stdClass Object ( [id] => 1270349 [title] => ’Crno brdo’ na najvrjednijem dijelu obale kao da je ukleto: šljaku bi prodali, našli su kupca na Malti, ali... [alias] => crno-brdo-na-najvrjednijem-dijelu-obale-kao-da-je-ukleto-sljaku-bi-prodali-nasli-su-kupca-na-malti-ali [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jesmo li opet na početku ili napokon pri kraju? Znamo kako ozbiljan novinski tekst ne bi smio ni počinjati ni završavati s upitnicima, ali u slučaju sanacije zemljišta u Dugom Ratu druge nam nema.

Na početku smo jer se izrađuje novi sanacijski program, nakon što je onom već izrađenom i plaćenom istekao rok trajanja, a pri kraju smo jer je u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja stigla službena ponuda za odvoz troske – po jednima jako štetne, po zdravlje i okoliš, a po drugima iznimno korisne, u građevinarstvu i cestogradnji – daleko izvan granica Republike Hrvatske.

Novi početak je frustrirajući te ubija svaku nadu u mogućnost skorog privođenja svrsi možda i najvrjednijeg nedirnutog zemljišta na srednjodalmatinskoj obali (čitaj: pretvaranja negdašnjeg tvorničkog kompleksa u turistički resort), dok je mogući kraj agonije nestvarnost o kojoj u Dugom Ratu, nakon dva desetljeća gutanja crne prašine, jedva da se usude naglas pričati.

Borbeni načelnik

Jedan od rijetkih, a najtvrdoglaviji sigurno, općinski je načelnik Tonči Bauk koji se, otkako je kao nezavisni kandidat u ljeto 2021. godine preuzeo vlast od HDZ-a, čiji je i sam dugo bio član – nezadovoljan, naravno – ne libi ne samo glasno progovarati, nego i narod tjerati na bunu. U hrvatskoj inačici to znači blokiranje prometa, odnosno protestno šetanje građana preko državne ceste kako bi se ukazalo na problem koji nitko ne želi ili ne zna riješiti.

---

image

Načelnik Tonči Bauk spreman je za nove prosvjede

 

Vojko Bašić/Cropix
---

Od posljednjeg prosvjeda, jer uopće ne utvaramo da će biti zadnji, prošla su četiri mjeseca. Bila je nedjelja, padala je kiša, no svejedno je na cestu izišlo pola Dugog Rata. Nitko od nacionalnih medija nije propustio izvijestiti o traženjima očajnih Dugoraćana, a zatražili su da se šljaka iz središta njihova mjesta ukloni po hitnom postupku. Puna im je kapa, rekli su, obećanja i elaborata, a idući prosvjed, najavio je načelnik Bauk, bit će na Markovu trgu, pred nosom ministra Davora Filipovića.

Dok čekamo da kamioni s dugoratskom šljakom prođu naplatne kućice na Lučkom, u Zagrebu smo u četvrtak svjedočili sjednici saborskog Odbora za okoliš kojim predsjedava Sandra Benčić iz platforme Možemo! i kojoj je jedina točka dnevnog reda bila crna fleka u srcu Dalmacije.

Obvezujućih zaključaka nije bilo, saborski odbori ionako tome ne služe, ako ičemu služe, no neke smo stvari ipak mogli saznati. Prva je da je stari sanacijski program propao i da nam treba novi. A to je da počneš lupati glavom o zid. Ako živiš u Dugom Ratu. Ili da ovlažiš prste i okreneš list. Da skrolaš dalje, ne tiče te se.

A nesposobnost državnih institucija trebala bi se svakog ticati. I milijuni koji trunu u zemlji koja očajnički treba novac.

Tonči Bauk potvrdno kima. Videolinkom sudjelovao je na sjednici saborskog Odbora za okoliš. I bilo mu je drago što ima još ljudi koji brinu dugoratsku brigu. Ali mu je i došla muka od svega što je čuo.

