stdClass Object ( [id] => 1181408 [title] => Ante u turizmu radi punih 55 godina, svoju je ljubav i pariška iskustva odlučio pretočiti u otočni projekt. Mještani su ga ismijali, ali nije odustao... Našli smo se s njim i krenuli na put u prošlost [alias] => ante-u-turizmu-radi-punih-55-godina-svoju-je-ljubav-i-pariska-iskustva-odlucio-pretociti-u-otocni-projekt-mjestani-su-ga-ismijali-ali-nije-odustao-nasli-smo-se-s-njim-i-krenuli-na-put-u-proslost [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ante Curać može se pohvaliti s nevjerojatnih 55 godina rada u turizmu. Prije gotovo 25 godina odlučio je u rodno Žrnovo, bajkovito selo nadomak Korčule, doslovno donijeti turizam. Školu za turizam završio je u Dubrovniku, a potom je radio u raznim hotelima i agencijama. S obitelji se 1986. seli u Francusku, nekoliko je godina radio u turističkoj agenciji u Parizu, a nakon raspada Jugoslavije otvara svoju agenciju koja je uspješno poslovala pune 23 godine.

Kaže da nije požalio svoj odlazak u Francusku, njegova djeca danas su visokoobrazovani ljudi, uspješni u svojim poslovima u Parizu, no uvijek se vraćao Žrnovu.

Uvjerljivi vremeplov

A onda je odlučio svoju ljubav pretvoriti u nešto praktično, došao je na ideju u Žrnovo dovesti šetače iz Francuske na aktivan odmor. Taj je oblik turizma bio sve popularniji u Francuskoj, zašto to ne bi zaživjelo i kod nas? Dobro je poznavao svoje selo, putove kojima je prolazio kao dijete, lokalno bogatstvo i vrijednosti, Kočje, Napoleonovu cestu, mnoštvo kapelica, prekrasne stare kamene kuće i nezaboravne plaže u uvali Defora.

Prvi sastanak s mještanima održao je 1999. godine, njegova je ideja bila toliko vizionarska da su ga ismijali. Rekli su mu, prisjetio se, da je skrenuo s pameti! Međutim, Ante nije odustao, uvjerio je neke sumještane koji su prepoznali potencijal, pripremili kuće za Francuze i sredili zarasle kozje putove. Od onda do danas Žrnovo je posjetilo na desetke tisuća Francuza, a većina žrnovskih kuća iznajmljuje se turistima željnima aktivna odmora.

Ne čudi nas onda da je turistički prospekt grada Korčule, star 108 godina, dospio u njegove ruke. Taj prospekt iz 1914. godine kao da je tražio put do našeg Ante, a on je odmah prepoznao njegovu vrijednost uvjerljivog vremeplova koji nas u momentu vraća više od 100 godina u prošlost.

- U to je vrijeme u Korčuli bilo tek nekoliko obiteljskih hotelčića s nekoliko soba, prva godina modernog turizma u Korčuli je, možemo reći, 1912., kad je započela izgradnja danas kultnog "Hotela Korčula", nekad nazvanog "De La Ville". Tada je jedan Korčulanin, Nikola Ivančević, našao potrebnim napraviti turističku promociju, napisao je i uredio turistički prospekt koji je meni posudio njegov unuk Nikica Ivančević. Nikica je taj papirnati prospekt uvijek smatrao vrijednim, sukladno tome ga je i čuvao u sklopu obiteljske knjižnice i danas je u jako dobrom stanju - kaže nam Ante.

---

image

Prospekt iz 1914. godine kao da je tražio put do našeg Ante, a on je odmah prepoznao njegovu vrijednost uvjerljivog vremeplova koji nas u momentu vraća više od 100 godina u prošlost

Anđela Šćepanović/Cropix
---

Sve u superlativu

Listajući prospekt, s Antom smo krenuli na put u prošlost, ne samo crno-bijelim fotografijama, već i arhaičnim rukopisom, nadmenim stilom pisanja, ali i zapisima o ondašnjim otočnim obrtnicima koji su svojim oglasima vjerojatno i financirali tiskanje knjižice. Prospekt je napisan na četiri jezika, hrvatskom, češkom, njemačkom i talijanskom, narativ je gramatički blizak današnjem jeziku, zaključuje Ante, no ipak je, svojstveno za to vrijeme, pretjerano romantičan i barokan, što mu daje na autentičnosti i ljepoti izričaja. Cilj je bio privući turiste u Korčulu pa Nikola Ivančević nije štedio na kićenim izrazima i superlativnim pridjevima, no tko je bio uopće Nikola da je tako profesionalno i brižno napisao i uredio jedan od prvih turističkih prospekata otoka Korčule?

- Znamo da je iz poznate korčulanske obitelji Ivančevića i da nije bio vlasnik hotela, već manji dioničar. Očito mu je bilo stalo da u Korčulu dođe što više turista, da svoj grad predstavi kao poželjnu destinaciju. Ne znamo čime se bavio, ali slobodno možemo zaključiti da je bio pismen i učen čovjek s očitim talentom za pisanje, pretpostavljam da je bio nekakav činovnik - priča nam Ante.

