, a zidarstvo odnosno graditeljstvo ima tradiciju dugu više od 250 godina.

Tim poslom bavio se njegov pra-pra nono, pranono, nono i otac, a poslije i njegova braća. Gradili su i radili po Braču i izvan Brača. I on u kamenu i o kamenu puno zna, a najdraži mu je „sivac“. Jednostavno to je genetski. Nisu se bavili poljoprivredom, a ono što su naslijedili zaslužan je njegov barba koji se kao imućan vratio iz Amerike, pokupovao je dosta zemlje, a s obzirom da nije imao potomaka to je pripalo Slobodanu i njegovoj braći.

---

image
Iz obiteljskog albuma Slobodana Lukšića Gorbačova
---

Zanimljivo je kako je Gorbačov umjesto u zidare završio na školovanju za električara. Sastali su se, naime, otac i njegova tri brata koji su zaključila kako bi bilo dobro da Slobodan, kao najmlađi među njima, odabere neko drugo zanimanje jer nikada se u životu ne zna koja vremena dolaze i koja zanimanja mogu upasti u krizu.

I tako nakon što je završio Osnovnu školu Gorbačov je u Splitu 1955. godine upisao Tehničku školu, smjer slaba struja. Poslije toga je upisao Elektrotehnički fakultet i tu je upoznao ljubav svoga života Jakicu Petković s kojom se vjenčao 1966. godine. U braku su dobili sina Bartula i kćerke Đenku i Ivanu i svi su stekli fakultetsko obrazovanje.

Na poziv svoje sestre Marije prekinuo je fakultet, napustio Split, i zaposlio se početkom 1963. godine u tadašnjoj tvornici žarulja TEŽ. Tamo je brzo napredovao pa je u tom kolektivu s 2200 zaposlenih među kojima je bilo 1850 žena postao rukovoditelj kadrovskih i općih poslova. O svima njima brinuli su se, sa sjetom u glasu se prisjetio brački Gorbačov, specijalist medicine rada, ginekolog, stomatolog, dva psihologa, tri socijalna radnika, dva inženjera zaštite na radu…

- Svoj posao radio sam profesionalno, ali sam uvijek nastojao uspostaviti ljudski kontakt, saslušati i imati razumijevanja za probleme. Tada je i radnicama bilo lakše - uzvratio je na naše pitanje kako je uspio s tolikim brojem žena izići na kraj.

U međuvremenu je doživio tešku prometnu nesreću:

- Stradali su mi vratni pršljenovi, doktori su mi rekli kako takav sudar preživi jedan od tisuće.

Bilo je to 1982. godine. Šest mjeseci je bio u skafanderu. U međuvremenu je zov Brača, pojasnio je Gorbačov, postao sve jači, jednostavno nije mu mogao odoljeti. Vratio se u Mirca, a obitelj je ostala u Zagrebu pa su nakon godinu dana zamijenili stan sa Splitom.

Gorbačova je u Mircima dočekalo pravo rasulo. Kuću je trebalo temeljito obnoviti, uhvatio se posla i uglavnom sve napravio sa svojih deset prstiju. S kamenom je na „ti“, a elektrika mu je prva struka, a dobro se snalazi s vodom i drugim obrtima.

I ne samo to. Uhvatio se i maslinarstva te je postao pravi zaljubljenik u tu mediteransku uljaricu. Obrađuje tisuću stabala maslina, a kada se vratio u Mirca do nijednog svog maslinika nije mogao stići jer su putovi bili obrasli dračom i žbunjem. U život je vratio 550 zapuštenih maslina i zasadio novih 450 i to gotovo u cijelosti iz svog rasadnika. Sve je u maslinicima odradio ručno uz pomoć poluga, mašklina i motike dok drugi to rade uz pomoć bagera i drugih strojeva.

---

image
---

- Ovo su moje lipotice - tepao je svojim mladim maslinama Gorbačov, dok smo zajedno obilazili jedan od svojih maslinika.

Prvi je ili među prvima u Hrvatskoj proizveo ekološko ulje, ali i ulje uz dodatak limuna. Za dobiti takvo ulje, otkrio je Gorbačov, treba zajedno samljeti sto kilograma maslina i četrdeset kilograma limuna.

U stanju se žestoko satima sporiti sa stručnjacima kojima priznaje njihovo znanje, pogotovo ono knjiško, ali i on koji se svakodnevno druži s maslinama ima velika iskustva. Zbog toga je stekao poštovanje među maslinarskim stručnjacima.