– Frustrirajuće je saznanje da smo opet na početku – kaže nam.

Nema mu, međutim, druge nego se naoružati strpljenjem. I pozdraviti novu javnu nabavu.

– A što da kažem, idemo iznova, slijedi javna nabava za novo ispitivanje štetnosti odbačene troske, odnosno provjera njezine toksičnosti i radioaktivnosti – tumači Bauk.

Ministarstvo na potezu

Dosadašnja ispitivanja pokazala su da troska, ili šljaka, kako hoćete, nije štetna. Pardon, pokazala su da je štetna. Zapravo, nije. Odnosno je.

Ne šalimo se. Baš je tako bilo. Svaka strana maše sa svojim istraživanjem. Prvi se pozivaju na Institut “Ruđer Bošković” čiji su stručnjaci utvrdili kako šljaka nije opasna, a drugi na Građevinski fakultet čiji su također stručnjaci zaključili kako su štetne vrijednosti dugoratske šljake od 10 do 100 puta više nego što to zakon dopušta.

Drugi su, to vam je jasno, građani Dugog Rata predvođeni načelnikom Baukom, a prvi su investitori skriveni iza firme nazvane “Projekt uvala” koja je još 2005. godine u Dugom Ratu kupila više od 100.000 četvornih metara zemljišta na kojem se nalazila propala tvornica ferolegura.

Vlasnik “Projekt uvale” tvrtka je “Topaz Limited” registrirana na Malti čije interese zastupa negdašnji splitsko-dalmatinski župan i sadašnji odvjetnik Kruno Peronja, koji na ovu temu vrlo rado razgovara s novinarima.

– Pozdravljamo svaki dijalog koji će dovesti do rješenja ovoga spora, pa tako i raspravu na saborskom odboru, te želimo da se što prije izradi novi sanacijski program i obavi sanacija koju ćemo mi platiti – veli Peronja.

Na potezu je, napominje, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

– Čim oni odrade svoj dio posla, odnosno čim novi sanacijski program bude spreman, mi ćemo organizirati sve što treba, spremni smo – naglašava Peronja.

A spremnost “Projekt uvale” da sanira troskom kontaminirani prostor, pri čemu govorimo o 257.000 tona materijala, nije samo deklarativna, dapače.

– Imamo već kupca, s Malte, koji bi trosku prebacio u La Vallettu. Poslali smo zahtjev Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture da nam odobri privremeni vez za brod koji bi trosku prebacio na Maltu. Čim ga dobijemo, dat ćemo se na posao – otkriva Peronja.

---

image

S prosvjeda u Dugom Ratu prošle jeseni
 

Vojko Bašić/Cropix
---

Čeka se nagodba

Hoće li ga dobiti, drugo je pitanje. Peronja smatra kako tu ne bi smjelo biti nikakvih problema. Kako je sve pravno čisto. I kako ne treba čekati sanacijski program da brod dođe po trosku.

– To bi bilo najbolje rješenje. I najbezbolnije. Troska bi otišla daleko od Hrvatske, ostao bi tek jedan manji dio kojim bismo pokrili jezero nastalo u bivšem tvorničkom krugu, a sve bi moglo biti gotovo u roku od 24 mjeseca – tvrdi Peronja.

Dugoratski načelnik nema ništa protiv ovakva scenarija. Samo što, prema njegovim riječima, “Projekt uvala” ne može s troskom baratati kako ih je volja. Uostalom, zbog njezine eksploatacije i nastao je čitav kurcšlus.

– Poznato nam je da “Projekt uvala” ima kupca za šljaku i mi načelno nemamo ništa protiv toga, samo što prije toga moraju dobiti koncesiju jer se troska nalazi na pomorskom dobru. I plus, prije toga moraju platiti kaznu od 25 milijuna kuna koja im je propisana zbog nezakonite eksploatacije šljake – ističe Tonči Bauk.

