StoryEditor
Obalasporno vlasništvo

Slučaj Vruja: Stipe Latković ima dozvolu Općinskog komiteta iz 1984. godine! Vlasnički list? Ma dajte...

Piše Vinko Vuković
2. ožujka 2021. - 15:03
Poduzetnik Stipe Latković bespravno je izgradio put do plaže, a sada s nadležnima vodi bitku oko koncesije za plažu pred objektom na VrujiJakov Prkić/Cropix

Danas otvaramo novo poglavlje o bespravnoj gradnji na Vruji. Zanimljivo je, vjerujte, kao i prethodna dva, a možda i još zanimljivije.

Podsjetimo, u prvom smo se poglavlju bavili pristupnom cestom koju je investitor, a riječ je o tvrtki "Point Split" vlasnika Stipe Latkovića, mimo svih zakona izgradio na Dupcima, u uvali koju, također mimo svih zakona, smatra svojom.

U drugom smo poglavlju razmatrali činjenicu koja kaže da Stipe Latković, odnosno njegova tvrtka "Point Split", uopće nije vlasnik resorta na Vruji – do kojega vodi bespravno izgrađena cesta – te da se godinama lažno predstavlja, pri čemu mu velikodušnu podršku daje država, koja je stvarni vlasnik i zemljišta i objekta koje Latković godinama eksploatira.

U trećem poglavlju pokušat ćemo pak objasniti tko je, kada, zašto i kako Stipi Latkoviću dao dozvolu za turističku djelatnost a da on nikome nije pokazao vlasnički list, to jest papir nužan za dobivanje ikakve rentijerske dozvole, što znaju svi koji su na tržište pokušali staviti iti sobičak.

Bez vlasničkog lista

Latković, naravno, vlasnički list nije ni mogao pokazati kad ga nema. On, naime, kako smo pokazali u drugom poglavlju, još uvijek glasi na Republiku Hrvatsku, našu majku zemlju koja čini sve da svojim poduzetnim sinovima, od milja tajkunima, ne bude maćeha.

Išli smo redom u potrazi za odgovorima, kuc-kuc na vrata Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, kuc-kuc na vrata Ministarstva turizma i sporta, kuc-kuc na vrata Županije splitsko-dalmatinske.

Prvo su otvorili u Županiji. Izvolite, kako vam možemo pomoći? Recite, molim vas, tko je, kada, zašto i kako dao dozvolu tvrtki "Point Split" za turističku djelatnost na Vruji?

Nakon što im je trebalo nekoliko dana da se saberu, stigao je opširan pisani odgovor iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo. Uvodni dio nećemo vam citirati jer je riječ o ponavljanju fakata iz prvog poglavlja. Odnosi se to na koncesiju za plažu pred objektom na Vruji. Ukratko: koncesija je oduzeta, Latković se žalio Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture pa mu je koncesija vraćena, bez prava Županiji da se žali na to rješenje, nakon čega su oni pokrenuli spor pred Upravnim sudom u Splitu, koji je pak tužbu odbacio kao neosnovanu, dok se Vrhovni upravni sud RH o svemu još nije izjasnio.

image
Jakov Prkić/Cropix

Kako bilo, Županija će uskoro donijeti novu oduku o oduzimanju koncesije na plažu Stipi Latkoviću.

A sad slijedi zanimljiviji dio. Možda napokon saznamo tko je, kada, zašto i kako Latkoviću dao odobrenje da legalno zarađuje na tuđoj nekretnini.

U Županiji kažu kako nisu bili upoznati s vlasničkim pravima na objektu jer dio izvan pomorskog dobra nije u njihovoj nadležnosti, te otkrivaju kako je Ministarstvo turizma trgovačkom društvu "Point Split" izdalo rješenje za rad turističkog naselja "Resort grad vode i vjetra" na Vruji. Bilo je to 29. srpnja 2019. godine.

– Uporabljivost građevine u kojoj se nalazi ugostiteljski objekt dokazana je dozvolom za upotrebu izdanom od Općine Omiš, Općinskog komiteta za komunalno uređenje, od 22. 11. 1984. i rješenjem o izvedenom stanju izdanom od Županije splitsko-dalmatinske, Upravnog odjela za prostorno uređenje, od 9. 5. 2014. godine – navodi se u dopisu koji smo dobili iz Županije.

Na kraju dopisa pilatovski napominju kako rješenje o izvedenom stanju "nema pravnih učinaka na vlasništvo i druga stvarna prava na zgradi za koju je doneseno i zemljište na kojemu je ta zgrada izgrađena".

Ako ste ovaj citat iz dopisa brzo pročitali, sad ponovite čitanje malo sporije. Jeste li? Vidite, nije greška, uporabljivost građevine na Vruji Latković je dokazao dozvolom za upotrebu iz 1984. godine. Iz vremena, dakle, kad je Omiš bio jugoslavenska općina kojom su upravljali komiteti i kad objekt na Vruji, legalni državni objekt, nije sličio na ilegalno privatno zdanje koje se danas tamo nalazi.

Otkud mu zvjezdice

Vlasnički list, podrazumijeva se, Latkovića nitko nije pitao. Što će mu kad on ima dozvolu za upotrebu iz 1984. godine.

U Ministarstvu turizma i mora potvrdili su nam kako je tvrtki "Point Split" obavljanje ugostiteljske djelatnosti "u objektu vrste turističko naselje, kategorije tri zvjezdice" odobreno 29. srpnja 2019. godine, no prešućeno je otkud Latkoviću zvjezdice, odnosno tko je i na osnovi čega kategorizirao objekt na Vruji.

– Ugostitelj se poslovnim prostorom koristi na temelju ugovora o kupoprodaji nekretnine sklopljenog 17. prosinca 2001. godine između "Agrokora" d.d. (kao prodavatelja) i "Pointa Split" d.o.o. (kao kupca) – objašnjavaju u Ministarstvu turizma.

Dodaju kako je uporabljivost građevine dokazana već spomenutom dozvolom iz 1984. godine te rješenjem o izvedenom stanju iz 2014. godine. Vlasnički list, bez kojega je nemoguće dobiti kategorizaciju i dozvolu za iznajmljivanje, ne spominju.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine nije se očitovalo na naš upit. Prošao je čak i zakonski rok u kojemu nam moraju odgovoriti, ali ništa.

Briga ih, ne bi da je Vruja njihova.

image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2021 09:58