Ne miruje ni u društvenim aktivnostima. Tako već desetak godina uspješno vodi Maticu umirovljenika otoka Brača koja je nepolitička organizacija i okuplja veliki broj „penzića“ koji se druže, zabavljaju i idu na zajedničke izlete. Dvadeset pet godina je jedan od glavnih organizatora ljetne slikarske izložbe u Mutnim kalama po čemu su Mirca postala nadaleko poznata.

Ples je velika ljubav Gorbačova. Na plesnom podiju teško mu je naći ravnoga. Tu ljubav nosi u sebi od rane mladosti i sada usprkos bolesti ne može odoljeti izazovu pa kad god je u prilici od gušta „zabala“, a na njegovom plesnom umijeću mogu mu i mnogi mlađi pozavidjeti. Brački glazbenik Srđan Žuvić napisao je i uglazbio pjesmu pod nazivom „Gorbačov“ koju je posvetio našem sugovorniku. U fakultetskim klupama u Splitu družio se sa Zdenkom Runjićem dok je u Zagrebu aktivno kuglao s Nikolom Dragašem, najuspješnijim hrvatskim kuglačem svih vremena.

Za vrijeme Domovinskog rata bio je predsjednik Mjesne zajednice Miraca i ujedno šef Križnog stožera. Neko vrijeme u njegovoj kući se nalazio i Križni štab zbog čega je dobio i telefonsku liniju, a s ponosom će istaknuti kako u njegovim Mircima niti jedna kuća, a bilo ih je trideset čiji vlasnici nisu Hrvati, nije oštećena.

- Niti kamenčić nije bačen na njih, a i spomenik poginulim u Drugom svjetskom ratu je ostao neoštećen. Dakle, ništa nije devastirano niti oštećeno.

Isto tako na prvim demokratskim izborima u konkurenciji šest kandidata izabran je za predsjednika Mjesne zajednice i to u prvom krugu jer je dobio 75 posto glasova. Ništa mu nije teško učiniti za svoja Mirca i danas pomaže onoliko koliko može.

Za sebe će kazati da je osvjedočeni antifašist. Nedavno je zaslužio i Zahvalnicu od Udruge antifašista Brača jer su, dodat će, fašizam i antifašizam dva suprotna svijeta, borba dobra i zla. Član je i SDP-a. U Mircima posljednjih tridesetak godina nikada se nije dogodilo da na spomenik palim borcima u Drugom svjetskom ratu nije postavljeno cvijeće ili zapaljena svijeća. Doduše, priznat će Gorbačov, bilo je godina kada je ispred spomenika bio samo on.

Od bračkog Gorbačova doznali smo još jednu zanimljivost. U njihovu obiteljsku kuću u Mircima, kod oca Bore, često je znao navratiti i pjesnik Tin Ujević, koji je po majci Bračanin, a odmarao se u Supetru pa je hodajući dolazio u Mirca koja su mu bila mnogo omilila. Dio svojih putopisa posvetio je upravo Mircima. O tim susretima Gorbačovu je njegov otac nebrojene puta pričao.

Otac bi Tina bio ugostio i zajednički su blagovali, uz neizbježni bocun vina na stolu i satima pričali o svemu i svačemu.

- I moj otac je, posvjedočio je Gorbačov, poslije napornog dana ili nedjeljom volio popiti žmul vina. Jednom zgodom se Tin obratio mome ocu „Meštre Bore, ti mene stalno hraniš i napajaš, a ja tebi ne dajem ništa. To nije u redu”. Zatim je Tin Ujević iz svog trošnog kaputa izvadio bilježnicu stavio je na stol i rekao mome ocu: „Evo u ovoj bilježnici su moje neobjavljene pjesme. Drugo ti nemam što dati jer novaca nemam”.

Moj otac je malo ostao zatečen, ali se brzo pribrao i ovako odgovorio velikom pjesniku: Tin, a ča je tebi!? Da si mi do škvaru, tajentu ili zidorsku žicu jo bi to uze, ali pisme, ča ćedu meni pisme”!?

I moj je otac bilježnicu s neobjavljenim pjesmama vratio Tinu. Od tada je prijateljstvo zidara i pjesnika bilo još čvršće.

Gorbačov pravi planove kao da je još jedan život pred njime. Nema stajanja ni predaha. Sreću mu čine i donose njegova djeca i sedam unučadi. To su Marija Laura, Kristina, Bartul, Lucijana, Jakov i blizanci Karlo i Klara. Uskoro će u svojim „Kamenim dvorima“ urediti i otvoriti svoj hram ulja. Isto tako otvorit će i muzej starina u kojemu će izložiti bruštuline, mažinine, konjske samare… i druge alate koji polako prelaze u zaborav. On za obradu kamena koristi tajentu staru preko stotinu godina koju je naslijedio od svoga oca. Uz kamen i masline njegova ljubav je i poezija osobito ona koja priča o kamenu.

