stdClass Object ( [id] => 1311335 [title] => Špica je sezone, a slobodnih mjesta u makarskim apartmanima (uglavnom) ima napretek: ‘Ove godine je sve drukčije...‘ [alias] => spica-je-sezone-a-slobodnih-mjesta-u-makarskim-apartmanima-uglavnom-ima-napretek-ove-godine-je-sve-drukcije [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Špica je turističke sezone, a slobodnih mjesta na plažama i u apartmanima ima napretek. Veliki broj iznajmljivača na Makarskoj rivijeri žali se na rupe u kalendaru, no Tonkica Franić iz Baške Vode kaže da joj je ovo najbolja sezona dosad.

- Iako je kuća udaljena 400 metara od mora, gosti su nam počeli dolaziti još početkom lipnja, a puni smo do kraja kolovoza. Cijene nisu visoke, smatram da za to nemamo ni uvjete, pa četverokrevetni apartman košta između 60 i 80 eura za noć, ovisno o datumu.

Obitelj iz Slovačke nam dolazi već 12 godina zaredom, a u takvim smo odnosima da posjećuju i grob moje majke. Gospođa Ahira iz Sarajeva  je kod nas dva puta godišnje, u lipnju i rujnu, te je naša stalna gošća više od deset godina. Prošlog ljeta nisam imala mjesta kod sebe pa sam joj našla apartman u Krvavici, 200 metara od mora. Kuka Ahira kako joj je more daleko, a ja se čudim jer je bliže nego moj apartman.

- Drugo je to! Kod tebe sam doma! - kaže mi Ahira.

Takve stvari me dirnu. Ja uistinu volim svoje goste i uživam komunicirajući s njima. Jako pazim na higijenu i urednost, ne škrtarim s ručnicima, pa su čisti ručnici svim gostima  stalno na raspolaganju, što mnoge iznenadi. Nerijetko pripremam i večere zajedno s gostima. Sve kupim ja, a zaduženja rasporedimo; oni peku meso, ja pravim kolač, sve je opušteno i familijarno. Neke gošće su mi pomagale i u vrtu čupati korov - kaže Tonkica, čija su neposrednost i otvorenost najbolji doprinos već postojećoj turističkoj ponudi.

---

image

Špica je turističke sezone, a slobodnih mjesta na plažama i u apartmanima ima napretek

Ivo Ravlić/Cropix
---

Vila Rubčić nalazi se u samom centru Makarske, a vlasnik Ivan Rubčić zadovoljan je sezonom, no ne krije nezadovoljstvo turističkom strategijom koje, po njegovom mišljenju, već desetljećima gotovo da i nema.

- Ovogodišnja sezona, što se popunjenosti tiče, nam je otprilike jednaka kao i prošla, ali pričajući s iznajmljivačima i ugostiteljima, rekao bih da je 20 posto lošija nego lani. Situacija s last minute bookingom i popunjavanjem rupa u kalendaru pokazuje značajnije razlike u odnosu na lani.  Prošle godine između 15. srpnja i 15. kolovoza ste mogli bubnuti bilo koju cijenu na booking.com-u i sve bi se odmah iznajmilo.

Ove godine je drukčije. Ja svoje cijene za last minute termine korigiram prema hotelskim cijenama, a hotel "Biokovo" danas nudi noćenje s doručkom za četiri osobe po cijeni od 278 eura. Lanjska cijena za istu uslugu u ovom periodu je bila oko 450 eura. Osim toga, svake sezone je sve više apartmana u ponudi, što nije dobro ni za koga.

Novi apartmani u novim zgradama imaju goste oko 6-7 tjedana kroz sezonu, što dovodi do toga da čim prođe špica i malo se isprazni grad, odjednom u ponudi imate more apartmana po nižim cijenama jer se ide po principu "daj šta daš".

Makarska, nažalost, više ne može biti destinacija za elitni turizam. Mogla je to postati prije 15 godina da je bilo prave strategije, no sada bi trebalo ići u pravcu da budemo destinacija za goste od visoke 3 ili 4 zvjezdice u privatnom smještaju. Za veće kategorizacije nemamo sadržaja, odnosno gosti nemaju na što potrošiti novac kod nas.

Nervira me i medijska hajka na male iznajmljivače jer ispada da su svi problemi u turizmu prisutni zbog nekog Ante koji je odlučio povisiti cijenu svog smještaja za 20 posto. To je smiješno. Tržište je neumoljivo i Ante će ubrzo i sam vidjeti je li bio u pravu. Ja sam cijene  podigao u razini inflacije i to se pokazalo primjerenim - kaže nam Ivan.

