StoryEditor
Obalanije sve tako crno

U Sinju 66 srednjoškolaca više nego lani, u Hvaru se broj djece u vrtićima nije promijenio

Piše Toni Paštar, Mirko Crnčević
11. rujna 2020. - 21:40
U splitskom KBC-u redovito dolaze nove generacije medicinskih sestara  Ilustracija/Nikola Vilić/Cropix

U četiri sinjske srednje škole ove školske godine upisano je 1495 učenika, što je za 66 učenika više nego prošle godine.
U gimnaziji Dinka Šimunovića je 295 učenika od 1. do 4. razreda, jednako kao i prošle školske godine. Tehnička industrijska škola Ruđera Boškovića ima 491 učenika ili 21 više nego prošle školske godine.

Franjevačka klasična gimnazija ove školske godine ima 89 učenika, što je za 6 učenika više nego lani. Najveći porast broja učenika ima najbrojnija Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića. U klupe te škole u ponedjeljak je sjelo 620 učenika, što je 40 učenika više nego prošle školske godine.

Među njima je i prva generacija od 24 učenika, odnosno učenice budućih medicinskih sestara, tj. tehničara.

– Da bi buduće medicinske sestre u sinjskoj Srednjoj strukovnoj školi bana Josipa Jelačića mogle upisati željeno zanimanje i krenuti na nastavu, Uprava ove škole i Županija kao njezin osnivač odradili su sve potrebno, prvenstveno smo stvorili sve kadrovske i materijalne pretpostavke uključujući i sporazume sa zdravstvenim ustanovama o pohađanju praktične nastave – kazao nam je župan Blaženko Boban kao predstavnik osnivača ove srednje škole.

U Dječjem vrtiću "Vanđela Božitković" ove pedagoške 2020./2021. godine, koja je u gradu podno Španjole započela 1. rujna, upisano je 168 polaznika u devet odgojnih skupina. Hvarani su zadovoljni jer je broj upisane djece gotovo isti kao lani. U godini pred polazak u osnovnu školu 42 su polaznika, dakle, i tu su perspektive dobre, ipak je Hvar poznato turističko odredište u kojem najviše ljudi može priskrbiti dovoljno za sebe i svoje obitelji.

Inače, rad ove predškolske ustanove organiziran je u sedam jutarnjih i dvije popodnevne skupine, čime se olakšava ostale roditeljske obveze. Raste broj jasličke djece, tako da je ove godine u jaslicama 41 dijete. U tijeku su fini, završni radovi na dvjema sobama dnevnih boravaka, prije tehničkog pregleda u novom dijelu dograđene i rekonstruirane zgrade vrtića.

Riješen problem u Trilju: vrtić nije žarište korone

Dječji vrtić "Trilj" će u ponedjeljak, 14. rujna otvoriti vrata za svojih 160 korisnika. Početak nove pedagoške godine s odgodom od sedam dana dogodio se jer je kod jedne djelatnice testiranjem utvrđeno da je pozitivna na virus SARS-CoV-2.

Kako je svih 14 djelatnika vrtića uoči početka nove pedagoške godine sudjelovalo u zajedničkom uređivanju i pripremama vrtićkih prostora za korisnike odlučeno je da se djecu ne prima na skrb prije nego se testiranjem utvrdi radi li se o pojedinačnom slučaju zaraze koronavirusom ili je zaraza proširena i na druge djelatnike.

– U ponedjeljak sigurno otvaramo vrata našim korisnicima. U utorak je nad svim našim djelatnicima provedeno testiranje. Do sada nam je potvrđeno da su nalazi za njih 12 negativni, još čekamo nalaz za jednog djelatnika koji će vjerojatno također biti negativan – kaže Ankica Lukić, ravnateljica Dječjeg vrtića "Trilj". T. Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 22:19