Gorbačov živi sam u svojoj kući koju je obnovio i uredio. Žena mu je umrla 2005. godine. Od tada sam se brine za sebe. Sam kuha, pere, pegla i obavlja sve druge poslove. Muči ga i bolest, ali se one ne predaje. Nadomak ruke su mu pumpice za disanje i pregršt tableta.

- Dokle ide-ide. Treba biti zdrav u glavi pa je onda sve nekako lakše. To savjetujem svima onima koji nisu dobrog zdravlja. Nakon smrti možda završim u beskonačnosti svemira, možda u tom prostranstvu pronađem svoju zvijezdu na kojoj ću nastaviti svoj život - zaključio je brački Gorbačov.

---

Tito o Titu


Što mislite o Josipu Brozu Titu?

- Sve najbolje.

A, o novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću?

- I ja sam mu dao glas.

---

---

Gorbačov o Gorbačovu


Velika mi je želja upoznati Gorbačova i s njime malo popričati. Svakako bih ga pitao kako sada s vremenskim odmakom gleda na pad Berlinskog zida i komunizma.

Jesu li se ostvarile njegove vizije i je li danas svijet bolji nego onda kada je zahvaljujući najviše njemu došlo do velikih promjena u Europi, ali i u svijetu!?

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/hanza media Ivica Radić
Paun Paunović/hanza media
Tito Kuščević i Slobodan Lukšić Gorbačov
Ivica Radić
Tito s prezimenom Kuščević živi u Nerežišćima, povijesnoj bračkoj prijestolnici, Pero Kurtić s nadimkom Lenjin u Supetru, novovjekom bračkom središtu, a Slobodna Lukšić zvani Gorbačov stanuje u pitoresknim Mircima










Iz obiteljskog albuma Slobodana Lukšića Gorbačova
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/tito-i-gorbacov-s-braca-prvi-nije-bravar-ali-je-cijeli-zivot-bio-radnik-i-time-se-ponosi-drugi-nije-drzavnik-ali-ima-vrlo-zanimljivu-zivotnu-pricu-1001370 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=626b0b18aa5ab731e1867836113fed94eb604697 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tito+i+Gorba%C4%8Dov+s+Bra%C4%8Da%3A+prvi+nije+bravar%2C+ali+je+cijeli+%C5%BEivot+bio+radnik+i+time+se+ponosi.+Drugi+nije+dr%C5%BEavnik%2C+ali+ima+vrlo+zanimljivu+%C5%BEivotnu+pri%C4%8Du&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Ftito-i-gorbacov-s-braca-prvi-nije-bravar-ali-je-cijeli-zivot-bio-radnik-i-time-se-ponosi-drugi-nije-drzavnik-ali-ima-vrlo-zanimljivu-zivotnu-pricu-1001370 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Ftito-i-gorbacov-s-braca-prvi-nije-bravar-ali-je-cijeli-zivot-bio-radnik-i-time-se-ponosi-drugi-nije-drzavnik-ali-ima-vrlo-zanimljivu-zivotnu-pricu-1001370 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dvojica ‘mladića‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
Otocidvojica ‘mladića‘

Tito i Gorbačov s Brača: prvi nije bravar, ali je cijeli život bio radnik i time se ponosi. Drugi nije državnik, ali ima vrlo zanimljivu životnu priču

Piše Ivica Radić
26. siječnja 2020. - 11:25

Brač ima svog Tita i Gorbačova. Tito s prezimenom Kuščević živi u Nerežišćima, povijesnoj bračkoj prijestolnici, a Slobodan Lukšić zvani Gorbačov stanuje u pitoresknim Mircima, mjestu nadomak Supetra.

Tito Kuščević ugledao je svijet u vihoru Drugoga svjetskog rata, dvadeset četvrtog dana hladne veljače 1943. godine. Njegov otac Stjepan nalazio se u partizanima i s puškom u ruci se borio protiv okupatora. Kad je čuo da mu se rodio sin i ujedno prvo muško dijete odlučio je:

- Zvat će se Tito, nikako drugačije!

I bi tako...

Nakon samo dva mjeseca majka Marija je zajedno s Titom pred neimaštinom i okupatorskom čizmom odlučila spas potražiti u zbjegu, u egipatskom El Shattu. U tim pustinjskim uvjetima uspio je preživjeti i nakon godinu i pol dana ponovno se sa svojom majk...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 00:22