---

image

Na što naši gosti najčešće troše novac i jesu li im cijene visoke, rekli su nam oni sami

Ivo Ravlić/Cropix
---

Cijene je minimalno digla i Petra Radalj, koja iznajmljuje apartmane u obiteljskoj kući u centru Makarske, a preko aplikacije booking.com tri noćenja u četverokrevetnom apartmanu koštaju 330 eura.

- Nisam dizala cijene, osim u kolovozu, i to za desetak eura, a gosti su mi uglavnom Poljaci, Mađari i naši ljudi koji rade u inozemstvu. Nismo imali značajnijih problema jer je većina gostiju uredna i ne pravi buku. Uvijek sebi kažem da neću primati goste s kućnim ljubimcima, ali i ove godine sam popustila. Primila sam gosta s tri psa, a  nakon njega mi dolaze gosti koje sam primila prošle godine prvi put, i to zato jer ih nitko nije htio primiti s obzirom da su imali psa i mačku.

Slomila sam se čisteći nakon njih, ali bilo mi ih je žao. Znali su i sami to cijeniti, pa sam dobila ružu i 50 eura bonusa. Većina gostiju ostavi uredno za sobom, no ove godine sam preko bookinga imala jedan odvratan slučaj jer su mi gosti začepili zahodsku školjku. U drugu ruku, imala sam i goste koji su sami oprali i osušili posteljinu. Svega se nagledate u ovom poslu, i dobroga i lošega - kaže Petra.

Na što naši gosti najčešće troše novac i jesu li im cijene visoke, rekli su nam oni sami.

- Smješteni smo u hotelu "Maritimo". Cijena smještaja je poprilično visoka, no s tim smo računali. Plaćamo 250 eura dnevno za sobu s pogledom na more, a u Makarskoj smo deset dana. Najviše nam se sviđaju hrana i more. Restorani su super kvalitetni, hrana je ukusna i svaki dan jedemo vani, pa najviše novca trošimo na obroke. Ne znam koji je omjer cijene i kvalitete za vaše prilike, no za nas su cijene u restoranima povoljne. Došli smo iz Norveške u Makarsku prvenstveno zbog mora i sunca, ostalog sadržaja i nema u ponudi, no nama i ne treba. Prema viđenom, ovdje se dobro živi - kažu nam Greta i Harold.

---

image

Greta i Harold iz Norveške

Ivo Ravlic/Cropix
---

Klara i Marko u Makarskoj su tek jedan dan, a došli su mini kruzerom Adriatic Princess.

- Živimo u Ivanić Gradu pokraj Zagreba i ovo nam je prvi put da smo u južnoj Dalmaciji. Odlučili smo se na krstarenje brodom tako da što više toga vidimo i zasad smo oduševljeni. Posjetili smo Korčulu, Dubrovnik, Mljet i Hvar, a cijena od 1000 eura po osobi za osam dana nam se učinila prihvatljivom. U cijenu su uključeni hrana i smještaj, a  kabine su komforne, poput hotelskih soba. Na brodu imamo sve potrebno, pa novac trošimo na suvenire, sladoled ili poneko piće - rekli su nam Klara i Marko, koji su svoje ljetovanje rezervirali preko turističke agencije.

---

image

Karla i Marko iz Ivanić Grada

Ivo Ravlić/Cropix
---

Za razliku od njih, obitelj iz Maribora je u Makarsku stigla u vlastitom aranžmanu.

- Nismo ništa unaprijed rezervirali, već smo išli na blef, nadajući se da možemo pronaći adekvatan smještaj na licu mjesta. Našli smo apartman za 100 eura, što nam je prihvatljivo jer su cijene slične kao i u Sloveniji. Namjeravali smo ići na Skywalk, no rečeno nam je da ne možemo bez prethodne internetske najave. To mi se ne sviđa jer volimo putovati neopterećeno. Želimo doći i kupiti kartu na rampi u vrijeme kad nama odgovara, pa na kraju nismo išli na Biokovo - kaže nam Ivan.

Njegovoj kćeri Elviri se najviše sviđa more, a supruzi Klaudiji more i sladoled. Kugla sladoleda od 2 eura im nije skupa niti su na osnovi nje prilagođavali budžet.

---

image

Ivan, Elvira i Klaudija iz Slovenije

Ivo Ravlić/Cropix
---


Slušajući naš razgovor, u priču se ubacio i jedan iznajmljivač-ugostitelj koji je želio ostati anoniman.

