StoryEditorOCM
Obala‘SVE PO PRAVILIMA‘

Šibenska bolnica otkrila detalje o smrti mladog dalmatinskog liječnika: ‘Njegova partnerica odbila je savjet kolege‘

Piše Šibenski.hr
5. rujna 2023. - 12:47

Emotivna objava zaručnice, također liječnice, prerano preminulog šibenskog liječnika dr. Krešimira Crnogaće, odjeknula je u javnosti.

Splitska anesteziologinja dr. Sanja Ćosić opisala je njegove posljednje trenutke života, a koje su, kako je navela, obilježili strah i bolovi. Svojom je objavom potaknula lavinu reakcija stručne i šire javnosti te je još jednom otvorila pitanje bolne točke hrvatskog zdravstva - palijativne skrbi.

Poslala je i apel liječnicima u hrvatskim bolnicama da "ne budu neznalice, neliječnici i neljudi" te da olakšaju pacijentima u ovakvim situacijama. Kako je navela, u zadnjim trenucima Krešina života liječnici mu nisu davali dovoljno morfija i morala ih je preklinjati da mu pomognu. Nakon brojnih reakcija, oglasili su se i iz šibenske bolnice.

- Pacijent Krešimir Crnogaća, liječen zbog aktivne maligne bolesti u kliničkim bolnicama u Zagrebu zaprimljen je na Objedinjeni hitni prijem Opće bolnice Šibensko – kninske županije u srijedu, 29. kolovoza, u jutarnjim satima. Pacijent je došao zbog otežanog disanja.

U trenutku dolaska bio je bez ikakvih bolova. Tijekom hospitalizacije učinjene su neinvazivne dijagnostičke pretrage sukladno zdravstvenom stanju pacijenta. Tijekom boravka pacijent je primao analgetsku i oksigenoterapiju.

U večernjim satima zbog respiratornog pogoršanja konzultiran je anesteziolog koji je preporučio terapiju kisikom uz visoke protoke. Navedenu terapiju njegova partnerica je odbila i zatražila analgeziju kontinuiranom infuzijom morfija.

Nakon pogoršanja općeg statusa pacijenta uključena je dodatna analgetska terapija. Pacijent je u našoj bolnici liječen sukladno pravilima struke i kliničkim smjernicama, a preminuo je u četvrtak 30. kolovoza, iza ponoći, okružen članovima uže obitelji - navodi se u priopćenju iz Opće bolnice Šibensko-kninske županije.

Doktor Krešimir Crnogaća preminuo je u 39. godini života od karcinoma gušterače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 21:15