Na 35 stranica kurziva, Ivančević je Korčulu prikazao kao bajkovitu destinaciju koju spominje i sam Vergilije u svojoj "Eneidi". Doznajemo da je tad u Korčuli živjelo oko dvije tisuće ljudi, većinom brodograditelja, klesara, drvodjelaca i trgovaca. Prirodu opisuje kao vilinsku panoramu ispunjenu, kako piše, lijepim šumama i zanimljivim šetnjama. Opisuje i okolicu grada, Žrnovo naziva ubavim selom, otočić Badiju interesatnom, Vrnik glasovitim zbog kamenoloma, a Lumbardu zbog vina grk. Posebno se posvetio glavici Sv. Antuna s istoimenom crkvicom od koje se pruža zadivljujuć pogled.

Najljepši hotel

Zamašan dio prospekta zauzima opis "Hotela Korčule", za koji navodi kako je uređen po najmodernijim smjernicama te da je jedan od najljepših hotela na Jadranu. Kao posebnost ističe hladovinu prostrane terase i pogled na zapad koji oduzima dah. O toj istoj hladovini i pogledu danas svjedoči i sam Ante, koji sa svojim prijateljima umirovljenicima, koje zbog učenosti Korčulani odmilja nazivaju "Vlada u sjeni", uživa na toj istoj terasi više od 100 godina poslije. Hotel ima 30 elegantno uređenih soba, ističe Ivančević, a cijene su više nego umjerene! Za 10 kruna dnevno, zapisao je, možete dobiti sobu, kavu, objed, večeru i kupanje! Istražili smo koliko bi današnjih kuna vrijedilo ondašnjih 10 kruna, 1914. godine taj je iznosio bio ekvivalentan iznosu nešto manjem od dva dolara, a ako uzmemo u obzir tadašnju inflaciju, ta dva dolara, odnosno manje od 15 kuna, imalo je vrijednost nešto više od 54 dolara. Tih 10 kruna danas bi vrijedilo oko 360 kuna.

- Svašta ste mogli dobiti za 10 kruna, a u prospketu vidimo i dodatnu ponudu. Motorni brod do Prigradice ili Mljeta stajao je 40 kruna, znači radi se o ozbiljnom novcu. Najviše me iznenadila ponuda čamca na vesla do Mljeta za iznos od 20 kruna. Do Mljeta ima 12 milja, to je četiri sata veslanja u jednom smjeru, zamislite dvoje ljudi koji veslaju do Mljeta i nazad u jednom danu! - kroz smijeh se čudi Ante.

---

image

'Moja je poruka mladima - budite kurijozni! Nemojte se sramiti, kurijoza će vas odnijeti na neke nove pute i do nekih novih otkrića i znanja'

Anđela Šćepanović/Cropix
---

Tedeschi, Ivančević...

Posebno nas je privukla pomorska povezanost koja je, primjećuje Ante, bolja nego danas! Doznajemo da su brodovi u Korčulu dolazili ponedjeljkom iz Rijeke, Zadra, Splita, Šibenika, Trogira, Kaštel Starog, Omiša, Dubrovnika, Zatona, Slanog, Stona, Kotora, Herceg Novog i Gruža. Lokalne linije su povezivale Korčulu s Kućištem, Račišćem i Orebićem, dok su petkom brodovi dolazili iz Trsta, Pule, Malog Lošinja, Zadra i Splita te iz Milne na Braču, Starog Grada na Hvaru, Hvara, Visa, Lastova i Vele Luke, a subotom iz Rijeke, Zadra, Splita, Risna, Kotora, Herceg Novog i Dubrovnika. U to su vrijeme vozila brodarske tvrtke Ungaro-Hrvatska, Dubrovačka i Lloyd, a tvrtka Puglia imala je liniju iz Venecije, Rijeke, Ancone i Splita za Korčulu. Tim je morskim putovima na otok dolazila većinom roba, a Ivančević je priželjkivao da će brodovi iskrcati i pokojeg turista.

Zadnje stranice famozne knjižice zauzeli su korčulanski obrtnici. Široki smiješak na Antinu licu otkrio nam je koliko je uživao čitajući ondašnju ponudu i stil oglašavanja gradskih obrtnika.

Na primjer, Sancto Tedeschi hvalio se velikim skladištem muških odijela, kaputa, šešira i kišobrana. Imao je i magazin u kojem su Korčulani mogli odabrati pamučne pokrivače i sagove, a primao je i narudže preko pošte, što slobodno možemo nazvati pretečom online kupovine, ističe Ante uz smijeh. Fro Blažić imao je trgovinu gotovih odijela za gospodu i dječake uz, kako je istaknuo, najumjerenije cijene! Ivo Lozica imao je brijačnicu i parfumeriju na Trgu Baničevića, a Virgilio Benuso na talijanskom je jeziku reklamirao razne delikatese i bijelo vino grk! Marin Skrivalić sebe je opisao kao vrsnog klesara koji može izvesti, ističe, svakovrsne radnje u kamenu i mramoru, a posebice oltare i ugarske monarhije. Stjepan Bongurado bio je vrsni brodograditelj, osim što je izrađivao i popravljao svakovrsne brodove, veće i manje, gradio je i brodove za Austrougarsku ratnu mornaricu! Jedan od najzanimljivih oglasa zasigurno je onaj Dmitra Ivančevića koji je prodavao dalmatinske proizvode poput vina i pršuta te u istom oglasu nudi i široki izbor cementa, cigle i opeke u velikom skladištu. No, to nije sve! Dmitar je imao i pravu putničku agenciju, nudio je putničke karte do Sjeverne i Južne Amerike, Afrike i Australije na svim ovlaštenim linijama iz Europe. U to vrijeme nije bilo interneta, nije bilo ni telefona, čudi se Ante pitajući se kako je jednu kartu iz Korčule najavio tvrtki iz Londona? Prodavalo se i nakita, šivaćih mašina marke Singer, gramofona i gramofonskih ploča...

