StoryEditorOCM
ObalaODLIČNA VIJEST

Stižu euri i za mlade Splićane koji su od preskupih kvadrata pobjegli u podstanare u susjedstvo, evo kako će do novca

Piše Mia Sesartić
21. kolovoza 2023. - 19:03

Usporedno s dodjelom sredstava Središnjeg državnog ureda za mlade i demografiju, i Grad Solin objavljuje javni poziv za sufinanciranje troškova podstanarstva obiteljima ili samcima sa svojeg područja.

Kako je to predstavio solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević, program se otvara 22. kolovoza i trajat će do 6. rujna.

- Mi smo kao Grad prošli na javnom pozivu Središnjeg državnog ureda za mlade i demografiju na koji smo se javili i gdje smo dobili maksimalan iznos od ukupno 19.400 eura, za deset mladih obitelji ili samaca. Međutim, budući da su kriteriji temeljem tog poziva poprilično strogi i kruti, odlučili smo osigurati dodatan novac kako bismo sufinancirali podstanarstvo za dodatnih deset obitelji na području grada Solina.

Pritom ne uvjetujemo da kandidati moraju biti zaposleni podstanari i da moraju imati ovjerene ugovore s najmodavcem na Poreznoj upravi već svoj status mogu dokazati izjavom kod javnog bilježnika, plaćanjem računa na svoje ime, da im djeca pohađaju školu u Solinu i slično – kazao je Ninčević i dodao kako će sredstva po ovom pozivu biti uplaćena retroaktivno od 1. siječnja 2023. do kraja ove godine.

image

Solinski:gradonačelnik Dalibor Ninčević

Nikola Vilić/Cropix

Država je predvidjela iznos od 180 eura mjesečno za obitelji s djecom, a 120 eura mjesečno za samce i supružnike bez djece.

- Nismo to limitirali, mi ćemo i obiteljima i samcima dati isti mjesečni iznos od 180 eura, stoga ćemo ukupno osigurati 21.600 eura - rekao je prvi čovjek Solina.

Po pozivu državne ustanove, kao i ovom lokalnom, pravo će ostvarivati po 10 obitelji, dakle ukupno njih 20.

- Vjerujem da će biti puno prijavitelja, budući da je ovo pilot program Središnjeg ureda za mlade i demografiju, pa je na neki način i pilot projekt Grada, jer ćemo temeljem iskustava koje ćemo dobiti i koje imamo do sada, moći možda osigurati i veća proračunska sredstva za ovu namjenu.

Cilj je pomoći ljudima s područja grada Solina kojima je možda najteže, koji su podstanari duži niz godina, i s obzirom na cijene unajmljivanja stanova i kvadrata koji rastu iz godine u godinu, mislim da će im ovi iznosi dosta olakšati situaciju - istaknuo je Ninčević dodavši kako će javni poziv biti objavljen na internetskoj stranici Grada, a stručne službe će, kako je rečeno, biti svakodnevno na raspolaganju prijaviteljima.

- Temeljni kriterij kojima smo se rukovodili kada smo sastavljali ovaj gradski program jest duljina, odnosno godine podstanarstva na području Solina i pripadajućih mu mjesta, broj članova obitelji i primanja, to će se bodovati.

Vjerujem da će tako iskristalizirati obitelji s puno djece i s relativno manjim primanjima, kao i oni koji su duže podstanari na području našega grada - poručio je prvi čovjek Solina, naglasivši kako se kandidati ne smiju prijavljivati kao podstanari kod roditelja i pojasnio kako će prijavitelj za gradski program, a ostvaruje pravo po državnom, automatski biti prebačen tamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 21:59