StoryEditorOCM
ObalaDRUGI PUT

Propao sastanak inicijative građana i Hrvatskih cesta o tunelu Kozjak; Grad Kaštela: ‘Ne pristajemo na manipuliranje‘

Piše Jakov Žarko
7. ožujka 2024. - 20:07

Dva desetljeća duga priča oko izgradnje tunela kroz Kozjak, a koja se opet aktualizirala zadnja dva mjeseca, niti nakon današnjeg sastanka na kome su se trebali naći predstavnici Grada Kaštela, Hrvatskih cesta i građana ujedinjenih u inicijativu "Spasimo Kozjak i Kaštela" nije dobila svoj epilog.

Nakon što je potvrđeno kako se neće održati Tematska sjednica Gradskog vijeća i to na zahtjev Hrvatskih cesta, propali su i zahtjevi oporbenih vijećnika u Gradskom vijeću Kaštela iz redova koalicije MOST-SDP, čini se kako ni današnji dogovoreni sastanak koji je bio zatvoren za predstavnike medija, nije imao posebnog učinka, jer na njemu nisu sudjelovali predstavnici inicijative građana koji su zahtijevali da ih na sastanak dođe sedam, dok su Hrvatske ceste dozvolile prisustvo njih četvero.

Građani na to nisu pristali, dogovoren je novi sastanak za 10 dana u splitskoj ispostavi HC-a, a hoće li on uroditi plodom - ostaje za vidjeti.

‘Iznimno važan projekt‘

Današnjem okupljanju nazočio je i predsjednik Uprave HC-a Josip Škorić koji je kazao kako građanska inicijativa nije pristala na njihove uvjete sastanka pa samim time jutros nisu ni nazočili sastanku.

image

Ante Sanader s prosvjednicima

Paun Paunović/Cropix

O cijeloj priči oglasili su se gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić.

- Kao što Vam je poznato, projekt izgradnje tunela kroz Kozjak je iznimno važan projekt prometne infrastrukture, strateški projekt Vlade RH.

Projektom se Kaštela spajaju sa zeleđem i otvara se prostor za povezivanje. Samim time grad Kaštela neće biti barijera nego poveznica primorskog pojasa i Zagore. Ova tema je stara preko 20 godina, za nju su ishođeni svi pravomoćni akti za realizaciju i to od strane nadležnih ministarstava.

S obzirom da je iskazana zabrinutost među dijelom građana oko ovog projekta, iste smo uvažili i pozvali na sastanak s Hrvatskim cestama koje su ujedno i naručitelj ovog projekta - kazao je gradonačelnik Ivanović i dodao kako su Grad Kaštela i Hrvatske ceste ispoštovali svoj dio dogovora u svezi sastanka, a na sastanku kao predstavnici građana, nažalost, nisu se pojavili već spomenuti zabrinuti građani nego predstavnici pojedinih političkih stranaka kao i bespravni graditelji na predmetnom području.

Udovičić je osudio bilo kakvu vrstu politikanstva u ovom slučaju.

- Ne pristajemo na ovakav način manipuliranja kako nama tako i ostatkom stanovništva našeg grada kojem i dalje bezuvjetno stojimo na raspolaganju, kako na ovu temu tako i na sve ostale. Ovaj tunel nije kraj nego početak ulaganja u prometnu infrastrukturu Kaštela, a daljnje planove i viziju promišljat ćemo uz razgovor upravo s građanima zainteresiranima za daljnji rad i napredak našeg grada - kazao je Udovičić.

‘Sve se krivo organiziralo‘

U ime građanske inicijative oglasio se Ante Garbati, predsjednik Mjesnog odbora Kaštel Kambelovac.

image

Ante Garbati, predsjednik MO Kaštel Kambelovac
 

Jakov Prkić/Cropix

- Sastanak nije uopće održan iz razloga što se ovo sve krivo organiziralo, da ne ulazim u velike detalje.

Gradonačelnik je rekao predstavnicima inicijative, nas sedmero, da su Hrvatske ceste postavile uvjet i da nas može ući samo četvero.

Na to nismo pristali jer smo složni bili u tome da naše zaključke sa odbora inicijative poštujemo gdje je dogovoreno da nas ide sedam.

Napravili smo koncept razgovora gdje smo željeli iznijeti svoje stavove. Mi smo nakon što smo vidjeli da nas sedam ne može na sastanak još ostali ispred vrata ureda gradonačelnika, pa smo naknadno uspjeli doći u kontakt s Hrvatskim cestama na njihovu izlasku.

Dobili smo prijedlog da se nađemo s njima na odvojenom sastanku, o čemu ćemo razgovarati i odlučiti na odboru inicijative i poduzimati daljnje korake - kazao je Garbati.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno, o izgradnji tunela i pristupne ceste raspravljat će se oštro i dalje!

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 12:39