StoryEditorOCM
Obalapred blagdane

Kad su penzije male, uskrsnica puno znači! Grad Makarska svojim je umirovljenicima osigurao poklon-bonove u iznosu od 300 kuna

Piše Dijana Turić
31. ožujka 2021. - 10:01

Grad Makarska i ove je godine podijelio uskrsne poklon-bonove umirovljenicima uz strogo poštovanje epidemioloških mjera. U redu se strpljivo čekalo jer svaka kuna je uvijek dobrodošla, a pogotovo pred uskrsne blagdane, kada se, bez obzira koliko imao, uvijek više potroši. Ovo je druga godina zaredom da Grad Makarska svojim umirovljenicima, uz božićnice, dijeli i uskrsnice.

Pravo na poklon-bon u Makarskoj ostvaruju svi umirovljenici s prebivalištem na području grada, bez obzira na to jesu li mirovinu ostvarili u Hrvatskoj ili(i) inozemstvu, uz uvjet da mjesečni iznos ne prelazi 3500 kuna. Prema zadnjim podacima, umirovljenika koji ostvaruju to pravo ima oko 2700, a iznos osiguran u proračunu za 2021., predviđen za božićnice i uskrsnice, je 1.200.000 kuna.

Ispravljena nepravda

– Kad smo 2017. preuzeli odgovornost za vođenje grada, pravo na božićnicu su ostvarivali umirovljenici kojima mirovina ne prelazi 3500 kuna, ali samo oni koji su mirovinu ostvarili isključivo u Republici Hrvatskoj. Bili smo svjesni da je to nepravedno i diskriminirajuće, a građani su nas svojim povjerenjem na izborima 2017. obvezali da ispunimo naša predizborna obećanja. Mi smo tu nepravdu ispravili i omogućili da svi umirovljenici, bez obzira na to gdje su zaradili mirovinu, dobiju božićnicu.

Sukladno financijskim mogućnostima Grada, prošle godine smo uveli i uskrsnice, a iznos i jedne i druge pomoći smo povećali na 300 kuna. Mislim da je to standard ispod kojeg ne smijemo ići, već samo povećavati iznos – kaže gradonačelnik Jure Brkan, dodajući kako su neutemeljena prozivanja onih koji sada obećavaju brda i doline, a dok su sjedili u vlasti do 2017. za umirovljenike nisu učinili ništa.

Socijalne mjere

 • izmjenom  odluke o socijalnoj skrbi cenzus prihoda za samca podignut je na 2.000,00 kuna(do tada je bio 1.300,00 kuna), za dvočlanu obitelj 2.600,00 kuna(do tada 2.200,00), a za svakog dodatnog člana kućanstva 500,00 kuna
 • izmjenom odluke o socijalnoj skrbi građanima je omogućeno sufinanciranje prijevoza do ispostave Kliničkog bolničkog centra Split u Zagvozdu
 • uz božićnice, za koje se izdvajalo 400.000, Grad Makarska 2020. uvodi i uskrsnice te u gradskom proračunu osigurava 800.000 kuna
 • izmjenom Odluke o socijalnoj skrbi cenzus prihoda za svakog dodatnog člana kućanstva povećan je na 1000 kuna
 • proračunom za 2021. iznos za božićnice i uskrsnice povećan je na 1.200.000 kuna, čime su se stekli uvjeti da se božićnice i uskrsnice povećaju s 200 na 300 kuna

– Oni su svoju nebrigu za umirovljenike dokazivali godinama, a mi od 2017. to ispravljamo. Hrvatska stranka umirovljenika je u prošlome mandatu SDP-ove vlasti bila dio vladajuće koalicije i imala je svoje predstavnike u Socijalnom vijeću, i što su napravili u četiri godine? Ništa! A sad pred izbore obećavaju svašta, pokušavaju jeftino skupiti političke bodove. Zašto to nisu napravili u četiri godine kada su bili dio vladajuće koalicije? – ističe gradonačelnik, dodajući kako je aktualna vlast odluku o socijalnoj skrbi od 2018. do 2020. mijenjala čak pet puta upravo da bi se pomoglo socijalno ugroženima, umirovljenicima i mladima.


– Moram reći da nismo mogli vjerovati da su SDP i HSU, koji su prije nas obnašali vlast, mogli dopustiti da cenzus prihoda za ostvarivanje prava na socijalnu pomoć bude 1300 kuna za samca ili samo 2600 kuna za dvočlanu obitelj!? Apsolutno mi je neprihvatljivo da netko tko je bio odgovoran za građane četiri godine nije vodio brigu o najosjetljivijima i najugroženijima, mladima i umirovljenicima.