Precizna karta

Na samom kraju prospekta turisti su mogli pronaći dvije mape, vrlo preciznu kartu starogradske jezgre te prilično točnu kartu Dalmacije kako bi dobili uvid gdje se Korčula nalazi. Međutim, nešto u prospektu nedostaje, a Ante nam otkriva što...

- Nema riječi o kulturno-povijesnim znamenitostima, o glasovitoj korčulanskoj arhitekturi, zidinama, crkvicama, trgovima... Pitam se zašto je to ispušteno, možda je u to vrijeme najvažnija bila udobnost i boravak na suncu i moru. Osim toga, nema riječi o Marku Polu! Te 1914. godine još uvijek nisu znali da je on Korčulanin - smijući se primjećuje.

Kako je Ivančević distribuirao prospekt i u koliko je primjeraka tiskan, u čije je ruke dospio, sve su to pitanja zasad bez odgovora. Ante pretpostavlja da je prospekt slao poštom koja je u to vrijeme, još od vladavine generala Marmonta, odlično funkcionirala. Kopnom su se pisma prevozila konjima, a morem brodovima i stizala su brže nego danas. Prošlog ljeta, priča nam Ante, poslao je pismo iz Korčule za Trogir, putovalo je 11 dana, to se nije moglo dogoditi prije stotinjak godina.

Nedugo nakon što je knjižica objavljena, započeo je Prvi svjetski rat pa su svi napori Ivančevića da privuče što veći broj turista u Korčuli ostali uzaludni, ili možda ipak nisu? Godine koje su uslijedile bile su teške za otočane, no ideja o turizmu kao osnovnoj privrednoj grani našla je svoj put do realizacije, makar stotinjak godina kasnije. Do neke nove priče pozdravili smo i Antu, novih priča će sigurno biti jer nikad nema mira, a još je i kurijozan.

'Budite kurijozni'

- Po prirodi sam kurijozan. Biti kurijozan smatra se pejorativnom osobinom našeg naroda, međutim, ono što pokreće svijet je upravo kurijoza, znatiželja! Kurijoza je natjerala ljude novim rješenjima, novim saznanjima i moja je poruka mladima - budite kurijozni! Nemojte se sramiti, kurijoza će vas odnijeti na neke nove pute i do nekih novih otkrića i znanja - poručio je.

---

CITATI IZ PROSPEKTA Spominje je i Vergilije


Korčula, koju već Virgilije u svojoj 'Eneidi' spominje, sada s 2000 stanovnika, od kojih većim dijelom brodograditelji, kamenari, drvodjelci i trgovci, jedan je od najznamenitijih graova Dalmacije obzirom na starine, kojih se na svakom uglu vide, obzirom na divni položaj u kojemu se ona nalazi.

Okolina, koja pruža oku motriteljevu neku neopisivu panoramu vilinskog poluotoka Pelješca i njegova konala, gdje se nanizale varoši i ville peljeških pom. Kapetana kao u Bosvoru ispunjena je lijepim šumama i zanimljivim šetnjama.

---

---

Impozantni konal

I dok si uživao uz onu lijepu skalinadu naslagjivajući se estetici starih Korčulana, još većma ti oko uživa, kad popevši se na vrh, otvori se pogled do vratnika Dubrovačkog, (Bocche-False) do Hvara izmedju mnogobrojnih malih otočića rasijanih po konalu kao kakve ratne lagje koje davaju konalu i okolici neku impozantnost, a svršavaju se velikim otokom Mljetom, na kojemu se nalazi krasno jezero Santa Maria Maggiore, a na protivnoj strani najviši vrh poluotoka Pelješca Sv Ilija, onako go i krševit svraća i nehotice pažnju gledalaca, dok s druge strane pruža ljubiteljima lova zanimiv lov čaglja, a pod njim krasne varoši: Orebić, Kučišće i Viganj bljeskaju se na suncu ko skup bijelih morskih galebova.

---

---

'Hotel de la Ville'

Na obali grada podignut je veličani 'Hotel de la Ville', vlasništvo Rob. Odak. (Vlasništvo istog gospodara 'Hotel de la Ville' u Dubrovniku i novog hotela na Plo
čama u istom gradu), uredjen po najmodernijem sistemu, a njegova velika terasa, sa koje se uživa gledajući ono divno more, onajšaroviti zalaz sunca i onaj viloviti Pelješac svjedoči da je jedan od najljepših hotela na Jadranu.