Peronja na ove riječi samo odmahuje rukom, neće ni da čuje.

– Troska je naša, tu uopće nema spora, nikakva nam koncesija ne treba – uvjerava odvjetnik.

A što se tiče kazne od 25 milijuna kuna, objašnjava kako postupci pred Trgovačkim sudom u Splitu još nisu gotovi. A nagodbi se, kaže, nada u travnju.

– Kako bismo pokazali dobru volju, već smo uplatili dva milijuna kuna, a platit ćemo i ostatak čim se nagodba završi. Jedva čekamo da se to dogodi, vjerujte – govori Peronja.

Novi sanacijski program ga ne muči, to će “Projekt uvala” sa zadovoljstvom platiti, a ne muči ga ni novo ispitivanje štetnosti troske jer će ono, uvjeren je Peronja, sigurno utvrditi da nikakve opasnosti po ljude i okoliš nema.

Muči ga tek što se sporo mičemo s početka. I što se kraj vidi, a nitko mu se ne primiče. 

---

Dva postupka na sudu

Na Trgovačkom sudu u Splitu vode se dva postupka, odnosno već se neko vrijeme pripremaju dvije nagodbe.

Jedna radi utvrđivanja prava vlasništva nad dijelom zemljišta, u kojemu je tužitelj bila "Projekt uvala", i drugi u kojem je Republika Hrvatska tužila "Projekt uvalu" radi iskorištavanja mineralne sirovine bez koncesije. Prema jednoj, Republika Hrvatska prodat će "Projekt uvali" preostalih 34.000 kvadrata zemljišta bivše tvornice ferolegura, i to po cijeni od 115 eura po četvornome metru, a prema drugoj "Projekt uvala" platit će 25 milijuna kuna kazne jer se tijekom svog prvog pokušaja osvajanja tog zemljišta umjesto sanacijom bavio eksploatacijom.

Ukoliko se to uistinu dogodi u travnju, kako navodi odvjetnik "Projekt uvale" Kruno Peronja, ne bi trebalo biti prepreka da brodovi počnu odvoziti dugoratsku trosku na Maltu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ovo je frustrirajuće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ovo je frustrirajuće 2 0 6888 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-04 09:27:33 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => Vinko Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-06 09:53:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-06 09:53:19 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 269 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=’Crno brdo’ na najvrjednijem dijelu obale kao da je ukleto: šljaku bi prodali, našli su kupca na Malti, ali... [metakey] => Dugi rat, šljaka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/04\/23783898.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/23783904.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/23783890.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Crno brdo na najvrjednijem dijelu srednjodalmatinske obale<\/p>","

S prosvjeda u Dugom Ratu pro\u0161le jeseni
\n\u00a0<\/p>","