- Prije desetak dana Apfel je bez ikakve najave u srcu sezone digao cijene nabave ugostiteljima, pa je tako Heineken bio 1,18 eura, a sad je 1,70 eura. Poučeni takvim iskustvom, ugostitelji već početkom sezone moraju povisiti cijene u kafićima i restoranima. O apartmanima neću ni govoriti; postoje klik-klak kauči od iverice koji se iznajmljuju kao krevet, a imate i krevet od punog drva s udobnim madracem, a cijena im je ista.

Kako se smeće može prodavati pod vrhunski luksuz? Upravo oni koji nude smeće se najčešće čude što su prazni! Čekaju zadnji čas da oderu gosta, pa kad im ne uspije - kukaju! - bijesan je pedesetogodišnji  Makaranin.

Rupe u kalendaru često su posljedica rupa u zakonu, a Makarska je zbog takvih rupa odavno u minusu. Mogli smo biti krevet s udobnim madracem, a postali smo klik-klak kauč kojem ni prekrivač više ne pomaže.

---

image

Makarska, nažalost, više ne može biti destinacija za elitni turizam. Mogla je to postati prije 15 godina da je bilo prave strategije...

Ivo Ravlić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rupe u kalendaru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => rupe u kalendaru 2 0 7680 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-31 09:37:35 [created_by] => 3176 [created_by_alias] => Dada Batinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-01 09:10:50 [modified_by] => 3176 [publish_up] => 2023-08-01 05:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Špica je sezone, a slobodnih mjesta u makarskim apartmanima (uglavnom) ima napretek: 'Ove godine je sve drukčije...' [metakey] => makarska, iznajmljivači, turistička sezona [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/31\/11253965.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/31\/25356780.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/31\/25356779.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/31\/25356777.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/31\/25356580.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/31\/25356578.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/31\/25356575.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/31\/11253969.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravlic\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Veliki broj iznajmljiva\u010da na Makarskoj rivijeri\u00a0\u017eali se na rupe u kalendaru<\/p>","

Ivan, Elvira i Klaudija iz Slovenije<\/p>","

Karla i Marko iz Ivani\u0107 Grada<\/p>","

Greta i Harold iz Norve\u0161ke<\/p>","

Na \u0161to na\u0161i gosti naj\u010de\u0161\u0107e tro\u0161e novac i jesu li im cijene visoke, rekli su nam oni sami<\/p>","

Makarska, na\u017ealost, vi\u0161e ne mo\u017ee biti destinacija za elitni turizam. Mogla je to postati prije 15 godina da je bilo prave strategije...<\/p>","

\u0160pica je turisti\u010dke sezone, a slobodnih mjesta na pla\u017eama i u apartmanima ima napretek<\/p>","