Imade 30 elegantno uredjenih soba, veliki salon za kafanu sa svake vrsti novina, fina rasvjeta, dobra i friška hrana, bečka ili dalmatinska kuhinja po volji, a cijene sasvim umjerene. E da se vidi kako su cijene niske, naznačujemo da se i pension može dobiti za samih 10 kruna dnevno, a to: Soba, kafa, objed, večera, kupanje i motor za isto raspoloženje. Za svaku eventualnu nejasnoću neka se svak obrati upravi hotela, koja će odmah svako pitanje riješiti bilo u hrvatskom, češkom, njemačkom, talijanskom ili francuskom jeziku.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pravi vremeplov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => pravi vremeplov 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-09 10:35:14 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Dora Lozica [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-04 20:02:43 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-04-04 18:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 37 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/09\/20852490.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/09\/20852492.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/09\/20852488.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix","An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix","An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ne \u010dudi da je turisti\u010dki prospekt grada Kor\u010dule, star 108 godina, dospio ba\u0161 u Antine ruke<\/p>","

Prospekt iz 1914. godine kao da je tra\u017eio put do na\u0161eg Ante, a on je odmah prepoznao njegovu vrijednost uvjerljivog vremeplova koji nas u momentu vra\u0107a vi\u0161e od 100 godina u pro\u0161lost<\/p>","

'Moja je poruka mladima - budite kurijozni! Nemojte se sramiti, kurijoza \u0107e vas odnijeti na neke nove pute i do nekih novih otkri\u0107a i znanja'<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20852490_1920.jpg":"1920x1080","k_20852490_1280.jpg":"1280x1280","k_20852490_1024.jpg":"1024x1024","k_20852490_640.jpg":"640x640","k_20852490_480.jpg":"480x480","k_20852490_340.jpg":"340x340","k_20852490_220.jpg":"220x220","o_20852490_1280.jpg":"1280x853","o_20852490_1024.jpg":"1024x682","o_20852490_640.jpg":"640x426","o_20852490_480.jpg":"480x320","o_20852490_340.jpg":"340x226","o_20852490_220.jpg":"220x146","h_20852490_1280.jpg":"1280x854","h_20852490_1024.jpg":"1024x683","h_20852490_640.jpg":"640x427","h_20852490_480.jpg":"480x320","h_20852490_340.jpg":"340x227","h_20852490_220.jpg":"220x147","pp_20852490_1280.jpg":"1006x1280","pp_20852490_1024.jpg":"805x1024","pp_20852490_640.jpg":"503x640","pp_20852490_480.jpg":"377x480","pp_20852490_340.jpg":"267x340","pp_20852490_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20852492_1920.jpg":"1920x1080","k_20852492_1280.jpg":"1280x1280","k_20852492_1024.jpg":"1024x1024","k_20852492_640.jpg":"640x640","k_20852492_480.jpg":"480x480","k_20852492_340.jpg":"340x340","k_20852492_220.jpg":"220x220","o_20852492_1280.jpg":"1280x853","o_20852492_1024.jpg":"1024x682","o_20852492_640.jpg":"640x426","o_20852492_480.jpg":"480x320","o_20852492_340.jpg":"340x226","o_20852492_220.jpg":"220x146","h_20852492_1280.jpg":"1280x854","h_20852492_1024.jpg":"1024x683","h_20852492_640.jpg":"640x427","h_20852492_480.jpg":"480x320","h_20852492_340.jpg":"340x227","h_20852492_220.jpg":"220x147","pp_20852492_1280.jpg":"1006x1280","pp_20852492_1024.jpg":"805x1024","pp_20852492_640.jpg":"503x640","pp_20852492_480.jpg":"377x480","pp_20852492_340.jpg":"267x340","pp_20852492_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_20852488_1920.jpg":"1920x1080","k_20852488_1280.jpg":"1280x1280","k_20852488_1024.jpg":"1024x1024","k_20852488_640.jpg":"640x640","k_20852488_480.jpg":"480x480","k_20852488_340.jpg":"340x340","k_20852488_220.jpg":"220x220","o_20852488_1280.jpg":"1280x1920","o_20852488_1024.jpg":"1024x1536","o_20852488_640.jpg":"640x960","o_20852488_480.jpg":"480x720","o_20852488_340.jpg":"340x510","o_20852488_220.jpg":"220x330","h_20852488_1280.jpg":"1280x854","h_20852488_1024.jpg":"1024x683","h_20852488_640.jpg":"640x427","h_20852488_480.jpg":"480x320","h_20852488_340.jpg":"340x227","h_20852488_220.jpg":"220x147","pp_20852488_1280.jpg":"1006x1280","pp_20852488_1024.jpg":"805x1024","pp_20852488_640.jpg":"503x640","pp_20852488_480.jpg":"377x480","pp_20852488_340.jpg":"267x340","pp_20852488_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7790926 Threads: 2 Questions: 1636205199 Slow queries: 4862103 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111402122 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/ante-u-turizmu-radi-punih-55-godina-svoju-je-ljubav-i-pariska-iskustva-odlucio-pretociti-u-otocni-projekt-mjestani-su-ga-ismijali-ali-nije-odustao-nasli-smo-se-s-njim-i-krenuli-na-put-u-proslost-1181408 [printLink] => /dalmacija/otoci/ante-u-turizmu-radi-punih-55-godina-svoju-je-ljubav-i-pariska-iskustva-odlucio-pretociti-u-otocni-projekt-mjestani-su-ga-ismijali-ali-nije-odustao-nasli-smo-se-s-njim-i-krenuli-na-put-u-proslost-1181408?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 672850 [name] => ante curać [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-04 20:02:20 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-curac [link] => /tag/ante-curac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 487179 [name] => Žrnovo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zrnovo [link] => /tag/zrnovo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 422002 [name] => Korčula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => korcula [link] => /tag/korcula ) [3] => stdClass Object ( [id] => 672851 [name] => turistički prospekt korčule [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-04 20:02:20 [main_article_id] => 0 [alias] => turisticki-prospekt-korcule [link] => /tag/turisticki-prospekt-korcule ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pravi vremeplov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ante u turizmu radi punih 55 godina, svoju je ljubav i pariška iskustva odlučio pretočiti u otočni projekt. Mještani su ga ismijali, ali nije odustao... Našli smo se s njim i krenuli na put u prošlost [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-11-59-23-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/09/20852490.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Anđela Šćepanović/Cropix [mainImageDesc] =>