Na\u010delnik Ton\u010di Bauk spreman je za nove prosvjede<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1166","hd_23783898_1920.jpg":"1920x1080","k_23783898_1280.jpg":"1280x1280","k_23783898_1024.jpg":"1024x1024","k_23783898_640.jpg":"640x640","k_23783898_480.jpg":"480x480","k_23783898_340.jpg":"340x340","k_23783898_220.jpg":"220x220","o_23783898_1280.jpg":"1280x777","o_23783898_1024.jpg":"1024x621","o_23783898_640.jpg":"640x388","o_23783898_480.jpg":"480x291","o_23783898_340.jpg":"340x206","o_23783898_220.jpg":"220x133","h_23783898_1280.jpg":"1280x854","h_23783898_1024.jpg":"1024x683","h_23783898_640.jpg":"640x427","h_23783898_480.jpg":"480x320","h_23783898_340.jpg":"340x227","h_23783898_220.jpg":"220x147","pp_23783898_1280.jpg":"1280x1628","pp_23783898_1024.jpg":"1024x1303","pp_23783898_640.jpg":"640x814","pp_23783898_480.jpg":"480x611","pp_23783898_340.jpg":"340x432","pp_23783898_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1183","hd_23783904_1920.jpg":"1920x1080","k_23783904_1280.jpg":"1280x1280","k_23783904_1024.jpg":"1024x1024","k_23783904_640.jpg":"640x640","k_23783904_480.jpg":"480x480","k_23783904_340.jpg":"340x340","k_23783904_220.jpg":"220x220","o_23783904_1280.jpg":"1280x788","o_23783904_1024.jpg":"1024x630","o_23783904_640.jpg":"640x394","o_23783904_480.jpg":"480x295","o_23783904_340.jpg":"340x209","o_23783904_220.jpg":"220x135","h_23783904_1280.jpg":"1280x854","h_23783904_1024.jpg":"1024x683","h_23783904_640.jpg":"640x427","h_23783904_480.jpg":"480x320","h_23783904_340.jpg":"340x227","h_23783904_220.jpg":"220x147","pp_23783904_1280.jpg":"1280x1628","pp_23783904_1024.jpg":"1024x1303","pp_23783904_640.jpg":"640x814","pp_23783904_480.jpg":"480x611","pp_23783904_340.jpg":"340x432","pp_23783904_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1367","hd_23783890_1920.jpg":"1920x1080","k_23783890_1280.jpg":"1280x1280","k_23783890_1024.jpg":"1024x1024","k_23783890_640.jpg":"640x640","k_23783890_480.jpg":"480x480","k_23783890_340.jpg":"340x340","k_23783890_220.jpg":"220x220","o_23783890_1280.jpg":"1280x911","o_23783890_1024.jpg":"1024x729","o_23783890_640.jpg":"640x455","o_23783890_480.jpg":"480x341","o_23783890_340.jpg":"340x242","o_23783890_220.jpg":"220x156","h_23783890_1280.jpg":"1280x854","h_23783890_1024.jpg":"1024x683","h_23783890_640.jpg":"640x427","h_23783890_480.jpg":"480x320","h_23783890_340.jpg":"340x227","h_23783890_220.jpg":"220x147","pp_23783890_1280.jpg":"1280x1628","pp_23783890_1024.jpg":"1024x1303","pp_23783890_640.jpg":"640x814","pp_23783890_480.jpg":"480x611","pp_23783890_340.jpg":"340x432","pp_23783890_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7649446 Threads: 5 Questions: 1553816455 Slow queries: 4736175 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111289990 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/crno-brdo-na-najvrjednijem-dijelu-obale-kao-da-je-ukleto-sljaku-bi-prodali-nasli-su-kupca-na-malti-ali-1270349 [printLink] => /dalmacija/obala/crno-brdo-na-najvrjednijem-dijelu-obale-kao-da-je-ukleto-sljaku-bi-prodali-nasli-su-kupca-na-malti-ali-1270349?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241405 [name] => dugi rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dugi-rat [link] => /tag/dugi-rat ) [1] => stdClass Object ( [id] => 207002 [name] => šljaka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sljaka [link] => /tag/sljaka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ovo je frustrirajuće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ’Crno brdo’ na najvrjednijem dijelu obale kao da je ukleto: šljaku bi prodali, našli su kupca na Malti, ali... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/23783898.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Crno brdo na najvrjednijem dijelu srednjodalmatinske obale

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/23783898.jpg [title] =>

Crno brdo na najvrjednijem dijelu srednjodalmatinske obale

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/23783904.jpg [title] =>

S prosvjeda u Dugom Ratu prošle jeseni
 

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/23783890.jpg [title] =>

Načelnik Tonči Bauk spreman je za nove prosvjede

 

Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jesmo li opet na početku ili napokon pri kraju? Znamo kako ozbiljan novinski tekst ne bi smio ni počinjati ni završavati s upitnicima, ali u slučaju sanacije zemljišta u Dugom Ratu druge nam nema.

