StoryEditorOCM
OtociU TOPLOM DOMU

Teško bolesni Dalmatinac više od 40 godina živi bez struje i vode, okružen štakorima! Napokon mu dolaze bolji dani

Piše Mirko Crnčević
8. siječnja 2024. - 15:05
U sličnoj kamenoj poljskoj kućici za alat, što ga mještani zovu kučer, Željko Lajtman iz Zastražišća je živio desetljećimaVilma Matulić

Teško oboljeli Željko Lajtman iz Zastražišća na otoku Hvaru, koji je više od 40 godina živio u omanjoj poljskoj kućici što je na tom području nazivaju kučer, o čemu smo nedavno pisali OVDJE, nakon kraćeg boravka u privatnom smještaju u Hvaru napokon je smješten u Dom za starije i nemoćne osobe u Starome Gradu.

Riječ je o čovjeku koji je porijeklom iz Garešnice, a kao mladić je kraće vrijeme živio i radio u Splitu. Nakon toga je stigao na škoj, gdje je dvije sezone radio u hotelskoj tvrtki "Sunčani Hvar" da bi se nakon toga skrasio u Zastražišćima.

Desetljećima je njegov dom bio upravo kučer na osami, bez električne struje, pitke vode, kupatila i odgovarajućega grijanja. Od miševa, štakora i zmija branio se svojim ljubimcima, mačkama i psom.

Preživljavao je od nadničarenja, brinuo se za starije osobe, ribario, bavio se suhozidnom gradnjom, obavljao razne poslove u poljoprivredi..., a nekoliko godina bio je angažiran i od strane komunalne tvrtke "Jelkom" iz Vrboske kao čistač plaža na tom području.

Svi su ga poznavali kao izuzetno poštenog i radišnog čovjeka, ugodnog za razgovor, čak i u davnim vremenima kada je znao koketirati s alkoholom. Naposljetku se razbolio, dijagnoza izuzetno teška - karcinom pluća, i tek onda je bio primijećen gdje i kako živi.

Zvuči gotovo nevjerojatno da imamo ljude, lokalnu vlast, institucije, razne organizacije, udruge..., a da na to nitko od njih nije ranije reagirao. No, prava sreća je da je njegovu situaciju iz prve prepoznala dr. Edina Ferizović Huljić, mlada liječnica iz hvarske ispostave Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, pa je molila za njegovu produljenu hospitalizaciju nakon kemoterapija, tražila pomoć na sve strane...

- Gradsko društvo Crvenog križa otoka Hvara je o njegovu teškom zdravstvenom stanju i nehumanim uvjetima za život obavijestila njegova liječnica. Slijedom toga urgentno je prevezen u privatni smještaj u Hvaru, gdje je mu je uz medicinsku skrb bila osigurana i adekvatna prehrana.

image

Željka Lajtmana posjetile su patronažna sestra Silvija Meneghello i ravnateljica Crvenog križa Dragica Visković

Olja Budrović

To je potrajalo od 21. prosinca do 4. siječnja, a u međuvremenu je dogovoreno da će se o njemu nadalje brinuti Hrvatski zavod za socijalni rad – rekla je Dragica Visković, ravnateljica Crvenog križa na škoju.

Istina je i da je tijekom Lajtmanova boravka u Hvaru bilo empatičnih građana koji su ga povremeno posjećivali i donosili mu hranu. Đordana Barbarić, voditeljica splitske udruge "MoSt", javno je uputila apel da se Željku pomogne, a socijalna radnica Anamarija Paduan iz Područnog ureda Hvar informirala nas je da Lajtman ide na treću kemoterapiju te da će putem Zavoda biti smješten u Domu u Starome Gradu.

Dakle, čovjek iz kučera će napokon biti zbrinut kako to i dolikuje.

- Kučer je bio moj odabir i moj život. Bio mi je draži od najluksuznijih dvora, a sada kada sam u problemu dobri ljudi su uz mene i na tome sam im neizmjerno zahvalan.

Svi oni imaju veliko srce, a u prvom redu bih istaknuo moju liječnicu Edinu, zatim zaposlenice u Crvenom križu, patronažnu sestru i socijalne radnice, baš kao i moje Barbariće, Kolumbiće, Fistoniće...

Znam da će mi biti puno bolje u Domu, ali ako ozdravim i poživim, vjerujte da nikad neću zaboraviti svoje Zastražišće - poručio je Željko, koji cijelog života zrači iskrenošću, korektnošću i ljudskom toplinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 07:08