Ne čudi da je turistički prospekt grada Korčule, star 108 godina, dospio baš u Antine ruke

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/09/20852490.jpg [title] =>

Ne čudi da je turistički prospekt grada Korčule, star 108 godina, dospio baš u Antine ruke

Anđela Šćepanović/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/09/20852492.jpg [title] =>

Prospekt iz 1914. godine kao da je tražio put do našeg Ante, a on je odmah prepoznao njegovu vrijednost uvjerljivog vremeplova koji nas u momentu vraća više od 100 godina u prošlost

Anđela Šćepanović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/09/20852488.jpg [title] =>

'Moja je poruka mladima - budite kurijozni! Nemojte se sramiti, kurijoza će vas odnijeti na neke nove pute i do nekih novih otkrića i znanja'

Anđela Šćepanović/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ante Curać može se pohvaliti s nevjerojatnih 55 godina rada u turizmu. Prije gotovo 25 godina odlučio je u rodno Žrnovo, bajkovito selo nadomak Korčule, doslovno donijeti turizam. Školu za turizam završio je u Dubrovniku, a potom je radio u raznim hotelima i agencijama. S obitelji se 1986. seli u Francusku, nekoliko je godina radio u turističkoj agenciji u Parizu, a nakon raspada Jugoslavije otvara svoju agenciju koja je uspješno poslovala pune 23 godine.

Kaže da nije požalio svoj odlazak u Francusku, njegova djeca danas su visokoobrazovani ljudi, uspješni u svojim poslovima u Parizu, no uvijek se vraćao Žrnovu.

Uvjerljivi vremeplov

A onda je odlučio svoju ljubav pretvoriti u nešto praktično, došao je na ideju u Žrnovo dovesti šetače iz Francuske na aktivan odmor. Taj je oblik turizma bio sve popularniji u Francuskoj, zašto to ne bi zaživjelo i kod nas? Dobro je poznavao svoje selo, putove kojima je prolazio kao dijete, lokalno bogatstvo i vrijednosti, Kočje, Napoleonovu cestu, mnoštvo kapelica, prekrasne stare kamene kuće i nezaboravne plaže u uvali Defora.

Prvi sastanak s mještanima održao je 1999. godine, njegova je ideja bila toliko vizionarska da su ga ismijali. Rekli su mu, prisjetio se, da je skrenuo s pameti! Međutim, Ante nije odustao, uvjerio je neke sumještane koji su prepoznali potencijal, pripremili kuće za Francuze i sredili zarasle kozje putove. Od onda do danas Žrnovo je posjetilo na desetke tisuća Francuza, a većina žrnovskih kuća iznajmljuje se turistima željnima aktivna odmora.

Ne čudi nas onda da je turistički prospekt grada Korčule, star 108 godina, dospio u njegove ruke. Taj prospekt iz 1914. godine kao da je tražio put do našeg Ante, a on je odmah prepoznao njegovu vrijednost uvjerljivog vremeplova koji nas u momentu vraća više od 100 godina u prošlost.

- U to je vrijeme u Korčuli bilo tek nekoliko obiteljskih hotelčića s nekoliko soba, prva godina modernog turizma u Korčuli je, možemo reći, 1912., kad je započela izgradnja danas kultnog "Hotela Korčula", nekad nazvanog "De La Ville". Tada je jedan Korčulanin, Nikola Ivančević, našao potrebnim napraviti turističku promociju, napisao je i uredio turistički prospekt koji je meni posudio njegov unuk Nikica Ivančević. Nikica je taj papirnati prospekt uvijek smatrao vrijednim, sukladno tome ga je i čuvao u sklopu obiteljske knjižnice i danas je u jako dobrom stanju - kaže nam Ante.