Na početku smo jer se izrađuje novi sanacijski program, nakon što je onom već izrađenom i plaćenom istekao rok trajanja, a pri kraju smo jer je u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja stigla službena ponuda za odvoz troske – po jednima jako štetne, po zdravlje i okoliš, a po drugima iznimno korisne, u građevinarstvu i cestogradnji – daleko izvan granica Republike Hrvatske.

Novi početak je frustrirajući te ubija svaku nadu u mogućnost skorog privođenja svrsi možda i najvrjednijeg nedirnutog zemljišta na srednjodalmatinskoj obali (čitaj: pretvaranja negdašnjeg tvorničkog kompleksa u turistički resort), dok je mogući kraj agonije nestvarnost o kojoj u Dugom Ratu, nakon dva desetljeća gutanja crne prašine, jedva da se usude naglas pričati.

Borbeni načelnik

Jedan od rijetkih, a najtvrdoglaviji sigurno, općinski je načelnik Tonči Bauk koji se, otkako je kao nezavisni kandidat u ljeto 2021. godine preuzeo vlast od HDZ-a, čiji je i sam dugo bio član – nezadovoljan, naravno – ne libi ne samo glasno progovarati, nego i narod tjerati na bunu. U hrvatskoj inačici to znači blokiranje prometa, odnosno protestno šetanje građana preko državne ceste kako bi se ukazalo na problem koji nitko ne želi ili ne zna riješiti.

---

image

Načelnik Tonči Bauk spreman je za nove prosvjede

 

Vojko Bašić/Cropix
---

Od posljednjeg prosvjeda, jer uopće ne utvaramo da će biti zadnji, prošla su četiri mjeseca. Bila je nedjelja, padala je kiša, no svejedno je na cestu izišlo pola Dugog Rata. Nitko od nacionalnih medija nije propustio izvijestiti o traženjima očajnih Dugoraćana, a zatražili su da se šljaka iz središta njihova mjesta ukloni po hitnom postupku. Puna im je kapa, rekli su, obećanja i elaborata, a idući prosvjed, najavio je načelnik Bauk, bit će na Markovu trgu, pred nosom ministra Davora Filipovića.

Dok čekamo da kamioni s dugoratskom šljakom prođu naplatne kućice na Lučkom, u Zagrebu smo u četvrtak svjedočili sjednici saborskog Odbora za okoliš kojim predsjedava Sandra Benčić iz platforme Možemo! i kojoj je jedina točka dnevnog reda bila crna fleka u srcu Dalmacije.

Obvezujućih zaključaka nije bilo, saborski odbori ionako tome ne služe, ako ičemu služe, no neke smo stvari ipak mogli saznati. Prva je da je stari sanacijski program propao i da nam treba novi. A to je da počneš lupati glavom o zid. Ako živiš u Dugom Ratu. Ili da ovlažiš prste i okreneš list. Da skrolaš dalje, ne tiče te se.

A nesposobnost državnih institucija trebala bi se svakog ticati. I milijuni koji trunu u zemlji koja očajnički treba novac.

Tonči Bauk potvrdno kima. Videolinkom sudjelovao je na sjednici saborskog Odbora za okoliš. I bilo mu je drago što ima još ljudi koji brinu dugoratsku brigu. Ali mu je i došla muka od svega što je čuo.

– Frustrirajuće je saznanje da smo opet na početku – kaže nam.

Nema mu, međutim, druge nego se naoružati strpljenjem. I pozdraviti novu javnu nabavu.

– A što da kažem, idemo iznova, slijedi javna nabava za novo ispitivanje štetnosti odbačene troske, odnosno provjera njezine toksičnosti i radioaktivnosti – tumači Bauk.

Ministarstvo na potezu

Dosadašnja ispitivanja pokazala su da troska, ili šljaka, kako hoćete, nije štetna. Pardon, pokazala su da je štetna. Zapravo, nije. Odnosno je.

