StoryEditorOCM
ObalaCRNA TOČKA

Dogodine radovi na dalmatinskom križanju poznatom po nizu nesreća sa smrtnim posljedicama, evo što će se napraviti

10. prosinca 2023. - 17:48

Gradnja deniveliranog križanja na makarskom predjelu Volicija, crnoj točki na kojoj se u zadnjih desetak godina i više, dogodilo niz nesreća sa smrtnim posljedicama, skoro je uvijek tema na sjednicama Gradskog vijeća Makarske, a do sada ju je nekim nepisanim pravilom, pokretao HDZ-ov vijećnik Marko Raos.

Sada je temu izgradnje kružnog toka na Voliciji, predjelu gdje se sijeku Jadranska magistrala, državna cesta Makarska - Vrgorac i glavna prometnica iz središta grada, na posljednjoj sjednici vijeća pokrenuo HDZ-ov vijećnik Joško Lelas kojeg je zanimalo gdje je ‘‘zapelo‘‘ pri izgradnji kružnog toka.

Kružni tok

Podsjetimo, projekt rekonstrukcije križanja Volicija s kružnim tokom, jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata, a vode ga Hrvatske ceste i za njega je u veljači ove godine ishodovana lokacijska dozvola.

Izgradnja križanja će koštati oko 3,85 milijuna eura, a ono uključuje rekonstrukciju raskrižja iz četverokrakog semaforiziranog u kružno raskrižje, denivelaciju Jadranske magistrale na poziciji kružnog raskrižja, prilagođavanje spoja državne ceste prema Vrgorcu i glavne gradske prometnice na novo kružno raskrižje, izgradnju dva nova nadvožnjaka te sve ostale dijelove građevine potrebne za njenu uporabu.

Za izgradnju deniveliranog križanja, Hrvatske ceste su ugovorile izradu svih idejnih i glavnih projekata, provedba geodetskih i geotehničkih istražnih radova, te ishođenje lokacijske i građevinske dozvole.

Ishođeno je i Rješenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da za namjeravani zahvat nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš, a u tijeku je izrada glavnih projekata, nakon čega će se predati zahtjev za ishođenje građevinske dozvole.

Investitor predmetne dionice su Hrvatske ceste koje su time nadležne i za ishođenje građevinske dozvole, a kako nam je kazala Tamara Đurijanček, glasnogovornica Hrvatskih cesta, obzirom na to da je riječ o zahvatu na državnoj cesti, za provedbu izrade studijsko-projektne dokumentacije te gradnje denivelacije raskrižja državnih cesta DC8 i DC512 sa županijskom cestom ŽC6197 u Makarskoj, nadležne su isključivo Hrvatske ceste.

- Grad Makarska kao nadležno tijelo na kojem se zahvat nalazi, izdaje građevinsku dozvolu kao što su ranije izdali i lokacijsku dozvolu.

Izrada glavnih projekata je u završnoj fazi te se uskoro planira predati zahtjev za ishođenje građevinske dozvole. Uz navedeno, u tijeku je i izrada natječajne dokumentacije te se do kraja 2023. godine planira objaviti natječaj za izvođenje radova na predmetnoj denivelaciji. Tijekom 2024. godine, a ovisno o trajanju postupka javne nabave i ishođenja dozvole, pokrenut će se izgradnja predmetnog zahvata - kazala je Đurijanček.

Plenkovićeva najava

Premda iz Hrvatskih cesta kazuju da će već 2024. godine započeti radovi na izgradnji križanja Volicija, makarski gradonačelnik Zoran Paunović raspolaže drugačijim informacijama pa je kazao da će građevinska dozvola biti ishodovana kroz godinu dana, dakle do 2025. godine.

image

Premijer Plenković je projekt gradnje križanja na Voliciji proglasio strateškim dokumentom Vlade RH

Ivo Ravlić/Cropix

Paunović je ponovio kako je projekt gradnje križanja 2017. godine proglašen strateškim dokumentom Vlade RH te da ga je tada najavio premijer Andrej Plenković.

- Nažalost, gradnja križanja se nije pomaknula s mjesta dok se nismo ozbiljno uhvatili projekta pa je izdana lokacijska dozvola, a u samoj je fazi završetak glavnog projekta i očekujem da će u sljedećih godinu dana biti izdana građevinska dozvola.

Govori se da su se pojavili izazovi vezani uz oborinsku odvodnju, a u međuvremenu su se preklopile neke stvari vezane za Vodovod koji je već prije projektirao pa su se morale uskladiti određene stvari u dokumentaciji i očekujem da će Ministarstvo prometa i Vlada RH ubaciti u višu brzinu te da ćemo u nekom kraćem roku imati građevinsku dozvolu i započeti s radovima - kazao je Paunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 14:21