StoryEditorOCM
Obalašarina pekara

Urušava se velika zgrada nekoć najbogatijih Dalmatinaca, kompleks je koban za stotine vozila, doznajemo sve detalje

Piše Toni Veljača
10. listopada 2023. - 11:51

Da je zgrada nekadašnje Šarine pekare, nekoć najmoćniji industrijski objekt u središtu Šibenika, u očajnom stanju, ne treba puno naglašavati.

Zdanje koje pati za temeljtiom obnovom doslovno se počelo raspadati, a posljednji primjer je jedan od dimnjaka koji je zbog derutnog stanja postao prijetnja prolaznicima, ali i na desecima parkiranih automobila koji se nalaze odmah ispod njega. 

U tijeku je, naime, uklanjanje oštećenog dimnjaka, koje bi, kako doznajemo od radnika zaduženih za sanaciju, moglo potrajati duže od predviđenog.

Vrijedi i napomenuti kako će gradsko parkiralište pod naplatom, koje se nalazi unutar "labirinta" tog objekta, za vrijeme obavljanja radova, a zbog sigurnosnih razloga, biti zatvoreno.

Obitelj Šare je cijeli kompleks izgradila između dva svjetska rata, u zgradama je radilo na stotine stanovnika Šibenika i okolice, a sve je nakon Drugog svjetskog rata nacionalizirala tadašnja vlast i na tim temeljima izgradila pekarsku tvrtku "Krka". Većina nasljednika nekadašnjih vlasnika, koji su u svoje vrijeme bili među najbogatijim Dalmatincima, odlučila se za iseljavanje iz tada komunističke Hrvatske, te žive na raznim adresama, a ponajprije u talijanskom Trstu.

image

Radovi na sanaciji dimnjaka

Toni Veljača/
image

Šarina pekara

Toni Veljača/
image

Šarina pekara

Toni Veljača/
image

U tijeku je sanacija dimnjaka

Toni Veljača/
image

Šarina pekara

Toni Veljača/
image

Šarina pekara radovi

Toni Veljača/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 21:01