Ne šalimo se. Baš je tako bilo. Svaka strana maše sa svojim istraživanjem. Prvi se pozivaju na Institut “Ruđer Bošković” čiji su stručnjaci utvrdili kako šljaka nije opasna, a drugi na Građevinski fakultet čiji su također stručnjaci zaključili kako su štetne vrijednosti dugoratske šljake od 10 do 100 puta više nego što to zakon dopušta.

Drugi su, to vam je jasno, građani Dugog Rata predvođeni načelnikom Baukom, a prvi su investitori skriveni iza firme nazvane “Projekt uvala” koja je još 2005. godine u Dugom Ratu kupila više od 100.000 četvornih metara zemljišta na kojem se nalazila propala tvornica ferolegura.

Vlasnik “Projekt uvale” tvrtka je “Topaz Limited” registrirana na Malti čije interese zastupa negdašnji splitsko-dalmatinski župan i sadašnji odvjetnik Kruno Peronja, koji na ovu temu vrlo rado razgovara s novinarima.

– Pozdravljamo svaki dijalog koji će dovesti do rješenja ovoga spora, pa tako i raspravu na saborskom odboru, te želimo da se što prije izradi novi sanacijski program i obavi sanacija koju ćemo mi platiti – veli Peronja.

Na potezu je, napominje, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

– Čim oni odrade svoj dio posla, odnosno čim novi sanacijski program bude spreman, mi ćemo organizirati sve što treba, spremni smo – naglašava Peronja.

A spremnost “Projekt uvale” da sanira troskom kontaminirani prostor, pri čemu govorimo o 257.000 tona materijala, nije samo deklarativna, dapače.

– Imamo već kupca, s Malte, koji bi trosku prebacio u La Vallettu. Poslali smo zahtjev Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture da nam odobri privremeni vez za brod koji bi trosku prebacio na Maltu. Čim ga dobijemo, dat ćemo se na posao – otkriva Peronja.

---

image

S prosvjeda u Dugom Ratu prošle jeseni
 

Vojko Bašić/Cropix
---

Čeka se nagodba

Hoće li ga dobiti, drugo je pitanje. Peronja smatra kako tu ne bi smjelo biti nikakvih problema. Kako je sve pravno čisto. I kako ne treba čekati sanacijski program da brod dođe po trosku.

– To bi bilo najbolje rješenje. I najbezbolnije. Troska bi otišla daleko od Hrvatske, ostao bi tek jedan manji dio kojim bismo pokrili jezero nastalo u bivšem tvorničkom krugu, a sve bi moglo biti gotovo u roku od 24 mjeseca – tvrdi Peronja.

Dugoratski načelnik nema ništa protiv ovakva scenarija. Samo što, prema njegovim riječima, “Projekt uvala” ne može s troskom baratati kako ih je volja. Uostalom, zbog njezine eksploatacije i nastao je čitav kurcšlus.

– Poznato nam je da “Projekt uvala” ima kupca za šljaku i mi načelno nemamo ništa protiv toga, samo što prije toga moraju dobiti koncesiju jer se troska nalazi na pomorskom dobru. I plus, prije toga moraju platiti kaznu od 25 milijuna kuna koja im je propisana zbog nezakonite eksploatacije šljake – ističe Tonči Bauk.

Peronja na ove riječi samo odmahuje rukom, neće ni da čuje.

– Troska je naša, tu uopće nema spora, nikakva nam koncesija ne treba – uvjerava odvjetnik.

A što se tiče kazne od 25 milijuna kuna, objašnjava kako postupci pred Trgovačkim sudom u Splitu još nisu gotovi. A nagodbi se, kaže, nada u travnju.

– Kako bismo pokazali dobru volju, već smo uplatili dva milijuna kuna, a platit ćemo i ostatak čim se nagodba završi. Jedva čekamo da se to dogodi, vjerujte – govori Peronja.

