StoryEditor
Obaladigla se bura

Brojni građani nezadovoljni planiranom trasom: ‘Cesta kroz Kozjak uništit će prirodu i budućnost Kaštela!‘

25. svibnja 2020. - 20:07
Duje Klarić/Hanza media

Optužbe zbog potencijalnog uništavanja Kozjaka kao “kaštelanskog Marjana” i povijesnih maslinika, suhozida, ali povijesnih lokaliteta, a zatim demonstrativno napuštanje skupa od strane svih sudionika.

Epilog je to javne rasprave koja se u Kaštel Sućurcu održala o Studiji utjecaja na okoliš izgradnje cestovnog tunela kroz Kozjak i spojne ceste, koju su za stotinjak zainteresiranih građana predstavili Ena Bićanić Marković iz tvrtke “Institut IGH”, Nebojša Opačić, projektant idejnog rješenja, te Mladen Perišić iz županijskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša.

– Možemo li mi ovdje nešto promijeniti ili je ovo samo forma pa što god mi odlučili, dogodit će se ono što su “glavešine” naumili napraviti? Ovo je jako bolna tema, ovo je ubijanje prostora na kojem se pisala hrvatska povijest. Boli me što kao građani ne možemo donositi odluke, a milijarda kuna koja će se investirati u ovaj suludi projekt mogla se uložiti u gospodarstvo koje će oploditi uloženi novac. Vratite, gospodo s vrha države, dio vanjskog duga i napravit ćete bolji potez od izgradnje ovog tunela i ceste koja uništava pola Kozjaka – zavapio je sućurački vinar Ivan Kovač Matela i zaradio gromoglasan aplauz svih nazočnih.

Nasuprot stručnjacima, uznemireni građani su odreda naglasili da nisu prvenstveno protiv izgradnje tunela, iako ne vide njegovu svrhu, već su nezadovoljni lokacijom tunela i planiranom trasom spojne ceste od njegova južnog portala prema Jadranskoj magistrali. Studija utjecaja na okoliš, izrađena na 297 stranica, donosi cijeli niz podataka, a uskoro bi se trebala naći pred nadležnima u Ministarstvu zaštite okoliša.

Među podacima koje je iznijela Ena Bićanić Marković, može se zaključiti da se izgradnjom i korištenjem prometnice očekuje pozitivan utjecaj na gospodarstvo i aktiviranje planirane gospodarske zone na području Vučevice te će se skratiti putovanja u smjeru Šibenika, Zadra i Zagreba za približno 12 kilometara.

image
Vladimir Dugandžić/Hanza media

Tim projektom, kako je istaknuto, omogućit će se bolja povezanost srednjodalmatinskih otoka s autocestom, kao i povezivanje Dalmatinske zagore s obalnim područjem srednje i južne Dalmacije.

– Planirani zahvat ne nalazi se unutar granica zaštićenih područja prirode, ali na području obuhvata zahvata zabilježeno je nekoliko strogo zaštićenih biljnih vrsta te više od trideset zaštićenih, ugroženih ili rijetkih životinjskih vrsta. Polovicu površine na kojoj se zahvat planira obaviti čine poljoprivredne površine te će doći do trajne prenamjene tla, onečišćenja tla, a time i gubitka proizvodnih kapaciteta. Negativni utjecaji mogući su privremeno i na vode, buka će imati utjecaj na faunu, a za vrijeme radova dolazit će i do povremenog onečišćenja zraka – naveli su izlagači.

– Govorite da će projekt koštati milijardu kuna, ako izračunamo da ćete otkupiti 650 hektara zemljišta po 20 eura, ja kažem da će to koštati 2,4 milijuna panja loze, to je 1,2 milijuna litara vrhunskog vina, a to je 15 milijuna eura kaštelanskog crljenka svake godine – na sebi svojstven način objasnio je Matela računicu projekta.

Da će ova trasa u potpunosti devastirati kaštelansko polje, smatra i Teo Kapov iz Kambelovca.

– Oni prije su nam tvornicama uništili obalu, danas nam ovi naši uništavaju brdo. Koji je “biser” projektirao ovaj pravac – pitao je Kapov, dok je njegov sumještanin Tomislav Tadin, predsjednik planinarskog društva “Ante Bedalov”, dodao da se radi o teškoj devastaciji Kozjaka:

– Vodstvo i svi članovi društva donijeli smo odluku da ovaj projekt nećemo podržati. Projekt je nelogičan i neopravdan. Ovim projektom ćemo doslovno ugušiti Kaštela. I prometno i ekološki.

Ekologinja Ivna Bučan iz Lukšića također je izrazila protivljenje projektu:

– Bivša država nas je ekološki uništila. Očuvanu prirodu kakva je na Kozjaku rijetko gdje imate. Kaštela su očito prostor između drugih gradova i čini se da ispadamo prostor za nečija potkusurivanja. Ljudi su osjetljivi na najave trase ceste i tunela pa ne čudi ovakva lavina emocija koja se ovdje čula.

image
Vladimir Dugandžić/Hanza media

Predsjednica lokalnog ogranka udruge “Lijepa naša” Vera Rilov:

– Kaštela nisu samo more koje je napokon sanirano. Kozjak je dnevni boravak Kaštelana, ali i građana Splita i Trogira. Kaštela od ovog projekta nemaju apsolutno nikakve koristi. Žrtva je prevelika u odnosu na našu korist.

Mnogi od sudionika na trenutke burnog skupa pitali su tko je odredio ovakvu trasu i lokaciju tunela, a dio građana je zanimalo zbog čega se nije išlo na druga rješenja o kojima se govorilo, poput lokacije iznad sućuračke kave. Dijelu sudionika nije bilo jasno ni obrazloženje o pozitivnom prometnom učinku, posebno o povezanosti s otocima, a neki su pitali i što je s izgradnjom planiranog mosta do Splita.

Sućuranin Mario Serajlić naglasio je potrebu održavanja referenduma na kojem bi se građani izjasnili o projektu, dok je Željan Jurlin sve obavijestio da udruga “Keks” planira pokrenuti upravni spor o ovoj temi.

Postupak javne rasprave završen je protekle subote, pa sada ostaje čekati poteze nadležnih koji će, po svemu sudeći, odlučivati o sudbini, za brojne Kaštelane, pogubnog projekta.

‘Otkupljivat ćete privatne zemlje, a državnih ima napretek?!’


Brojni od sudionika rasprave upitali su zbog čega će predviđena trasa spojne ceste prolaziti preko privatnih zemljišta koja će se otkupljivati, a ne preko državnih parcela kojih ima napretek. Očito su, moglo se čuti od pojedinaca, u igri neki privatni interesi.

Od predstavnika ‘Hrvatskih cesta’ - ni riječi


Javnom izlaganju nazočio je i Marinko Pleše, predstavnik tvrtke “Hrvatske ceste”, koja je naručitelj Studije i nositelj zahvata. No, on u raspravi nije izravno sudjelovao, ali pažljivo je pratio reakcije i pritužbe građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. ožujak 2021 23:49