StoryEditor
Obalaodluka gradnočelnika

Svim službenicima Grada Dubrovnika smanjenje plaća za 10%, obveznicima niža komunalna naknada

Piše PSD.
25. ožujka 2020. - 16:49
Bozo Radić/HANZA MEDIA

U vremenu neizvjesnosti i financijske nesigurnosti, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković donio je odluku kojom će se svim službenicima Grada Dubrovnika, uključujući i ustanove u vlasništvu Grada, plaće smanjiti za 10 %. Ova financijska mjera vrijedit će od 1. travnja 2020. godine, a ostat će na na snazi sve do financijskog oporavka.

Osim toga, gradonačelnik je donio i odluku o smanjenju komunalne naknade svim obveznicima. Sukladno takvoj odluci svim obveznicima plaćanja komunalne naknade – fizičkim i pravnim osobama, ista će se umanjiti za 15 posto. Umanjeni računi za komunalnu naknadu sugrađanima će početi pristizati tijekom ovog tjedna dok će se svima onima koji su već uplatili komunalnu naknadu za prva tri mjeseca izraditi umanjenje u odnosu na obvezu. 

Ukupna godišnja olakšica na ovaj način umanjenje komunalne naknade iznosi 7,5 milijuna kuna, odnosno za navedeni iznos umanjit će se prihod Proračuna po ovoj osnovi.

Grad Dubrovnik kontinuirano nadzire razvoj situacije vezane za epidemiju koronavirusa te provodi i planira daljnje mjere, prvenstveno zaštite svojih građana od zdravstvene ugroze. Također, prioritet Grada Dubrovnika jest omogućiti financijsko funkcioniranje poglavito svih žurnih službi te socijalno ugroženih osoba i ranjivih skupina. U suradnji s Vladom Republike Hrvatske Grad Dubrovnik će provesti sve mjere sukladno programu Vlade te će u nadolazećem razdoblju predstaviti paket mjera koji će prepoznati one građane koji su ostali bez svojih radnih mjesta zbog krize izazvane epidemijom koronavirusa.

Prvi u Hrvatskoj

Grad Dubrovnik je prvi u Republici Hrvatskoj proaktivno sazvao konferenciju za medije i transparentno izvijestio javnost o gubicima za dubrovački proračun koji su u tom trenutku za prvih šest mjeseci iznosili 30 milijuna kuna, a danas je to predviđenih 100 milijuna kuna.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 02:55