StoryEditorOCM
ObalaU METKOVIĆU

Obilježavanje 35. godišnjice smrti Ante Gabrića: organizirana je trodnevnica, ali i predstavljanje nove fotomonografije

Piše Ivan Ugrin
17. listopada 2023. - 17:40

U povodu 20. listopada, dana prelaska iz ovozemaljskog u vječni život, odnosno 35. godišnjice smrti oca Ante Gabrića, župa svetog Ilije proroka u Metkoviću organizira prigodnu trodnevnicu.

Trodnevnicu predvodi pater Mirko Nikolić, isusovac na službi u Dubrovniku, ujedno i vicepostulator kauze sluge Božjega, isusovca oca Ante Gabrića, još uvijek najpoznatijega hrvatskog misionara u povijesti, koji je svoje poslanje obavljao u Bengaliji i bio duhovnik i svete Majke Terezije i Misionarki ljubavi.

Prvog dana trodnevnice, u utorak, nakon mise tijekom koju će pjevati dječji zbor Sveti Ilija, učenici Gimnazije Metković izvest će igrokaz “Put poniznosti”.

U srijedu misno slavlje s početkom u 19 sati, kao i u ostale dane trodnevnice predvodi i propovijeda pater Nikolić, koji će nakon mise održati i prigodni nagovor. Tijekom svete mise pjevat će zbor mladih iz Vida.

U četvrtak će tijekom mise pjevati bend Znak Jonin, a nakon mise bit će održano klanjanje pred Presvetim sakramentom.

Obljetnica smrti u petak, 20. listopada, počinje u 11 sati manifestacijom “Blago Neretve i primorja”. Tom manifestacijom Srednja škola Metković i Udruga Mladi oca Ante Gabrića daju svoj obol obilježavanju 35. godišnjice smrti “svetog Ante Neretvanskog”. Svečanu misu u 19 sati u crkvi svetog Ilije predslavi vicepostulator Mirko Nikolić, a na misi pjeva veliki župni zbor.

Nakon mise, u 20.30, u Gradskom kulturnom središtu Metković bit će predstavljanje monografije fotografa Zvonimira Atletića ”Otac Ante Gabrić”, u organizaciji Zaklade “Otac Ante Gabrić”, pod vodstvom Violete Oršulić i Marine Vrečko.

Inače, Atletić je u više navrata bio u Bengaliji i družio se s ocem Antom Gabrićem i Majkom Terezijom te je o njima priredio više izložbi fotografija. Jedna o Gabriću trenutno je izložena u Travniku, a očekuje se da bi uskoro ista izložba trebala biti postavljena u Splitu, u župi Srca Isusova na Visokoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 06:05