StoryEditorOCM
ObalaKAFKA U MAKARSKOJ

Vlast i oporba u klinču zbog otkaza redaru; Paunović: Ništa još nije gotovo; Bebek: Gubite na sudu i platit ćete štetu

18. srpnja 2023. - 19:41

Otpušteni komunalni redar Grada Makarske Ivica Markota koji je otkaz prije godinu dana dobio u paketu s još petero kolega, prema presudi Upravnog suda u Splitu, koju i sami posjedujemo, dobio je parnicu protiv Grada koji ga je sada dužan vratiti na posao i isplatiti mu 12 plaća, dodataka na plaće, božićnicu, regres, poklone za djecu.

Iz čijeg džepa?

Upravni sud u Splitu presudio je da se poništavaju oba rješenja Grada - o otkazu i stavljanju na raspolaganje, a protiv presude nije dopuštena žalba.

Ova tema se našla na sjednici Gradskog vijeća Makarske na kojoj je HDZ-ov vijećnik Marko Ožić Bebek istaknuo kako Klub HDZ-a čestita Ivici Markoti i Marini Andačić Krivić jer vode 2:0 sa gradonačelnikom i Gradom.

Međutim, gradonačelnik Zoran Paunović je, unatoč presudi Upravnog suda u Splitu od 9. lipnja, izjavio kako sudski spor još traje i slučaj nije želio komentirati.

- Tragična je činjenica da je Grad isto kao i sa otpuštenom djelatnicom Marinom Andačić Krivić, izgubio spor s Ivicom Markotom i dosuđeno je da je Grad postupio nezakonito i da se Markota mora vratiti na svoje radno mjesto komunalnog redara i da mu se moraju isplatiti zaostale plaće - drži Bebek.

image

Faksimil presude Upravnog suda u Splitu


- Hoće li gradonačelnik iz svog džepa podmiriti financijske obveze koje su proizašle iz ovog, a mogu proizaći i iz budućih sporova? Ovaj progon zaposlenika Grada zasnovan na političkoj diskriminaciji, počeli ste sami uz pomoć svojih suradnika, odvjetnici su Vam obećali svašta, a nama građanima Makarske ostaje plaćati Vaše račune.

Volio bih da su na tim slučajevima radili naši odvjetnici iz Makarske pa bi taj novac ostao ovdje. Koliko god vi mislili da ste pametni, ovakav način obračuna s političkim neistomišljenicima niste prvi smislili jer je takvih bilo ranije koji su odlučili davati otkaze zaposlenicima jer su HDZ-ovci.

Tako je početkom ove godine Općinski sud u Osijeku proglasio krivim dvije osobe zbog počinjenog kaznenog djela protiv ljudskih prava, temeljnih sloboda, povredom ravnopravnosti te im je izrečena 10-mjesečna kazna zatvora uz uvjet od dvije godine - kazao je Bebek koji nam je pojasnio kako je riječ o pravosudnoj trakavici nakon lokalnih izbora 2013. godine, u Belišću, kada je šestero, od ukupno 12 radnika programa “Pomoć u kući”, dobilo nezakonite otkaze, što je potvrdio sud pravomoćnim presudama u parnicama 2014. i 2017.

Nakon toga, šest bivših radnika podnijelo je kaznenu prijavu za diskriminaciju DORH-u koja je rezultirala podizanjem optužnice i donošenjem nepravomoćne presude. Sve su te osobe postali oštećenici zbog njihovog političkog opredjeljenja jer su te godine aktivno sudjelovali u političkoj kampanji kandidata HDZ-a za gradonačelnika i javno ga podržali.

Potom je gradonačelnik Paunović vijećniku Bebeku spočitnuo da je opet iznio dosta neistina kao i zadnji put.

- Grad Makarska nije izgubio spor koji još uvijek traje i protiv Andačić Krivić i Markote tako da to ne bih želio komentirati da ne bih nekim svojim komentarima utjecao na ishod presude.

’Prozirno djelovanje’

- Neka institucije rade svoj posao - istaknuo je Paunović, dodavši da sadašnja gradska uprava funkcionira jako dobro i želja mu je da od gradske uprave napravi održivi aparat koji je spreman uhvatiti se u koštac sa najvećim projektima bez obzira na to koja je opcija na vlasti.

image

Gradonačelnik Zoran Paunović

Ivo Ravlić/Cropix

Nakon toga je Bebek zaključio raspravu i konstatirao da je Paunovićevo političko djelovanje prozirno.

- Upotrijebit ću samo dvije riječi - transparentan i proziran. Bojim se da je kod Vas riječ proziran primjerenija, Vaše političko djelovanje je prozirno, a ne transparentno.

Koliko ja imam informaciju, prvostupanjske presude su donesene i nije čudno što su obje iste i da će tako završiti i na drugom stupnju i doći do financijskih efekata - rekao je Bebek.

On je potom zajedno s još troje vijećnika HDZ-a napustio sjednicu i gradsku vijećnicu zbog činjenice da se vijećniku i saborskom zastupniku HDZ-a Juri Brkanu ni ovog puta nije omogućilo doći na sjednicu Gradskog vijeća koja se uvijek organizira petkom kada Brkan sudjeluje na glasovanju u Saboru RH.

- Brkana opet danas nema na sjednici zahvaljujući vašoj lukavosti.

Sjednice se stalno namještaju petkom unatoč brojnim zamolbama Vijeću koje je Brkan uputio - kazao je Bebek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 09:53