StoryEditorOCM
OtociKITICA IZA UHA

Dalmatinci tuguju, preminuo je popularni pjevač, legenda klapske pisme: ‘Prognoze nisu bile dobre, ali nismo vjerovali u njih. Slavuj najbolje pjeva prije nego što umre...‘

Piše Dora Lozica
4. studenog 2022. - 14:05
Tuguje Vela Luka, tuguje otok Korčula kao i kompletna klapska scena, a posebno članovi klape ‘Ošjak‘ koji su s Frankom proveli čitave životeAnte Čizmić/Cropix

Preminuo je Franko Šeparović Koža. Onima kojima je imalo poznata klapska pjesma ne treba posebno objašnjavati tko je on bio. Malo je reći legenda, bas profundo s kiticom bosiljka iza uha prilikom svakog nastupa s kultnom klapom "Ošjak" iz Vele Luke, a bilo ih je.

Od osnutka klape 1976. do danas, Franko je s "Ošjakom" bio apsolutni pobjednik Omiškog festivala 1981. i 1983. godine, pobijedili su i 11 ljeta kasnije, a 1997. osvajaju i Porina za najbolji album foklorne glazbe.

Suradnja luških pjevača i ikone klapske pjesma Dinka Fia ostavila je jasnu definiciju otočnog, ekspresivnog pjevanja s puno improvizacije i narativa stilskog dovikivanja po čemu su i danas poznati, a Franko je svojim jedinstvenim basom bio jedna od najvažnijih pjevačkih karika.

Tuguje Vela Luka, tuguje otok...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 22:37