Veliki broj iznajmljiva\u010da na Makarskoj rivijeri\u00a0\u017eali se na rupe u kalendaru<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_11253965_1920.jpg":"1920x1080","k_11253965_1280.jpg":"1280x1280","k_11253965_1024.jpg":"1024x1024","k_11253965_640.jpg":"640x640","k_11253965_480.jpg":"480x480","k_11253965_340.jpg":"340x340","k_11253965_220.jpg":"220x220","o_11253965_1280.jpg":"1280x853","o_11253965_1024.jpg":"1024x682","o_11253965_640.jpg":"640x426","o_11253965_480.jpg":"480x320","o_11253965_340.jpg":"340x226","o_11253965_220.jpg":"220x146","h_11253965_1280.jpg":"1280x854","h_11253965_1024.jpg":"1024x683","h_11253965_640.jpg":"640x427","h_11253965_480.jpg":"480x320","h_11253965_340.jpg":"340x227","h_11253965_220.jpg":"220x147","pp_11253965_1280.jpg":"1280x1628","pp_11253965_1024.jpg":"1024x1303","pp_11253965_640.jpg":"640x814","pp_11253965_480.jpg":"480x611","pp_11253965_340.jpg":"340x432","pp_11253965_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25356780_1920.jpg":"1920x1080","k_25356780_1280.jpg":"1280x1280","k_25356780_1024.jpg":"1024x1024","k_25356780_640.jpg":"640x640","k_25356780_480.jpg":"480x480","k_25356780_340.jpg":"340x340","k_25356780_220.jpg":"220x220","o_25356780_1280.jpg":"1280x853","o_25356780_1024.jpg":"1024x682","o_25356780_640.jpg":"640x426","o_25356780_480.jpg":"480x320","o_25356780_340.jpg":"340x226","o_25356780_220.jpg":"220x146","h_25356780_1280.jpg":"1280x854","h_25356780_1024.jpg":"1024x683","h_25356780_640.jpg":"640x427","h_25356780_480.jpg":"480x320","h_25356780_340.jpg":"340x227","h_25356780_220.jpg":"220x147","pp_25356780_1280.jpg":"1280x1628","pp_25356780_1024.jpg":"1024x1303","pp_25356780_640.jpg":"640x814","pp_25356780_480.jpg":"480x611","pp_25356780_340.jpg":"340x432","pp_25356780_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25356779_1920.jpg":"1920x1080","k_25356779_1280.jpg":"1280x1280","k_25356779_1024.jpg":"1024x1024","k_25356779_640.jpg":"640x640","k_25356779_480.jpg":"480x480","k_25356779_340.jpg":"340x340","k_25356779_220.jpg":"220x220","o_25356779_1280.jpg":"1280x853","o_25356779_1024.jpg":"1024x682","o_25356779_640.jpg":"640x426","o_25356779_480.jpg":"480x320","o_25356779_340.jpg":"340x226","o_25356779_220.jpg":"220x146","h_25356779_1280.jpg":"1280x854","h_25356779_1024.jpg":"1024x683","h_25356779_640.jpg":"640x427","h_25356779_480.jpg":"480x320","h_25356779_340.jpg":"340x227","h_25356779_220.jpg":"220x147","pp_25356779_1280.jpg":"1280x1628","pp_25356779_1024.jpg":"1024x1303","pp_25356779_640.jpg":"640x814","pp_25356779_480.jpg":"480x611","pp_25356779_340.jpg":"340x432","pp_25356779_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25356777_1920.jpg":"1920x1080","k_25356777_1280.jpg":"1280x1280","k_25356777_1024.jpg":"1024x1024","k_25356777_640.jpg":"640x640","k_25356777_480.jpg":"480x480","k_25356777_340.jpg":"340x340","k_25356777_220.jpg":"220x220","o_25356777_1280.jpg":"1280x853","o_25356777_1024.jpg":"1024x682","o_25356777_640.jpg":"640x426","o_25356777_480.jpg":"480x320","o_25356777_340.jpg":"340x226","o_25356777_220.jpg":"220x146","h_25356777_1280.jpg":"1280x854","h_25356777_1024.jpg":"1024x683","h_25356777_640.jpg":"640x427","h_25356777_480.jpg":"480x320","h_25356777_340.jpg":"340x227","h_25356777_220.jpg":"220x147","pp_25356777_1280.jpg":"1280x1628","pp_25356777_1024.jpg":"1024x1303","pp_25356777_640.jpg":"640x814","pp_25356777_480.jpg":"480x611","pp_25356777_340.jpg":"340x432","pp_25356777_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25356580_1920.jpg":"1920x1080","k_25356580_1280.jpg":"1280x1280","k_25356580_1024.jpg":"1024x1024","k_25356580_640.jpg":"640x640","k_25356580_480.jpg":"480x480","k_25356580_340.jpg":"340x340","k_25356580_220.jpg":"220x220","o_25356580_1280.jpg":"1280x853","o_25356580_1024.jpg":"1024x682","o_25356580_640.jpg":"640x426","o_25356580_480.jpg":"480x320","o_25356580_340.jpg":"340x226","o_25356580_220.jpg":"220x146","h_25356580_1280.jpg":"1280x854","h_25356580_1024.jpg":"1024x683","h_25356580_640.jpg":"640x427","h_25356580_480.jpg":"480x320","h_25356580_340.jpg":"340x227","h_25356580_220.jpg":"220x147","pp_25356580_1280.jpg":"1280x1628","pp_25356580_1024.jpg":"1024x1303","pp_25356580_640.jpg":"640x814","pp_25356580_480.jpg":"480x611","pp_25356580_340.jpg":"340x432","pp_25356580_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