StoryEditorOCM
Otoci78 za

Baričević zahvalila Vladi nakon izglasavanja Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama: ‘Vridilo se borit‘

Piše Dalmacija SD
14. srpnja 2023. - 14:16

U Saboru je danas izglasan Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, a jedan od amandmana podnijela je i zastupnica Danica Baričević koja je nakon izglasavanja na svom Facebook profilu zahvalila Vladi RH.

- Zahvaljujem Vladi na shvaćanju koliko je važno da pomorskim dobrom u potpunosti upravljaju ljudi koji su uz njega vezani svojim životom i radom!

Primarni cilj Vlade svakako je kvalitetnija zaštita naših najvrjednijih resursa ali jednako tako daljnja decentralizacija, razvoj i jačanje Općina i Gradova, sve kako bi se osigurala veća samostalnost i utjecaj lokalnih jedinica u odlučivanju o bitnim pitanjima.

Intencija Vlade je zaštita prirode od pretjeranog gospodarskog korištenja, a s obzirom da Čl 42. Zakona predviđa novu raspodjelu sredstava od izdanih Dozvola, 70% u korist jedinica lokalnih samouprava, a 30% u korist Županija, s dobivenim sredstvima Županija može financijski ojačati vlastite Javne ustanove koje brinu o zaštiti Zakonom zaštićenih područja.

Turizam značajno utječe na gospodarski razvoj lokalnih jedinica, a razvoj turizma ovisi o kvaliteti okoliša stoga se posebna pažnja treba usmjeriti na održivi razvoj i adekvatno planiranje. Općine i gradovi u suradnji sa Javnim ustanovama trebaju razraditi najkvalitetnije modele upravljanja našim zaštićenim dijelovima prirode na pomorskom dobru.

#VRIDILO SE BORIT

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 11:01