---

image

Prospekt iz 1914. godine kao da je tražio put do našeg Ante, a on je odmah prepoznao njegovu vrijednost uvjerljivog vremeplova koji nas u momentu vraća više od 100 godina u prošlost

Anđela Šćepanović/Cropix
---

Sve u superlativu

Listajući prospekt, s Antom smo krenuli na put u prošlost, ne samo crno-bijelim fotografijama, već i arhaičnim rukopisom, nadmenim stilom pisanja, ali i zapisima o ondašnjim otočnim obrtnicima koji su svojim oglasima vjerojatno i financirali tiskanje knjižice. Prospekt je napisan na četiri jezika, hrvatskom, češkom, njemačkom i talijanskom, narativ je gramatički blizak današnjem jeziku, zaključuje Ante, no ipak je, svojstveno za to vrijeme, pretjerano romantičan i barokan, što mu daje na autentičnosti i ljepoti izričaja. Cilj je bio privući turiste u Korčulu pa Nikola Ivančević nije štedio na kićenim izrazima i superlativnim pridjevima, no tko je bio uopće Nikola da je tako profesionalno i brižno napisao i uredio jedan od prvih turističkih prospekata otoka Korčule?

- Znamo da je iz poznate korčulanske obitelji Ivančevića i da nije bio vlasnik hotela, već manji dioničar. Očito mu je bilo stalo da u Korčulu dođe što više turista, da svoj grad predstavi kao poželjnu destinaciju. Ne znamo čime se bavio, ali slobodno možemo zaključiti da je bio pismen i učen čovjek s očitim talentom za pisanje, pretpostavljam da je bio nekakav činovnik - priča nam Ante.

Na 35 stranica kurziva, Ivančević je Korčulu prikazao kao bajkovitu destinaciju koju spominje i sam Vergilije u svojoj "Eneidi". Doznajemo da je tad u Korčuli živjelo oko dvije tisuće ljudi, većinom brodograditelja, klesara, drvodjelaca i trgovaca. Prirodu opisuje kao vilinsku panoramu ispunjenu, kako piše, lijepim šumama i zanimljivim šetnjama. Opisuje i okolicu grada, Žrnovo naziva ubavim selom, otočić Badiju interesatnom, Vrnik glasovitim zbog kamenoloma, a Lumbardu zbog vina grk. Posebno se posvetio glavici Sv. Antuna s istoimenom crkvicom od koje se pruža zadivljujuć pogled.

Najljepši hotel

Zamašan dio prospekta zauzima opis "Hotela Korčule", za koji navodi kako je uređen po najmodernijim smjernicama te da je jedan od najljepših hotela na Jadranu. Kao posebnost ističe hladovinu prostrane terase i pogled na zapad koji oduzima dah. O toj istoj hladovini i pogledu danas svjedoči i sam Ante, koji sa svojim prijateljima umirovljenicima, koje zbog učenosti Korčulani odmilja nazivaju "Vlada u sjeni", uživa na toj istoj terasi više od 100 godina poslije. Hotel ima 30 elegantno uređenih soba, ističe Ivančević, a cijene su više nego umjerene! Za 10 kruna dnevno, zapisao je, možete dobiti sobu, kavu, objed, večeru i kupanje! Istražili smo koliko bi današnjih kuna vrijedilo ondašnjih 10 kruna, 1914. godine taj je iznosio bio ekvivalentan iznosu nešto manjem od dva dolara, a ako uzmemo u obzir tadašnju inflaciju, ta dva dolara, odnosno manje od 15 kuna, imalo je vrijednost nešto više od 54 dolara. Tih 10 kruna danas bi vrijedilo oko 360 kuna.

- Svašta ste mogli dobiti za 10 kruna, a u prospketu vidimo i dodatnu ponudu. Motorni brod do Prigradice ili Mljeta stajao je 40 kruna, znači radi se o ozbiljnom novcu. Najviše me iznenadila ponuda čamca na vesla do Mljeta za iznos od 20 kruna. Do Mljeta ima 12 milja, to je četiri sata veslanja u jednom smjeru, zamislite dvoje ljudi koji veslaju do Mljeta i nazad u jednom danu! - kroz smijeh se čudi Ante.

---

image

'Moja je poruka mladima - budite kurijozni! Nemojte se sramiti, kurijoza će vas odnijeti na neke nove pute i do nekih novih otkrića i znanja'

Anđela Šćepanović/Cropix
---

Tedeschi, Ivančević...

Posebno nas je privukla pomorska povezanost koja je, primjećuje Ante, bolja nego danas! Doznajemo da su brodovi u Korčulu dolazili ponedjeljkom iz Rijeke, Zadra, Splita, Šibenika, Trogira, Kaštel Starog, Omiša, Dubrovnika, Zatona, Slanog, Stona, Kotora, Herceg Novog i Gruža. Lokalne linije su povezivale Korčulu s Kućištem, Račišćem i Orebićem, dok su petkom brodovi dolazili iz Trsta, Pule, Malog Lošinja, Zadra i Splita te iz Milne na Braču, Starog Grada na Hvaru, Hvara, Visa, Lastova i Vele Luke, a subotom iz Rijeke, Zadra, Splita, Risna, Kotora, Herceg Novog i Dubrovnika. U to su vrijeme vozila brodarske tvrtke Ungaro-Hrvatska, Dubrovačka i Lloyd, a tvrtka Puglia imala je liniju iz Venecije, Rijeke, Ancone i Splita za Korčulu. Tim je morskim putovima na otok dolazila većinom roba, a Ivančević je priželjkivao da će brodovi iskrcati i pokojeg turista.