25356578_1920.jpg":"1920x1080","k_25356578_1280.jpg":"1280x1280","k_25356578_1024.jpg":"1024x1024","k_25356578_640.jpg":"640x640","k_25356578_480.jpg":"480x480","k_25356578_340.jpg":"340x340","k_25356578_220.jpg":"220x220","o_25356578_1280.jpg":"1280x853","o_25356578_1024.jpg":"1024x682","o_25356578_640.jpg":"640x426","o_25356578_480.jpg":"480x320","o_25356578_340.jpg":"340x226","o_25356578_220.jpg":"220x146","h_25356578_1280.jpg":"1280x854","h_25356578_1024.jpg":"1024x683","h_25356578_640.jpg":"640x427","h_25356578_480.jpg":"480x320","h_25356578_340.jpg":"340x227","h_25356578_220.jpg":"220x147","pp_25356578_1280.jpg":"1280x1628","pp_25356578_1024.jpg":"1024x1303","pp_25356578_640.jpg":"640x814","pp_25356578_480.jpg":"480x611","pp_25356578_340.jpg":"340x432","pp_25356578_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25356575_1920.jpg":"1920x1080","k_25356575_1280.jpg":"1280x1280","k_25356575_1024.jpg":"1024x1024","k_25356575_640.jpg":"640x640","k_25356575_480.jpg":"480x480","k_25356575_340.jpg":"340x340","k_25356575_220.jpg":"220x220","o_25356575_1280.jpg":"1280x853","o_25356575_1024.jpg":"1024x682","o_25356575_640.jpg":"640x426","o_25356575_480.jpg":"480x320","o_25356575_340.jpg":"340x226","o_25356575_220.jpg":"220x146","h_25356575_1280.jpg":"1280x854","h_25356575_1024.jpg":"1024x683","h_25356575_640.jpg":"640x427","h_25356575_480.jpg":"480x320","h_25356575_340.jpg":"340x227","h_25356575_220.jpg":"220x147","pp_25356575_1280.jpg":"1280x1628","pp_25356575_1024.jpg":"1024x1303","pp_25356575_640.jpg":"640x814","pp_25356575_480.jpg":"480x611","pp_25356575_340.jpg":"340x432","pp_25356575_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_11253969_1920.jpg":"1920x1080","k_11253969_1280.jpg":"1280x1280","k_11253969_1024.jpg":"1024x1024","k_11253969_640.jpg":"640x640","k_11253969_480.jpg":"480x480","k_11253969_340.jpg":"340x340","k_11253969_220.jpg":"220x220","o_11253969_1280.jpg":"1280x853","o_11253969_1024.jpg":"1024x682","o_11253969_640.jpg":"640x426","o_11253969_480.jpg":"480x320","o_11253969_340.jpg":"340x226","o_11253969_220.jpg":"220x146","h_11253969_1280.jpg":"1280x854","h_11253969_1024.jpg":"1024x683","h_11253969_640.jpg":"640x427","h_11253969_480.jpg":"480x320","h_11253969_340.jpg":"340x227","h_11253969_220.jpg":"220x147","pp_11253969_1280.jpg":"1280x1628","pp_11253969_1024.jpg":"1024x1303","pp_11253969_640.jpg":"640x814","pp_11253969_480.jpg":"480x611","pp_11253969_340.jpg":"340x432","pp_11253969_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38077287 Threads: 4 Questions: 7078633557 Slow queries: 3296293 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607862743 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/spica-je-sezone-a-slobodnih-mjesta-u-makarskim-apartmanima-uglavnom-ima-napretek-ove-godine-je-sve-drukcije-1311335 [printLink] => /dalmacija/obala/spica-je-sezone-a-slobodnih-mjesta-u-makarskim-apartmanima-uglavnom-ima-napretek-ove-godine-je-sve-drukcije-1311335?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 390794 [name] => Makarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska [link] => /tag/makarska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 491414 [name] => iznajmljivaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => iznajmljivaci [link] => /tag/iznajmljivaci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 400083 [name] => turistička sezona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turisticka-sezona [link] => /tag/turisticka-sezona ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rupe u kalendaru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Špica je sezone, a slobodnih mjesta u makarskim apartmanima (uglavnom) ima napretek: ‘Ove godine je sve drukčije...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3176 [name] => Martina Mrčić Radić [username] => martina-mr-i-radi [email] => martina-mr-i-radi@sd.hr [password] => $2y$10$NyChl7Amd1UverVFojT/XOEJQh0W8PmiqWG4j/YsoBk0OV39V5CCe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/martina-mrcic-radic-3176 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1694 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/878252207cd44a0098f1b04f91f31c8f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/11253965.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix [mainImageDesc] =>