Novi sanacijski program ga ne muči, to će “Projekt uvala” sa zadovoljstvom platiti, a ne muči ga ni novo ispitivanje štetnosti troske jer će ono, uvjeren je Peronja, sigurno utvrditi da nikakve opasnosti po ljude i okoliš nema.

Muči ga tek što se sporo mičemo s početka. I što se kraj vidi, a nitko mu se ne primiče. 

---

Dva postupka na sudu

Na Trgovačkom sudu u Splitu vode se dva postupka, odnosno već se neko vrijeme pripremaju dvije nagodbe.

Jedna radi utvrđivanja prava vlasništva nad dijelom zemljišta, u kojemu je tužitelj bila "Projekt uvala", i drugi u kojem je Republika Hrvatska tužila "Projekt uvalu" radi iskorištavanja mineralne sirovine bez koncesije. Prema jednoj, Republika Hrvatska prodat će "Projekt uvali" preostalih 34.000 kvadrata zemljišta bivše tvornice ferolegura, i to po cijeni od 115 eura po četvornome metru, a prema drugoj "Projekt uvala" platit će 25 milijuna kuna kazne jer se tijekom svog prvog pokušaja osvajanja tog zemljišta umjesto sanacijom bavio eksploatacijom.

Ukoliko se to uistinu dogodi u travnju, kako navodi odvjetnik "Projekt uvale" Kruno Peronja, ne bi trebalo biti prepreka da brodovi počnu odvoziti dugoratsku trosku na Maltu.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Crno brdo na najvrjednijem dijelu srednjodalmatinske obale

Vojko Bašić/Cropix

S prosvjeda u Dugom Ratu prošle jeseni
 

Vojko Bašić/Cropix

Načelnik Tonči Bauk spreman je za nove prosvjede

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/crno-brdo-na-najvrjednijem-dijelu-obale-kao-da-je-ukleto-sljaku-bi-prodali-nasli-su-kupca-na-malti-ali-1270349 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=09e31adab3b190daa2945eb741c3f41203269c7b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%99Crno+brdo%E2%80%99+na+najvrjednijem+dijelu+obale+kao+da+je+ukleto%3A+%C5%A1ljaku+bi+prodali%2C+na%C5%A1li+su+kupca+na+Malti%2C+ali...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fcrno-brdo-na-najvrjednijem-dijelu-obale-kao-da-je-ukleto-sljaku-bi-prodali-nasli-su-kupca-na-malti-ali-1270349 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fcrno-brdo-na-najvrjednijem-dijelu-obale-kao-da-je-ukleto-sljaku-bi-prodali-nasli-su-kupca-na-malti-ali-1270349 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ovo je frustrirajuće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Obalaovo je frustrirajuće

’Crno brdo’ na najvrjednijem dijelu obale kao da je ukleto: šljaku bi prodali, našli su kupca na Malti, ali...

Piše Vinko Vuković
6. ožujka 2023. - 10:53

Jesmo li opet na početku ili napokon pri kraju? Znamo kako ozbiljan novinski tekst ne bi smio ni počinjati ni završavati s upitnicima, ali u slučaju sanacije zemljišta u Dugom Ratu druge nam nema.

Na početku smo jer se izrađuje novi sanacijski program, nakon što je onom već izrađenom i plaćenom istekao rok trajanja, a pri kraju smo jer je u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja stigla službena ponuda za odvoz troske – po jednima jako štetne, po zdravlje i okoliš, a po drugima iznimno korisne, u građevinarstvu i cestogradnji – daleko izvan granica Republike Hrvatske.

Novi početak je frustrirajući te ubija svaku nadu u mogućnost skorog privođenja svrsi možda i najvrjednijeg nedirnutog zemljišta na srednjodalmatinskoj obali (čitaj: pretvaranja negdašnjeg tvorničkog...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 22:06