Zadnje stranice famozne knjižice zauzeli su korčulanski obrtnici. Široki smiješak na Antinu licu otkrio nam je koliko je uživao čitajući ondašnju ponudu i stil oglašavanja gradskih obrtnika.

Na primjer, Sancto Tedeschi hvalio se velikim skladištem muških odijela, kaputa, šešira i kišobrana. Imao je i magazin u kojem su Korčulani mogli odabrati pamučne pokrivače i sagove, a primao je i narudže preko pošte, što slobodno možemo nazvati pretečom online kupovine, ističe Ante uz smijeh. Fro Blažić imao je trgovinu gotovih odijela za gospodu i dječake uz, kako je istaknuo, najumjerenije cijene! Ivo Lozica imao je brijačnicu i parfumeriju na Trgu Baničevića, a Virgilio Benuso na talijanskom je jeziku reklamirao razne delikatese i bijelo vino grk! Marin Skrivalić sebe je opisao kao vrsnog klesara koji može izvesti, ističe, svakovrsne radnje u kamenu i mramoru, a posebice oltare i ugarske monarhije. Stjepan Bongurado bio je vrsni brodograditelj, osim što je izrađivao i popravljao svakovrsne brodove, veće i manje, gradio je i brodove za Austrougarsku ratnu mornaricu! Jedan od najzanimljivih oglasa zasigurno je onaj Dmitra Ivančevića koji je prodavao dalmatinske proizvode poput vina i pršuta te u istom oglasu nudi i široki izbor cementa, cigle i opeke u velikom skladištu. No, to nije sve! Dmitar je imao i pravu putničku agenciju, nudio je putničke karte do Sjeverne i Južne Amerike, Afrike i Australije na svim ovlaštenim linijama iz Europe. U to vrijeme nije bilo interneta, nije bilo ni telefona, čudi se Ante pitajući se kako je jednu kartu iz Korčule najavio tvrtki iz Londona? Prodavalo se i nakita, šivaćih mašina marke Singer, gramofona i gramofonskih ploča...

Precizna karta

Na samom kraju prospekta turisti su mogli pronaći dvije mape, vrlo preciznu kartu starogradske jezgre te prilično točnu kartu Dalmacije kako bi dobili uvid gdje se Korčula nalazi. Međutim, nešto u prospektu nedostaje, a Ante nam otkriva što...

- Nema riječi o kulturno-povijesnim znamenitostima, o glasovitoj korčulanskoj arhitekturi, zidinama, crkvicama, trgovima... Pitam se zašto je to ispušteno, možda je u to vrijeme najvažnija bila udobnost i boravak na suncu i moru. Osim toga, nema riječi o Marku Polu! Te 1914. godine još uvijek nisu znali da je on Korčulanin - smijući se primjećuje.

Kako je Ivančević distribuirao prospekt i u koliko je primjeraka tiskan, u čije je ruke dospio, sve su to pitanja zasad bez odgovora. Ante pretpostavlja da je prospekt slao poštom koja je u to vrijeme, još od vladavine generala Marmonta, odlično funkcionirala. Kopnom su se pisma prevozila konjima, a morem brodovima i stizala su brže nego danas. Prošlog ljeta, priča nam Ante, poslao je pismo iz Korčule za Trogir, putovalo je 11 dana, to se nije moglo dogoditi prije stotinjak godina.

Nedugo nakon što je knjižica objavljena, započeo je Prvi svjetski rat pa su svi napori Ivančevića da privuče što veći broj turista u Korčuli ostali uzaludni, ili možda ipak nisu? Godine koje su uslijedile bile su teške za otočane, no ideja o turizmu kao osnovnoj privrednoj grani našla je svoj put do realizacije, makar stotinjak godina kasnije. Do neke nove priče pozdravili smo i Antu, novih priča će sigurno biti jer nikad nema mira, a još je i kurijozan.

'Budite kurijozni'

- Po prirodi sam kurijozan. Biti kurijozan smatra se pejorativnom osobinom našeg naroda, međutim, ono što pokreće svijet je upravo kurijoza, znatiželja! Kurijoza je natjerala ljude novim rješenjima, novim saznanjima i moja je poruka mladima - budite kurijozni! Nemojte se sramiti, kurijoza će vas odnijeti na neke nove pute i do nekih novih otkrića i znanja - poručio je.

---

CITATI IZ PROSPEKTA Spominje je i Vergilije


Korčula, koju već Virgilije u svojoj 'Eneidi' spominje, sada s 2000 stanovnika, od kojih većim dijelom brodograditelji, kamenari, drvodjelci i trgovci, jedan je od najznamenitijih graova Dalmacije obzirom na starine, kojih se na svakom uglu vide, obzirom na divni položaj u kojemu se ona nalazi.

Okolina, koja pruža oku motriteljevu neku neopisivu panoramu vilinskog poluotoka Pelješca i njegova konala, gdje se nanizale varoši i ville peljeških pom. Kapetana kao u Bosvoru ispunjena je lijepim šumama i zanimljivim šetnjama.