Veliki broj iznajmljivača na Makarskoj rivijeri žali se na rupe u kalendaru

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/11253965.jpg [title] =>

Veliki broj iznajmljivača na Makarskoj rivijeri žali se na rupe u kalendaru

Ivo Ravlić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25356780.jpg [title] =>

Ivan, Elvira i Klaudija iz Slovenije

Ivo Ravlić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25356779.jpg [title] =>

Karla i Marko iz Ivanić Grada

Ivo Ravlić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25356777.jpg [title] =>

Greta i Harold iz Norveške

Ivo Ravlic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25356580.jpg [title] =>

Na što naši gosti najčešće troše novac i jesu li im cijene visoke, rekli su nam oni sami

Ivo Ravlić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25356578.jpg [title] =>

Makarska, nažalost, više ne može biti destinacija za elitni turizam. Mogla je to postati prije 15 godina da je bilo prave strategije...

Ivo Ravlić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25356575.jpg [title] =>

Špica je turističke sezone, a slobodnih mjesta na plažama i u apartmanima ima napretek

Ivo Ravlić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/11253969.jpg [title] =>

Veliki broj iznajmljivača na Makarskoj rivijeri žali se na rupe u kalendaru

Ivo Ravlić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Špica je turističke sezone, a slobodnih mjesta na plažama i u apartmanima ima napretek. Veliki broj iznajmljivača na Makarskoj rivijeri žali se na rupe u kalendaru, no Tonkica Franić iz Baške Vode kaže da joj je ovo najbolja sezona dosad.

- Iako je kuća udaljena 400 metara od mora, gosti su nam počeli dolaziti još početkom lipnja, a puni smo do kraja kolovoza. Cijene nisu visoke, smatram da za to nemamo ni uvjete, pa četverokrevetni apartman košta između 60 i 80 eura za noć, ovisno o datumu.

Obitelj iz Slovačke nam dolazi već 12 godina zaredom, a u takvim smo odnosima da posjećuju i grob moje majke. Gospođa Ahira iz Sarajeva  je kod nas dva puta godišnje, u lipnju i rujnu, te je naša stalna gošća više od deset godina. Prošlog ljeta nisam imala mjesta kod sebe pa sam joj našla apartman u Krvavici, 200 metara od mora. Kuka Ahira kako joj je more daleko, a ja se čudim jer je bliže nego moj apartman.

- Drugo je to! Kod tebe sam doma! - kaže mi Ahira.

Takve stvari me dirnu. Ja uistinu volim svoje goste i uživam komunicirajući s njima. Jako pazim na higijenu i urednost, ne škrtarim s ručnicima, pa su čisti ručnici svim gostima  stalno na raspolaganju, što mnoge iznenadi. Nerijetko pripremam i večere zajedno s gostima. Sve kupim ja, a zaduženja rasporedimo; oni peku meso, ja pravim kolač, sve je opušteno i familijarno. Neke gošće su mi pomagale i u vrtu čupati korov - kaže Tonkica, čija su neposrednost i otvorenost najbolji doprinos već postojećoj turističkoj ponudi.

---

image

Špica je turističke sezone, a slobodnih mjesta na plažama i u apartmanima ima napretek

Ivo Ravlić/Cropix
---

Vila Rubčić nalazi se u samom centru Makarske, a vlasnik Ivan Rubčić zadovoljan je sezonom, no ne krije nezadovoljstvo turističkom strategijom koje, po njegovom mišljenju, već desetljećima gotovo da i nema.

- Ovogodišnja sezona, što se popunjenosti tiče, nam je otprilike jednaka kao i prošla, ali pričajući s iznajmljivačima i ugostiteljima, rekao bih da je 20 posto lošija nego lani. Situacija s last minute bookingom i popunjavanjem rupa u kalendaru pokazuje značajnije razlike u odnosu na lani.  Prošle godine između 15. srpnja i 15. kolovoza ste mogli bubnuti bilo koju cijenu na booking.com-u i sve bi se odmah iznajmilo.

Ove godine je drukčije. Ja svoje cijene za last minute termine korigiram prema hotelskim cijenama, a hotel "Biokovo" danas nudi noćenje s doručkom za četiri osobe po cijeni od 278 eura. Lanjska cijena za istu uslugu u ovom periodu je bila oko 450 eura. Osim toga, svake sezone je sve više apartmana u ponudi, što nije dobro ni za koga.

Novi apartmani u novim zgradama imaju goste oko 6-7 tjedana kroz sezonu, što dovodi do toga da čim prođe špica i malo se isprazni grad, odjednom u ponudi imate more apartmana po nižim cijenama jer se ide po principu "daj šta daš".

Makarska, nažalost, više ne može biti destinacija za elitni turizam. Mogla je to postati prije 15 godina da je bilo prave strategije, no sada bi trebalo ići u pravcu da budemo destinacija za goste od visoke 3 ili 4 zvjezdice u privatnom smještaju. Za veće kategorizacije nemamo sadržaja, odnosno gosti nemaju na što potrošiti novac kod nas.

