StoryEditorOCM
ObalaMAKARSKA INVENTURA

Gradonačelnik: Evo što smo sve napravili; Oporba: Protiv betonizacije se borite izdavanjem 150 građevinskih dozvola?!

2. studenog 2023. - 20:11

Izvješća o radu gradonačelnika za posljednjih šest mjeseci prošle godine i prvih šest mjeseci ove godine, a u kojima se nalaze nabrojane brojne aktivnosti i projekti, od kulture do zdravstva, makarski gradonačelnik Zoran Paunović je predstavio u PowerPoint prezentaciji, dugoj više od pola sata.

Među ostalim, u pisanim materijalima navedeno je da je lani u zadnjih šest mjeseci, od 1. srpnja do 31. prosinca, Upravni odjel za razvoj grada izdao 65 građevinskih dozvola, a ove godine do 30. lipnja, 86 dozvola, što je u godinu dana 151 građevinska dozvola.

Zapošljavanja u Gradu

U posljednjih šest mjeseci prošle godine, Grad je zaposlio šestero ljudi, među kojima na neodređeno višeg savjetnika zaduženog za geodeziju, dvoje viših stručnih suradnika zaduženih za urbanizam i prostorno uređenje te zaštitu okoliša, kao i jednog višeg stručnog suradnika pri Upravnom odjelu za opće poslove i imovinu grada, a na određeno višeg stručnog suradnika zaduženog za urbanizam i prostorno uređenje te zaštitu okoliša i savjetnika zaduženoga za krajobraznu arhitekturu.

Ove godine je do kraja lipnja u Gradu zaposleno također šestero ljudi – na neodređeno viši stručni suradnik zadužen za statističku analitiku, stručni suradnik zadužen za statističku analitiku, savjetnik zadužen za zastupanje Grada i referent pri Upravnom odjelu za opće poslove i imovinu grada, a na određeno savjetnik zadužen za komunalno gospodarstvo i viši stručni suradnik zadužen za komunalno gospodarstvo.

Među nabrojenim projektima, u izvješću je navedeno da je u zadnjih šest mjeseci prošle godine izgrađen i otvoren Dječji vrtić “Maslina” na Zelenki, asfaltiran je sjeverni dio Ulice slikara Gojaka, saniran travnjak na Gradskom sportskom centru, uređene su postojeće staze u Botaničkom vrtu Kotišina, rekonstruiran je i dograđen sanitarni čvor na gradskoj tržnici, obnovljene su prostorije u zgradi na Decimi koje koriste inspekcijske službe, uređena je Ulica Ilije Despota, kao i odvojak Kalalarge, a obavljeni su i manji infrastrukturni radovi, poput uređenja arhive Grada, pothodnika pored hotela “Meteor”, asfaltirane su ulice pozicionirane usporedno s Vukovarskom, dio puta u ulici Put Moče i Kotromanovićeva ulica te je ugrađena metalna ograda na Požarima.

Po pitanju razvoja grada, uređena je Peškera na kojoj je posađeno 36 stabala, kao i kolno-pješačka ulica između Ulice Ante Starčevića i Ulice kralja Petra Krešimira IV., izgrađen je odvojak u Ulici Stjepana Radića, boćalište i dječje igralište na Zelenki te park za pse kod Arbuna.

Uređenje rive

U planu je projekt uređenja rive za koji se čeka prijava na EU natječaje, dogradnja Dječjeg vrtića “Ciciban”, prometnice u obuhvatu UPU-a Zapad 2 za koje je trenutno u tijeku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i ishođenje građevinske dozvole, a čeka se i na rješavanje pravno imovinskih odnosa za prometnice u Batinićima, dok se za izgradnju prometnice Bilaje 1, čeka na otkup zemljišta.

Za spoj Kotiške ulice s magistralom čeka se građevinska dozvola, dok se za rekonstrukciju Kotiške ulice čeka evidentiranje stvarnog ili izvedenog stanja, a potom izrada glavnog projekta i ishođenje potvrda glavnog projekta i građevinske dozvole, javna nabava za izvođenje i nadzor, te u konačnici uvođenje u posao.