---

---

Impozantni konal

I dok si uživao uz onu lijepu skalinadu naslagjivajući se estetici starih Korčulana, još većma ti oko uživa, kad popevši se na vrh, otvori se pogled do vratnika Dubrovačkog, (Bocche-False) do Hvara izmedju mnogobrojnih malih otočića rasijanih po konalu kao kakve ratne lagje koje davaju konalu i okolici neku impozantnost, a svršavaju se velikim otokom Mljetom, na kojemu se nalazi krasno jezero Santa Maria Maggiore, a na protivnoj strani najviši vrh poluotoka Pelješca Sv Ilija, onako go i krševit svraća i nehotice pažnju gledalaca, dok s druge strane pruža ljubiteljima lova zanimiv lov čaglja, a pod njim krasne varoši: Orebić, Kučišće i Viganj bljeskaju se na suncu ko skup bijelih morskih galebova.

---

---

'Hotel de la Ville'

Na obali grada podignut je veličani 'Hotel de la Ville', vlasništvo Rob. Odak. (Vlasništvo istog gospodara 'Hotel de la Ville' u Dubrovniku i novog hotela na Plo
čama u istom gradu), uredjen po najmodernijem sistemu, a njegova velika terasa, sa koje se uživa gledajući ono divno more, onajšaroviti zalaz sunca i onaj viloviti Pelješac svjedoči da je jedan od najljepših hotela na Jadranu.

Imade 30 elegantno uredjenih soba, veliki salon za kafanu sa svake vrsti novina, fina rasvjeta, dobra i friška hrana, bečka ili dalmatinska kuhinja po volji, a cijene sasvim umjerene. E da se vidi kako su cijene niske, naznačujemo da se i pension može dobiti za samih 10 kruna dnevno, a to: Soba, kafa, objed, večera, kupanje i motor za isto raspoloženje. Za svaku eventualnu nejasnoću neka se svak obrati upravi hotela, koja će odmah svako pitanje riješiti bilo u hrvatskom, češkom, njemačkom, talijanskom ili francuskom jeziku.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Anđela Šćepanović/Cropix Anđela Šćepanović/Cropix Anđela Šćepanović/Cropix
Anđela Šćepanović/Cropix

Ne čudi da je turistički prospekt grada Korčule, star 108 godina, dospio baš u Antine ruke

Anđela Šćepanović/Cropix

Prospekt iz 1914. godine kao da je tražio put do našeg Ante, a on je odmah prepoznao njegovu vrijednost uvjerljivog vremeplova koji nas u momentu vraća više od 100 godina u prošlost

Anđela Šćepanović/Cropix

'Moja je poruka mladima - budite kurijozni! Nemojte se sramiti, kurijoza će vas odnijeti na neke nove pute i do nekih novih otkrića i znanja'

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/ante-u-turizmu-radi-punih-55-godina-svoju-je-ljubav-i-pariska-iskustva-odlucio-pretociti-u-otocni-projekt-mjestani-su-ga-ismijali-ali-nije-odustao-nasli-smo-se-s-njim-i-krenuli-na-put-u-proslost-1181408 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=562dbd7ff99e5cae9a9b5bc9602ee3b82fe3d3f3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ante+u+turizmu+radi+punih+55+godina%2C+svoju+je+ljubav+i+pari%C5%A1ka+iskustva+odlu%C4%8Dio+preto%C4%8Diti+u+oto%C4%8Dni+projekt.+Mje%C5%A1tani+su+ga+ismijali%2C+ali+nije+odustao...+Na%C5%A1li+smo+se+s+njim+i+krenuli+na+put+u+pro%C5%A1lost&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fante-u-turizmu-radi-punih-55-godina-svoju-je-ljubav-i-pariska-iskustva-odlucio-pretociti-u-otocni-projekt-mjestani-su-ga-ismijali-ali-nije-odustao-nasli-smo-se-s-njim-i-krenuli-na-put-u-proslost-1181408 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fante-u-turizmu-radi-punih-55-godina-svoju-je-ljubav-i-pariska-iskustva-odlucio-pretociti-u-otocni-projekt-mjestani-su-ga-ismijali-ali-nije-odustao-nasli-smo-se-s-njim-i-krenuli-na-put-u-proslost-1181408 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pravi vremeplov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Otocipravi vremeplov

Ante u turizmu radi punih 55 godina, svoju je ljubav i pariška iskustva odlučio pretočiti u otočni projekt. Mještani su ga ismijali, ali nije odustao... Našli smo se s njim i krenuli na put u prošlost

Piše Dora Lozica
4. travnja 2022. - 20:00

Ante Curać može se pohvaliti s nevjerojatnih 55 godina rada u turizmu. Prije gotovo 25 godina odlučio je u rodno Žrnovo, bajkovito selo nadomak Korčule, doslovno donijeti turizam. Školu za turizam završio je u Dubrovniku, a potom je radio u raznim hotelima i agencijama. S obitelji se 1986. seli u Francusku, nekoliko je godina radio u turističkoj agenciji u Parizu, a nakon raspada Jugoslavije otvara svoju agenciju koja je uspješno poslovala pune 23 godine.

Kaže da nije požalio svoj odlazak u Francusku, njegova djeca danas su visokoobrazovani ljudi, uspješni u svojim poslovima u Parizu, no uvijek se vraćao Žrnovu.

Uvjerljivi vremeplov

A onda je odlučio svoju ljubav pretvoriti u nešto praktično, došao je na ideju u Žrnovo dovesti šetače iz Francuske na aktivan odmor. Taj je obli...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 13:59