Nervira me i medijska hajka na male iznajmljivače jer ispada da su svi problemi u turizmu prisutni zbog nekog Ante koji je odlučio povisiti cijenu svog smještaja za 20 posto. To je smiješno. Tržište je neumoljivo i Ante će ubrzo i sam vidjeti je li bio u pravu. Ja sam cijene  podigao u razini inflacije i to se pokazalo primjerenim - kaže nam Ivan.

---

image

Na što naši gosti najčešće troše novac i jesu li im cijene visoke, rekli su nam oni sami

Ivo Ravlić/Cropix
---

Cijene je minimalno digla i Petra Radalj, koja iznajmljuje apartmane u obiteljskoj kući u centru Makarske, a preko aplikacije booking.com tri noćenja u četverokrevetnom apartmanu koštaju 330 eura.

- Nisam dizala cijene, osim u kolovozu, i to za desetak eura, a gosti su mi uglavnom Poljaci, Mađari i naši ljudi koji rade u inozemstvu. Nismo imali značajnijih problema jer je većina gostiju uredna i ne pravi buku. Uvijek sebi kažem da neću primati goste s kućnim ljubimcima, ali i ove godine sam popustila. Primila sam gosta s tri psa, a  nakon njega mi dolaze gosti koje sam primila prošle godine prvi put, i to zato jer ih nitko nije htio primiti s obzirom da su imali psa i mačku.

Slomila sam se čisteći nakon njih, ali bilo mi ih je žao. Znali su i sami to cijeniti, pa sam dobila ružu i 50 eura bonusa. Većina gostiju ostavi uredno za sobom, no ove godine sam preko bookinga imala jedan odvratan slučaj jer su mi gosti začepili zahodsku školjku. U drugu ruku, imala sam i goste koji su sami oprali i osušili posteljinu. Svega se nagledate u ovom poslu, i dobroga i lošega - kaže Petra.

Na što naši gosti najčešće troše novac i jesu li im cijene visoke, rekli su nam oni sami.

- Smješteni smo u hotelu "Maritimo". Cijena smještaja je poprilično visoka, no s tim smo računali. Plaćamo 250 eura dnevno za sobu s pogledom na more, a u Makarskoj smo deset dana. Najviše nam se sviđaju hrana i more. Restorani su super kvalitetni, hrana je ukusna i svaki dan jedemo vani, pa najviše novca trošimo na obroke. Ne znam koji je omjer cijene i kvalitete za vaše prilike, no za nas su cijene u restoranima povoljne. Došli smo iz Norveške u Makarsku prvenstveno zbog mora i sunca, ostalog sadržaja i nema u ponudi, no nama i ne treba. Prema viđenom, ovdje se dobro živi - kažu nam Greta i Harold.

---

image

Greta i Harold iz Norveške

Ivo Ravlic/Cropix
---

Klara i Marko u Makarskoj su tek jedan dan, a došli su mini kruzerom Adriatic Princess.

- Živimo u Ivanić Gradu pokraj Zagreba i ovo nam je prvi put da smo u južnoj Dalmaciji. Odlučili smo se na krstarenje brodom tako da što više toga vidimo i zasad smo oduševljeni. Posjetili smo Korčulu, Dubrovnik, Mljet i Hvar, a cijena od 1000 eura po osobi za osam dana nam se učinila prihvatljivom. U cijenu su uključeni hrana i smještaj, a  kabine su komforne, poput hotelskih soba. Na brodu imamo sve potrebno, pa novac trošimo na suvenire, sladoled ili poneko piće - rekli su nam Klara i Marko, koji su svoje ljetovanje rezervirali preko turističke agencije.

---

image

Karla i Marko iz Ivanić Grada

Ivo Ravlić/Cropix
---

Za razliku od njih, obitelj iz Maribora je u Makarsku stigla u vlastitom aranžmanu.

- Nismo ništa unaprijed rezervirali, već smo išli na blef, nadajući se da možemo pronaći adekvatan smještaj na licu mjesta. Našli smo apartman za 100 eura, što nam je prihvatljivo jer su cijene slične kao i u Sloveniji. Namjeravali smo ići na Skywalk, no rečeno nam je da ne možemo bez prethodne internetske najave. To mi se ne sviđa jer volimo putovati neopterećeno. Želimo doći i kupiti kartu na rampi u vrijeme kad nama odgovara, pa na kraju nismo išli na Biokovo - kaže nam Ivan.

Njegovoj kćeri Elviri se najviše sviđa more, a supruzi Klaudiji more i sladoled. Kugla sladoleda od 2 eura im nije skupa niti su na osnovi nje prilagođavali budžet.