Demografske mjere

 • novčana potpora od 1000 kuna mjesečno roditeljima čija djeca od prve do treće godine ne idu u vrtić
 • sufinanciranje troškova vrtića i jaslica ovisno o socio-ekonomskom statusu roditelja i broju djece.
 • besplatni udžbenici i radne bilježnice za sve osnovnoškolce
 • sufinanciranje produženog boravka u osnovnim školama
 • sufinanciranje udžbenika srednjoškolcima
 • sufinanciranje prijevoza učenicima i studentima
 • dodjela 35 studentskih stipendija u iznosu od 1000 kuna mjesečno

A sad se i oni i njihovi dojučerašnji koalicijski partneri razmeću velikim obećanjima i socijalnom osjetljivošću – ocjenjuje gradonačelnik Brkan, napominjući kako se odluka o socijalnoj skrbi mijenjala i zbog uvođenja novih demografskih mjera vezanih uz djecu i studente.
Naime, od prošle godine na snazi je nova odluka vezana uz sufinanciranje prijevoza studentima. Do 1. siječnja 2020. pravo na sufinanciranje prijevoza ostvarivali su samo studenti koji studiraju u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku jer autoprijevoznici nisu bili zainteresirani za sklapanje ugovora o sufinanciranju prijevoza, primjerice iz Rijeke, Varaždina, Osijeka ili Zadra. Novom odlukom o financiranju redovitih studenata s područja grada Makarske, financiranje prijevoza definirano je na način da svaki student koji ima prebivalište u Makarskoj a studira u Republici Hrvatskoj ima pravo na četiri besplatne karte godišnje.

Potpora roditeljima

No, Grad Makarska je ipak postao prepoznatljiv po uvođenju jedne druge demografske mjere – davanju potpore roditeljima čija djeca od prve do treće godine života ne idu u vrtić, i to u mjesečnom iznosu od 1000 kuna. Mjera je na snazi od 1. siječnja 2019., a cilj je osigurati da djeca do treće godine ostanu u krugu obitelji. Kako nam je potvrđeno, u prosjeku mjeru koristi oko 150 obitelji, a do sada je za istu isplaćeno više od 4.000.000 kuna. Za nastavak provođenja ove mjere proračunom za 2021. osigurano je 1.900.000 kuna.

ANKETA: Što kažu umirovljenici?

DESANKA SRZIĆ
Svakom umirovljeniku bon znači puno
– S obzirom na to da smo umirovljenici, uskrsni poklon-bon nam znači puno. Da mi je penzija velika, onda mi 300 kuna ne bi toliko značilo. Radila sam 30 godina i još nemam 2700 kuna mirovine, tako da će mi bon izvrsno doći.

MARIJA ŠKRABIĆ
Bilo bi mi draže da su nam 300 kuna uplatili na tekući račun
– Uskrsni poklon-bon od 300 kuna znači mi puno kao umirovljenici, ali svi bismo mi bili puno zadovoljniji da nam se tih 300 kuna isplati na tekući račun jer je čekanje na preuzimanje bona za mene neprihvatljivo, kao i činjenica da ga moramo potrošiti u mjesec dana. Svaka čast Gradu i na povjerenju i svemu, ali ipak bih bila sretnija da mi je taj novac uplaćen na račun.

MILAN RUDELJ
Drago mi je da Grad misli i na nas umirovljenike
– Bon od 300 kuna znači mi puno s obzirom na malu penziju. A kome nije drago kada mu netko nešto daje? Drago mi je da Grad misli i na nas umirovljenike jer ćemo barem za Uskrs moći kupiti spizu.

DUNJA STANIČIĆ
Kupit ću hranu i higijenske potrepštine
– Meni poklon-bon znači dosta jer mi je mirovina manja od 1500 kuna, tako da inače nemam pomoći, odavno ne bih postojala. Bon ću u trgovini "Apfel" iskoristiti za hranu i higijenske potrepštine.

– Briga o najmlađima, njihovu obrazovanju i sigurnom odrastanju, kao i o umirovljenicima koji su cijeli životni vijek radili, obvezuje nas kao gradsku vlast da učinimo sve što je u našoj moći da djeci omogućimo bezbrižno djetinjstvo, a starijima dostojanstvenu starost – kaže gradonačelnik Makarske.

Paketi mjera za poduzetnike

Gradonačelnik Makarske je zbog ekonomskih posljedica uzrokovanih koronavirusom, a u cilju očuvanja radnih mjesta i likvidnosti poduzetnika, Gradskom vijeću prošle godine predložio tri paketa mjera za poduzetnike, koje su dobile jednoglasnu podršku svih gradskih vijećnika. Mjere su se odnosile na poduzetnike kojima je odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja obustavljen rad ili su pretrpjeli pad prihoda veći od 50 posto.

Prvim paketom mjera usvojenim u svibnju 2020. makarski gospodarstvenici oslobođeni su plaćanja poreza na javnoprometne površine i zakup poslovnih prostora u vlasništvu Grada Makarske za ožujak, travanj i svibanj te komunalne naknade za prvih 6 mjeseci.

Drugi paket mjera Gradsko vijeće Makarske usvojilo je u srpnju prošle godine, a njime su obuhvaćeni svi korisnici javnoprometnih površina na području grada Makarske te svi zakupnici poslovnih prostora u vlasništvu Grada Makarske koji su bili djelomično oslobođeni plaćanja obveza za lipanj, srpanj i kolovoz 2020. godine.

Treći paket mjera usvojen je u listopadu 2020., a njime su plaćanja komunalne naknade oslobođeni i poduzetnici koji poslovnu djelatnosti obavljaju sezonski, tj. manje od 6 mjeseci.

S ciljem olakšavanja poslovanja tijekom pandemije koronavirusa i provođenja protuepidemijskih mjera i u 2021. godini, gradonačelnik Jure Brkan je Gradskom vijeću u prosincu prošle godine predložio i novu odluku o gradskim porezima. Novom odlukom je svim korisnicima javnoprometnih površina na području grada Makarske porez na javnoprometne površine smanjen za 25 posto u 2021. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 23:47