StoryEditor
Otoci‘OŽEŽI PO MREŽI‘

Komižani digli pobunu zbog odašiljača: Cilj nam je komiški ‘Eiffelov‘ toranj barem premjestiti 300 metara u brdo, narušio je vizuru mista!

25. ožujka 2020. - 16:43

Udružili se Komižani, i staro i mlado, protiv telekomunikacijskog diva A1 pa traže da netom postavljeni stup odašiljača, na ulazu u grad s kopnene strane, premjeste ili da ga sruše.

Prvo su pisali peticije, zatim prosvjedovali, a sada su krenuli i u virtualni rat prema operateru, naziva “Ožeži po mreži”.
Jer neovisno o opasnosti za zdravlje stanovnika, zbog zračenja, budući da je toranj tek 50 metara udaljen od prve kuće, svima smeta i nagrđena vizura ovoga otočnoga grada, koji uvijek ponosno ističe svoj epitet najribarskijijega grada na Jadranu. No, sada svi koji uplove u komiški zaljev, umjesto crvenih krovova i kamenih kuća, najprije imaju pogled na željezni odašiljač koji odnedavno dominira mjestom. Doduše, i taj “toranj”, visok oko 25 metara, obojen je u crveno-bijelu boju jer se valjda trebao uklopiti u okoliš, ali očito je da nije.

- Proveli smo konvecionalnu građansku akciju, a to je prvo peticija, pa zatim i prosvjed koji smo organizirali u subotu 7. ožujka. Skupilo nas se skoro 400, što je odlično za naše malo misto, jer zimi nema ni studenata ni đaka, a imamo i puno starijih vezanih za kuću – kazuje nam Pjerino Ivčević, organizator komiškog okupljanja, na kojemu su mještani prosvjedom kazali NE stupu odašiljača, koji je sagrađen na privatnom zemljištu.

Naime, doznajemo kako već nekoliko godina teleoperateri traže novo mjesto za svoje odašiljače jer je nekadašnji VIP-ov na brdu Hum bio nedovoljan za uslugu boljeg signala, dok je HT-ov bio postavljen na krovu hotela koji se sada preuređuje, pa je svim operaterima trebala nova pozicija za postavljanje stupa s pojačanim signalom.

- I sada smo na području Podarica dobili komiški “Eiffelov toranj”, grdosiju koja ne samo što nagrđuje izgled našega grada, nego naravno prijeti i zdravlju svim stanovnicima, iako A1 ima i dozvolu Ministarstva zdravstva. Ma imaju vam oni sve dozvole, ali su nas mještane preskočili. Nismo imali ni javnu raspravu, da se građane upozna s gradnjom, koja u konačnici utječe na sve nas – ljuti se Ivčević.

Ujedno poziva odgovorne iz upravljačke strukture kompanije A1 nek dođu u Komižu, stanu na lukobran ovog otočnoga grada i okrenu se prema kopnu i nek javno, pred novinarskim kamerama, izjave kako se “toranj” uklopio u vizuru Komiže, kako “lipo stoji iznad mista”.

- Radi se o konstrukciji operatera A1 koji je na tom stupu instalirao odašiljače za 4G plus mrežu i kažu da to nije to opasno za zdravlje, no zdrav čovjek o tom ne razmišlja, dok vam bolesnom smetaju i marsovci – slikovit je Nikša Repanić, inicijator virtualnog prosvjeda “Ožeži po mreži” koji je sa svojim sugrađanima pokrenuo na istoimenoj Facebook stranici, pa su sad već i u drugoj fazi provedbe.

- U prvoj fazi skupljali smo članove grupe, drugu smo proveli tako da smo sve uputili medijima, slali na razne adrese, a treća je pritisak prema samom operateru – niže nam Repanić, izuzetno zadovoljan što je u 36 sati virtualne akcije grupa “Ožeži po mreži” narasla na vie od tisuću članova.

Pa će sada nakon poruka medijima početi i s pritiskom na samog operatera A1.

- Svojim porukama ćemo opteretiti server A1, dok se ne ugasi pa ako nam to uspije i na sat vremena, uspjeli smo. Poslali smo poruku “Tu smo”. Zatim ćemo zvati i slati poruke njihovoj korisničkoj službi. Znamo kako to nisu djelatnici A1, već uglavnom studenti koji su angažirani na tim poslovima, no ako i njih uspijemo zatrpati pozivima, naš plan je uspio – kazuje nam Nikša Repanić, pojašnjavajući kako je već poslao poruku i glavnom direktoru A1 za ovo područje, Čehu Jiríju Dvorjančanskýjem, no odgovora za sada nema.

No, zato su Komižanima odmah u pomoć priskočili hakeri iza tastatura i ekrana, protivnici politike rada globalnih kompanija, pa su ponudili hakiranje servera i poslovanja A1.

- Ne želimo ništa ilegalno. Svoj protest izrazit ćemo legalnim putem, ono što nam je kao uzornim građanima dopušteno – pojašnjava organizator komiškog virtualnog bunta, naglašavajući:

- Sumnjam da će se sam stup srušiti jer je plaćen privatnim novcem tvrtke A1, kooperanti su postavili betonske temelje, toranj je podignut, a i s vlasnicima zemljišta sklopljen je ugovor o mjesečnoj naknadi za korištenje lokacije. Sutra će na nosačima na tornju biti očito postavljeni odašiljači i ostalih operatera Tele 2, HT-a, Iskona... No, želimo i nadamo se uspjehu, da barem taj ružni toranj, koji je cjelokupnu vizuru našeg malog mista nagrdio, premjeste 300 metara dalje, prema brdu.

Neće Komižane ni odugovlačenje obeshrabriti, budući da im je cilj ili monstruma srušiti ili ga premjestiti. Radi se ipak o spomeniku moći velike kompanije, pa ako treba direktno će Komižani i do vlasnika A1, a kako im javljaju, o Meksikancu se radi, pa možda “veliki gazda” uplovi u njihovu valu i s mora vidi kako toranj kvari “lipi pogled na najribarskije misto na svitu”.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 00:33