StoryEditorOCM
ObalaZakon o proračunu

HSLS-ov vijećnik pozvao na javnu objavu svih isplata iz proračuna županije: I Bandić je imao peticu iz transparentnosti, a svi znamo kako se radilo...

Piše Sandra Barčot
20. prosinca 2021. - 10:50

Županijski vijećnik HSLS-a Toni Garac na današnjoj konferenciji za medije podsjetio je na nedavne izmjene Zakona o proračunu kojima se uvodi transparentnost u regionalne i lokalne proračune, te u tom smjeru postavo i vijećničko pitanje tijekom Aktualnog sata 7. sjednice Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, županu Blaženku Bobanu o transparentnosti regionalnih sredstava i javnog objavljivanja platnih naloga.

- Vlada RH je podržala inicijativu HSLS-a te kroz izmjene Zakona o Proračunu uvela obvezu transparentnog izvještavanja o potrošnji proračunskih sredstava, a to je bio dio našeg programa. Ono što je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak prije nekoliko godina uveo u Bjelovaru, objava svih isplata iz proračuna, sada je obveza svih načelnika, gradonačelnika i župana – ističe Toni Garac, podsjećajući kako su nakon Hrebaka i Bjelovara, transparentnost u svoje proračune uveli Omišalj kojeg vodi SDP-ova Mirela Ahmetović, Vrgorac i Ante Pranić iz NLM te Dubrovnik na čijem je čelu HDZ-ov Mate Franković što pokazuje da je ovaj transparentan odnos prema građanima nadstranačko pitanje.

Ovim Zakonom, naglašavaju u HSLS-u sada je točno definiran način objave svake isplate iz proračuna; ime i prezime, oib, iznos isplate, svrha i datum plaćanja, upravo onako kako su i sami inzistirali. A za neprovođenje ovog Zakona, odnosno ne uvođenje transparentnosti, predviđene su kazne iznosom do 50.000 kuna za čelnike lokalne i regionalne vlasti, a koje snose sami načelnici, gradonačelnici i župani osobno.

- HSLS polazi od načela da oni koji obnašaju izvršnu vlast na svim razinama, nemaju što skrivati te kako građani imaju pravo znati na što se troše javna sredstva. Uzimajući u obzir veličinu i značaj naše Županije u kojoj se nalazi drugi grad po veličini, Grad Split, pozivam župana Blaženka Bobana, gradonačelnika Ivicu Puljka te sve druge načelnike i gradonačelnike na punu primjenu Zakona i javnu objavu svih isplata iz proračuna. Budimo kao Županija prvi i pravi primjer u transparentnom odnosu prema građanima – zaključio je Toni Garac.

Na novinarski upit kako će se ovaj Zakon provoditi odnosno hoće li i dalje biti čelnika koji ga neće poštovati, Garac je kratko odgovorio kako bi volio i sam upoznati jednog takvog koji će svjesno kršiti ovaj Zakon i plaćati kaznu iz vlastitog džepa.

- Pohvaljujem odluku Vlade RH, kroz dva do tri mjeseca ćemo biti aposlutno vidljivi i s platnim nalozima na našim web-stranicama. Imamo 15.000 do 16.000 platnih naloga godišnje i već par godina već objavljujemo puno toga javno, a nastavit ćemo i dalje. Kako znate već smo dobivali i odlične ocjene za dobru transparentnost u radu - istaknuo je župan Boban,

No Garac je još jednom podvukao:

- I pokojni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je imao peticu iz transparentnosti, a svi znamo kako se radilo. Zahvala Vladi RH i ministru Mariću, no želimo da mi kao županija budemo prvi u transparentnosti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 09:52