Čeka se i na sanaciju mosta iznad Vatrogasnog doma, rekonstrukciju Ulice don Mihovila Pavlinovića, gradnju raskrižja na Voliciji, izgradnju šetnice od hotela “Aminess” do potoka u Krvavici, a koja je u fazi ishođenja rješenja o utvrđenim granicama pomorskog dobra, rekonstrukciju prometnog čvora Put Makra i magistrale, izgradnju kuće Sunca, nadogradnju zgrade Osnovne škole oca Petra Perice, energetsku obnovu stare srednje škole, sunčanu elektranu na vrtiću “Maslina”, rekonstrukciju pothodnika Sljeme, trg s garažom ispred crkve na Zelenki i izgradnju reciklažnog dvorišta.

image

HDZ-ovi vijećnici Marko Ožić Bebek i Jure Brkan

Ivo Ravlić/Cropix

Izvješća prezentirana u programu PowerPoint šokirala su Juru Brkana, vijećnika HDZ-a, koji nije štedio riječi u svojoj polemici.

– Ovo što smo slušali, možemo čuti jedino u Sjevernoj Koreji. Znači, imate gradonačelnika koji na papiru ima tri rečenice, a drži govor 40 minuta, tako mrtvačkim tonom, i na sprovodima se govori brže čitaju, da je ovo bilo mučenje. I onda se hvali kako je napravio kino u Apfel areni Mije Pašalića, a s druge strane nije bio u stanju riješiti komad puta do te iste Arene, a imao je spremljene novce u proračunu.

Jedina ostavština u godinu dana vlasti Zorana Paunovića je 150 izdanih građevinskih dozvola. Potrošeni novci su njegova velika ostavština, a vidjeli smo da ni prihodi nisu na istoj razini kakvi su nekada bili, a ovo sve što smo čuli, građanima je dovoljno da iziđu na ulicu i vide kojim sve blagodatima nas je gradonačelnik, i njegova zamjenica koja oduševljava mase, obdario.

Čuli smo hrpu nebuloznih priča, a na papiru sve to izgleda još gore. Ako netko spoji ovo što piše na papiru s likom i djelom gradonačelnika i njegove zamjenice, tu se dolazi do ozbiljnih problema i do razmišljanja o psihijatriji.

On sebi stavlja da je maltene zaslužan za lijep i sunčan dan i blagotvornu kišu koja padne na naš grad i to je smijurija – kazao je Brkan u ime Kluba vijećnika HDZ-a, na što mu je Paunović spočitnuo da kino nije zgrada te da se ljetne projekcije filmova odvijaju na ljetnoj pozornici, a Apfel areni se plaća 125 tisuća kuna da bi Makarani mogli uživati u kinu cijelu godinu.

image

Vijećnici NLO-a Petar Kelvišer i Ivana Miočević Franić

Ivo Ravlić/Cropix

Izvješćima gradonačelnika nikako nije bio zadovoljan ni Petar Kelvišer, vijećnik NLO-a, koji je kazao da “gradonačelnikovo izvješće daje uljepšanu i vrlo selektivnu sliku njegova rada, a da se ne osvrće na probleme i greške gradske uprave, a takvih je bilo dosta”.

’Kruha i igara’

– Među njima je i činjenica da javnost nije odlučivala o projektima uređenje Peškere i rive, kao i Strateškom planu razvoja kulturnog turizma. Grad Makarska se pridružio pokretu Cittaslow te za jednu promotivnu večer i udomljavanje 10-ak influencera “spiskao” 20 tisuća eura, od čega su samo iz Zagreba naručeni tanjuri koštali oko 1000 eura – istaknuo je Kelvišer, dodavši da je gradonačelnikovo izvješće manjkavo i nerealno te ga neće podržati.

Istog je mišljenja bila Ivana Miočević Franić, također vijećnica NLO-a.

– Izvješće je umjesto u PowerPoint prezentaciji gradonačelnik mogao prikazati u obliku stripa, u maniri “kruha i igara”, jer se čini da je to sve što dobivamo – naglasila je Miočević Franić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 08:40