---

image

Ivan, Elvira i Klaudija iz Slovenije

Ivo Ravlić/Cropix
---


Slušajući naš razgovor, u priču se ubacio i jedan iznajmljivač-ugostitelj koji je želio ostati anoniman.

- Prije desetak dana Apfel je bez ikakve najave u srcu sezone digao cijene nabave ugostiteljima, pa je tako Heineken bio 1,18 eura, a sad je 1,70 eura. Poučeni takvim iskustvom, ugostitelji već početkom sezone moraju povisiti cijene u kafićima i restoranima. O apartmanima neću ni govoriti; postoje klik-klak kauči od iverice koji se iznajmljuju kao krevet, a imate i krevet od punog drva s udobnim madracem, a cijena im je ista.

Kako se smeće može prodavati pod vrhunski luksuz? Upravo oni koji nude smeće se najčešće čude što su prazni! Čekaju zadnji čas da oderu gosta, pa kad im ne uspije - kukaju! - bijesan je pedesetogodišnji  Makaranin.

Rupe u kalendaru često su posljedica rupa u zakonu, a Makarska je zbog takvih rupa odavno u minusu. Mogli smo biti krevet s udobnim madracem, a postali smo klik-klak kauč kojem ni prekrivač više ne pomaže.

---

image

Makarska, nažalost, više ne može biti destinacija za elitni turizam. Mogla je to postati prije 15 godina da je bilo prave strategije...

Ivo Ravlić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlic/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix
Ivo Ravlić/Cropix

Veliki broj iznajmljivača na Makarskoj rivijeri žali se na rupe u kalendaru

Ivo Ravlić/Cropix

Ivan, Elvira i Klaudija iz Slovenije

Ivo Ravlić/Cropix

Karla i Marko iz Ivanić Grada

Ivo Ravlic/Cropix

Greta i Harold iz Norveške

Ivo Ravlić/Cropix

Na što naši gosti najčešće troše novac i jesu li im cijene visoke, rekli su nam oni sami

Ivo Ravlić/Cropix

Makarska, nažalost, više ne može biti destinacija za elitni turizam. Mogla je to postati prije 15 godina da je bilo prave strategije...

Ivo Ravlić/Cropix

Špica je turističke sezone, a slobodnih mjesta na plažama i u apartmanima ima napretek

Ivo Ravlić/Cropix

Veliki broj iznajmljivača na Makarskoj rivijeri žali se na rupe u kalendaru

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/spica-je-sezone-a-slobodnih-mjesta-u-makarskim-apartmanima-uglavnom-ima-napretek-ove-godine-je-sve-drukcije-1311335 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=653e68d35cd3164b455060c2d70044102bb981bb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0pica+je+sezone%2C+a+slobodnih+mjesta+u+makarskim+apartmanima+%28uglavnom%29+ima+napretek%3A+%E2%80%98Ove+godine+je+sve+druk%C4%8Dije...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fspica-je-sezone-a-slobodnih-mjesta-u-makarskim-apartmanima-uglavnom-ima-napretek-ove-godine-je-sve-drukcije-1311335 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fspica-je-sezone-a-slobodnih-mjesta-u-makarskim-apartmanima-uglavnom-ima-napretek-ove-godine-je-sve-drukcije-1311335 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rupe u kalendaru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Obalarupe u kalendaru

Špica je sezone, a slobodnih mjesta u makarskim apartmanima (uglavnom) ima napretek: ‘Ove godine je sve drukčije...‘

Piše Dada Batinić
1. kolovoza 2023. - 07:35

Špica je turističke sezone, a slobodnih mjesta na plažama i u apartmanima ima napretek. Veliki broj iznajmljivača na Makarskoj rivijeri žali se na rupe u kalendaru, no Tonkica Franić iz Baške Vode kaže da joj je ovo najbolja sezona dosad.

- Iako je kuća udaljena 400 metara od mora, gosti su nam počeli dolaziti još početkom lipnja, a puni smo do kraja kolovoza. Cijene nisu visoke, smatram da za to nemamo ni uvjete, pa četverokrevetni apartman košta između 60 i 80 eura za noć, ovisno o datumu.

Obitelj iz Slovačke nam dolazi već 12 godina zaredom, a u takvim smo odnosima da posjećuju i grob moje majke. Gospođa Ahira iz Sarajeva  je kod nas dva puta godišnje, u lipnju i rujnu, te je naša stalna gošća više od deset godina. Prošlog ljeta nisam imala mjesta kod sebe pa sam j...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 06:33