StoryEditorOCM
OtociA MAJKE TI

Kakve veze imaju Staljingrad i Stari Grad? Baš nikakve, osim ako vam se ne dogodi da naiđete na zbunjenog Australca

Piše L. G. K.
12. rujna 2023. - 13:56

- Prošla bi me jeza svaki put kad bi rekao "danas", pričao mi je svojevremeno pilot iz Splita kojemu je na jednom međunarodnom letu kao kopilot dopao jedan Australac. Na engleskom je, naime, "danas" - "today", i čita se kao "tudej". Australci, pak, na svom australskom engleskom, riječ "danas" izgovaraju kao "tudaj", što na "engleskom engleskom" znači "umrijeti" ("to die").

- Trebalo mi je vremena da se naviknem, rekao mi je splitski pilot, jer je riječ "danas" u komunikaciji pilota i komunikaciji s aerodromima vrlo česta. Umiranja koliko hoćeš, na jedanaest tisuća metera visine. Nije čovjek kriv, al sve od tada kad čujem australski "tudaj", štrecne me.

image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix

Ta u osnovi simpatična pričica bila je izvrsna podloga za novu jezičnu zavrzlamu, opet s Australcem. Priča je aktualna, ispričao mi ju je vodič koji po Europi putuje s grupom Australaca. Nedavno su boravili na Hvaru - krenuli su od grada Hvara, pa nekoliko dana, sa stajanjem i noćenjem u malim hvarskim gradovima i mjestima, putovali do istočnog kraja otoka, do Sućurja. Ukrcaju se na trajekt i voze ka kopnu. Još sinoć vodič je, prije današnjeg ukrcaja, objasnio da tura ne predviđa povratak ka Hvaru, nego da će na kopno trajektom s istočne punte otoka.

I tako mu na trajektu priđe jedan gost, Australac dakle, i kaže: So, today we don‘t go via Stalingrad?

Slušam ga, al odvukao me onaj "today", pa mi je trebala cijela sekunda da shvatim da je poanta ove priče - u Staljingradu. Gost je, naime, pitao: "Danas, dakle, ne idemo preko Staljingrada"?

image
Duje Klarić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix

Vodič je bio totalnu zbunjen. Trebalo mu je, kaže, cijelih pola minute da shvati što je čovjek mislio, a mislio je na hvarski Stari Grad. Koji izgovaramo kao "Starigrad", što je njemu zvučalo kao "Staljingrad".

Srića i bog pa je vodič (ipak) skontao o čemu se radi i objasnio čovjeku sitnu razliku između Staljingrada i ‘Starigrada‘. Inače bi, nema nikakve sumnje, u Australiji kolegama, rodbini, prijateljima i znancima pričao kako mu je divan otok Hvar i njegovi gradovi... uključujući idilični Staljingrad, jasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 14:53