StoryEditor
Obalanema dogovora

Hitna pomoć u Makarskoj opet je pred zidom, uskoro bi mogli ostati bez drugog tima: ‘Ne smijemo dopustiti da nam se dogodi slučaj maloga Gabrijela!‘

18. listopada 2020. - 19:14
Voditelj Hitne Mate KasaloIvo Ravlić/Cropix

Hitna medicinska pomoć u Makarskoj ponovno se našla pred zidom jer se ne može pronaći 1,8 milijuna kuna za sufinanciranje Tima 2, za koji je Grad Makarska lani izdvojio 500 tisuća kuna. Naime, Tim 2 još radi i čeka dogovor na relaciji Županija - općine s Rivijere koje bi u radu Tima 2 Hitne trebale participirati sa 100 tisuća kuna, Grad bi dao 500 tisuća kuna, Županija 300, a HZZO oko 600 tisuća kuna.

Međutim, općine se ne mogu dogovoriti oko sufinanciranja što je veliki problem jer ako Hitna ostane bez Tima 2, ove zime će vrata biti zaključana dok je Tim 1 na putu za KBC Split. Kako nam je kazao voditelj Hitne Mate Kasalo, Tim 2 je već trebao prestati s ljetnim radom, ali čekaju zeleno svjetlo iz Županije i od općina.

Ljetos 300 intervencija

- Za sufinanciranje rada Tima 2 s dva medicinska tehničara, a koji je ovog ljeta imao više od 300 intervencija, jedino se odazvao Grad Makarska i Općina Brela, a ostale općine su se uplašile korona-krize u svojim proračunima. Hitna pomoć Županije splitsko-dalmatinske nije u stanju izdvojiti 1,8 milijuna kuna za rad drugog tima jer novac izdvaja za kupnju zaštitne opreme. Ako ostanemo bez Tima 2, neće biti nikako dobro jer će svi mještani Rivijere, njih oko 30 tisuća, ostati bez adekvatne zdravstvene zaštite u trenutku kada Tim 1 mora ići za KBC Split, pa ćemo vrata Hitne morati zatvoriti - ističe Kasalo, dodavši da ljeti Tim 2 plaća Ministarstvo turizma te da je počeo egzistirati lani kada je Grad uplatio pola milijuna kuna.

- Sa zdravljem se nikako ne smije kalkulirati i ne smijemo dopustiti da se u Makarskoj dogodi slučaj maloga Gabrijela Bebića iz Metkovića - upozorava Kasalo.

Prema riječima makarskoga gradonačelnika Jure Brkana, pred županom Blaženkom Bobanom je dano obećanje od strane načelnika svih pet jedinica lokalne samouprave s Makarske rivijere da će svaki od njih dati još po 100 tisuća kuna.

- Grad u sufinanciranju Hitne sudjeluje sa 500 tisuća kuna, a od pet općina s Rivijere jedino je Općina Brela potpisala ugovor sa Županijom, međutim nitko od njih nije isplatio još ni kune. Obećali jesu, ja im ne mogu ništa narediti, a Hitnu i Dom zdravlja su mještani Rivijere koristili isto kao i građani Makarske. Sa županom sam u kontaktu i kazao je da će naći načina da se taj dogovor ispoštuje. Tim 2 još i dalje radi na Hitnoj pomoći zahvaljujući županijskim sredstvima i meni nije mrsko ulagati u zdravstvo - rekao je Brkan, dodavši da je nedavno dobio zahtjev Županijskog Doma zdravlja za uređenje druge pedijatrijske ordinacije, ali napominje da sve te usluge koriste i građani Makarske rivijere, a ne samo Makarske, dok Grad sve plaća.

Hoće li i kada će ako hoće, općine s Rivijere participirati sa 100 tisuća kuna u sufinanciranju Tima 2, provjerili smo kod načelnika od Brela do Gradca, a zaključak je da je među njima nastala igra gluhih telefona. Naime, kako nam je kazao Josko Roščić, baškovoški načelnik, Općina Baška Voda neće sudjelovati u sufinanciranju Tima 2 Hitne pomoći jer je značajna sredstva uložila u uređenje prostora ambulante.

Uređenje ambulante

- Hitnu pomoć u Baškoj Vodi imamo za vrijeme sezone, a samo smo pola milijuna kuna uložili u preuređenje ambulante. Nisam ni bio na sastanku u Županiji s ostalim načelnicima općina, ali meni nema logike da općine plaćaju rad Hitne. Neka Županija malo pretrese svoj proračun i organizira se i izdvoji maksimalna sredstva za zdravstvo i školstvo - navodi Roščić, dodavši da Općina Baška Voda nije vreća bez dna, a i njih je zahvatila korona-kriza.

Prema riječima breljanskog načelnika Stipe Ursića, na sastanku u Županiji koji je održan u ožujku, sve općine su obećale da će platiti svoj dio za Tim 2 Hitne.

- Istina je da sam potpisao ugovor o sufinanciranju rada Tima 2, ali naknadno sam saznao da ga nije potpisala nijedna od ostalih općina. Ili će ga svi potpisati ili ga nitko neće potpisati, jer to nije u redu - govori nam Ursić, koji dodaje da nema smisla parcijalno sudjelovati u sufinanciranju rada Hitne.

- Žalosno je da mještani Rivijere moraju sami plaćati zdravstvenu skrb i da se općine moraju krpati s Gradom i Županijom. Sve to treba financirati država - pojašnjava Ursić, koji je nedavno županu poslao dopis sa zamolbom da ponovno zbog sufinanciranja Tima 2 Hitne pomoći okupi sve načelnike s Rivijere.

- Svaka čast voditelju Hitne Mati Kasalu, ali ovaj problem treba rješavati ili Ministarstvo zdravstva ili Županija - ističe Ursić.

Sličnog mišljenja je i načelnik Općine Gradac Matko Burić koji kazuje da je i on poslao upit Županiji sa zamolbom da se sastanak načelnika ponovno organizira.

Novi sastanak

- Mi u Podaci imamo Hitnu pomoć, ali Općina Gradac je usprkos korona-krizi, spremna izdvojiti za sufinanciranje Tima 2 Hitne pomoći. Međutim, nije u redu da nam se ugovori dostavljaju jer se na sastanku treba dogovoriti tko će, a tko neće sufinancirati rad Tima 2 - kazuje Burić.

I načelnik Općine Podgora Ante Miličić spreman je sufinancirati rad Tima 2 Hitne pomoći što je, kako kaže, već dogovoreno na sastanku u Županiji.

- Sve općine su pristale na sufinanciranje rada Tima 2 izuzev Općine Baška Voda, tako da smo mi spremni izdvojiti 100 tisuća kuna - kazuje Miličić.

Isto nam je potvrdio i tučepski načelnik Ante Čobrnić koji je također ponovno zatražio sastanak u Županiji.

- Općina Tučepi ima volje sufinancirati rad Hitne pomoći koja je bitna za sve stanovnike cijele Rivijere jer je zdravlje na prvom mjestu - zaključuje Čobrnić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. listopad 2020 19:22