StoryEditorOCM
Dalmacijažupanijski pročelnik riješio dvojbu

Omrčen smirio roditelje - osnovci iz Rudina neće se seliti u novu školu

Piše PSD.
21. srpnja 2013. - 19:35

Po svemu sudeći, prekinuta je jednomjesečna trakavica oko upisa u školu djece s područja kaštelanskih Rudina. Naime, već gotovo mjesec dana zabrinuti roditelji traže odgovore i rješenja gdje će upisati svoju djecu, u novu školu “Bijaći” u Kaštel Novom ili će pak ostati u školi prof. Filipa Lukasa u Kaštel Starom.

Situacija se zakuhala nakon što je roditeljima krajem prošle školske godine na roditeljskom sastanku kazano kako će djece u novoj školskoj godini biti prebačena u novu školu. - Od tada pa do danas nitko nam ništa nije govorio. Slušajte, problema je mnogo. Prvo, djeca su nakon takvih informacija ostajala u šoku. Zamislite kako se osjećalo dijete koje je završilo sedmi razred, a koje bi u osmi trebalo otići u potpuno novu sredinu. I to bez svojih prijatelja s kojima je provelo sedam godina.

Prestrašno - veli nam jedna od ogorčenih majki s područja Rudina, napominjući kako to nije bio jedini problem.

- Škola počinje za malo više od mjesec dana. Kupuju se knjige, a mi nemamo pojma što kupiti. Primjerice, u školi “Bijaći” osmaši ne uče iz istih knjiga iz kojih uče učenici koji u školu idu u Starom. Različiti su i njihovi autori. I nama je bio problem što ne znamo koje knjige kupiti, a k tomu, na roditeljskom sastanku krajem prošle godine još nam je kazano kako roditelji mogu birati hoće li im dijete ići u novu ili će ostati u staroj školi. Ako se odluči za staru, ostaje bez prijevoza koje je do sada imalo. Pa to je prestrašno - veli nam ogorčena majka koja je htjela ostati anonimna.

Djeca su plakala...

Djeca su plakala, dodaje ona. A kako i ne bi. Razdvaja ih se od sredine u kojoj su odgojena. I sam Petar Mustapić, ravnatelj Osnovne škole prof. Filipa Lukasa iz Kaštel Staroga, prošle je godine na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o školama kazao kako bi oko 160 učenika iz Rudina trebalo prijeći u novoizgrađenu školu. - Ta izjava bila je rezultat logičnog razmišljanja, jer teritorijalno ta djeca i pripadaju području gdje je nova škola. Odluku donose roditelji i Županija kao osnivač, a ne ja - izjavio je ravnatelj Mustapić.

S druge strane, ravnateljica OŠ “Bijaći” prof. Jadranka Šošić, napominje kako su u njezinu školu sva djeca dobrodošla. Upravo je njezina škola, podsjetimo, prije 11 godina riješila nacionalni problem i u redovito školovanje primila HIV pozitivnu djevojčicu Elu, što je do tada bio presedan.

Omrčen: Ne bi bilo u redu

Čini se kako ideje ravnatelja Mustapića neće uroditi plodom, jer je, kako nam je potvrdio županijski pročelnik za školstvo Zdravko Omrčen, već donesena odluka kako sva djeca iz Rudina ostaju u školi u Kaštel Starom. - Ni prema roditeljima, a još više prema djeci, ne bi bilo u redu da radimo neke promjene. Sva djeca ostaju u školi u kojoj su i dosad bila. I imat će, kao i do sada, osiguran prijevoz do škole - potvrdio je Omrčen.

Kazao je i to kako se gimnazija iz škole u Kaštel Gomilici seli u prostor dosadašnje škole “Bijaći” pa će i u toj školi biti više mjesta za osnovce.

JAKOV ŽARKO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 20:46